Možnost úrazu či onemocnění např. z nachlazení se do této kategorie počítat nemusejí. Mohou vás snadno potkat i v běžném životě. Při cestování se ale přidávají jiná rizika, která není radno podceňovat.

EXOTICKÉ NEMOCI

Při cestách po Evropě a třeba i severní Americe jsou rizika v podobě exotických chorob jen velmi malá, ale mnohé lokality v Asii, Africe či jižní Americe již vyžadují řádnou přípravu, a to často i delší dobu před odletem. Informace o možných hrozbách, povinném očkování a jiné prevenci vám podají  ambulance Cestovní medicíny. Některá očkování jsou dokonce povinná a je nutné mít je zaznamenána v mezinárodním očkovacím průkazu, který mohou i vyžadovat cílové státy při příletu.

NEDOSTATEČNÁ HYGIENA

Toto riziko platí pro cestování obecně. Je nutné dbát na hygienu rukou, nepít vodu z neznámých zdrojů, v některých cizích zemích se to týká i kostek ledu nebo nápojů třeba ze sodovky, které vám připraví v baru na pláži. Pokud nebudete dodržovat tato pravidla, hrozí nejen střevní potíže, ale také např. nákaza přenášená zvířaty. To se týká i pití ze studánek v českém prostředí.

OCHRANA PROTI HMYZU

Hmyzí bodnutí může být jen nepříjemné, ale ovšem i nebezpečné, a to zejména v exotických zemích, kde hrozí např. onemocnění malárií. V Čechách je zase nutné být ve střehu kvůli klíšťatům. Ochranou je očkování, ale samozřejmě také dostatečná prevence. Choďte vhodně oblečeni, tělo pravidelně prohlížejte, používejte repelenty.

Autor: Shutterstock

NADBYTEK SLUNCE

Ochrana před paprsky slunce je samozřejmostí. Kromě kvalitních opalovacích přípravků jsou její součástí vhodný oděv, pokrývky hlavy, sluneční brýle, dostatečný pitný režim. Nenechejte se zmást třeba u mořského pobřeží, na lodi nebo na vrcholcích hor, kde sice slunce svítí, ale příjemně fouká… Obrovská síla slunečních paprsků může nechráněnou kůži poškodit o to více, že žár pociťujete méně.

NEPLAVEJTE V NEZNÁMÝCH VODÁCH!

Tohoto pravidla byste se měli držet. I zdatné plavce mohou překvapit zrádné spodní proudy či okamžitá indispozice. Toto pravidla platí ještě více pro skoky do vody v místech, kde netušíte, co je pod vámi. Každoročně lékaři ošetřují desítky lidí se zraněním po skoku do vody. Mnohým navíc už pomoci nemohou.

Autor: Shutterstock

CESTOVNÍ LÉKÁRNIČKA

Na cesty s sebou vždy vozte cestovní lékárničku s následujícím vybavením: náplast s polštářkem i bez polštářku, sterilní obvazy, nůžky či pinzeta (např. na tahání klíšťat, desinfekční přípravek, léky na bolest a teplotu, na průjem a nevolnost, na alergie (vč. alergických reakcí po štípnutí hmyzem), na spáleniny.