Objevte ty nejkrásnější zátoky

Jste-li duší romantik, na Kosu si rozhodně užijete. Je pouze na Vás, zda dáváte přednost malebným opuštěným zátokám s malými plážemi, nebo se rádi kocháte pohledem na široce otevřené moře.

Dlouhé pláže si užijete v zálivu táhnoucím se od pláží Magic až po Camel Beach na jihu ostrova. Na východním pobřeží naleznete skalnaté zátoky s tyrkysovým mořem. V oblasti Agios Fokas můžete načerpat blahodárnou energii z termálních pramenů v lázních Emprós Thermá.

Na pobřeží dlouhém 112 kilometrů se rozprostírají jedny z nejkrásnějších pláží v Řecku. Na Kosu je několik letovisek, mezi nejoblíbenější patří Lambi, Marmari, Psalidi nebo Kardamena.

Autor: CK Fischer

Každou nohou na jednom světadíle

Velkou výhodou Kosu je jeho strategická poloha uprostřed Egejského moře. Díky této středové pozici můžete podnikat výlety na další řecké ostrovy. Máte-li rádi kykladské Santorini, podobnou architekturu naleznete v přístavu Mandraki na ostrově Nissyros. Kromě bílých domků s modrými okenicemi můžete obdivovat místní klášter Panagia Spiliani s kaplí v jeskyni, který majestátně hlídá celá město.

Z Kosu se můžete podívat i do Asie, za pouhou hodinu dorazíte do tureckého Bodrumu, kde je mnoho antických pozůstalostí, mezi nejzajímavější patří zachovalá pevnost. Kdy se Vám poštěstí navštívit dva kontinenty zároveň?

Autor: CK Fischer

Cesta za Hippokratem

Ale i na Kosu najdete zajímavá místa a památky, při kterých na Vás dýchne dávná historie. Ostrov je někdy nazýván kolébkou moderní medicíny. Stal se domovem zakladatele lékařství, Hippokrata. O něm se říká, že byl potomkem bájného řeckého lékaře Asklépia. Po něm je pojmenovaná antická nemocnice (Asklépion), která je jednou z nejzajímavějších památek ostrova. Každoročně se zde od července do září konají slavnosti Hippokrata. 

V hlavním městě se můžete podívat i na Hippokratův strom – platan, o kterém se říká, že je starý 2 500 let.

Autor: CK Fischer

Po stopách tyminánového medu

Celý ostrov je posetý příjemnými tavernami, kde si dopřejete to nejlepší z řecké kuchyně.  Ty nejlepší místní suroviny naleznete přímo v Agoře. Na této jediné tržnici z celého ostrova zaručeně seženete pravý tymiánový med, jehož výroba je pro tuto oblast typická. Nevynechejte ochutnávku metaxy, ouza, pravých řeckých oliv nebo olivového oleje. „Pravou řeckou atmosféru si užijete v ulici blízko přístavu zvané Barstreet. Najdete tu mnoho barů a restaurací. Chcete-li tančit, navštivte jednu z mnoha diskoték na širokých plážích,“ popisuje Simona Fischerová z CK FISCHER.

Nešťastná mediální kampaň před začátkem letní sezony vyvolala v některých lidech z této velmi oblíbené destinace obavy. Po pár týdnech naštěstí médii proběhla zpráva, že situace popisovaná v zahraničních médiích neodpovídá realitě. Romantický ostrov s pravou řeckou atmosférou tak opět získává stejnou popularitu jako v loňské sezoně.