Pokud se chystáte na dovolenou do Řecka, měli byste sledovat jeho ekonomickou situaci. Nejhorší scénáře naznačují, že pokud Řecko zbankrotuje, bude muset vystoupit z eurozóny a přejít tak zpět na původní měnu. Podle cestovních kanceláří se případný bankrot našich turistů nijak výrazně nedotkne.

„Na řeckých ostrovech je pro spoustu lidí turistický ruch hlavním zdrojem příjmů, a proto tito lidé budou připraveni reagovat a fungovat v jakémkoli stavu ekonomiky,“ uvedl Petr Šatný z CK Alexandria.

Podle Jana Osúcha z CK Fischer má drtivá většina klientů stravování all inclusive, a peníze tak potřebují jen na drobné výdaje a výlety.

I tak doporučujeme turistům mířícím do Řecka vzít si s sebou hotovost a platební kartu. V Řecku totiž rychle ubývají peníze z bankomatů, je možné, že brzy zcela „vyschnou“.


Pokud hodláte cestovat s vyšší částkou v hotovosti, máme pro vás rady, jak se vyhnout ztrátě nebo okradení:

  • Nikdy s sebou nenoste celou hotovost. Pořiďte si malé cestovní pouzdro (jsou k dostání za příznivé ceny), které můžete nosit na krku i pod oblečením.
  • „Ledvinky“, hit 90. let, se opět vrací do módy. Minimálně na dovolených. Jsou znovu k sehnání. I do nich můžete dát hotovost.
  • Část peněz nechávejte v hotelovém sejfu. Nesdělujte nikomu kombinaci, nepište si ji na papír či do mobilního telefonu, zkuste si ji zapamatovat.
  • Pokud není hotelový sejf k dispozici, nenechávejte peníze v peněžence nebo po kapsách. Peníze můžete schovat do kosmetických taštiček. Zvolte zkrátka místo, kde by nikdo peníze v rychlosti nemohl najít.
  • Pokud vyrážíte na pláž, je třeba najít důmyslný úkryt. V poslední době se používají falešné krémy na opalování. Schovejte si peníze do prázdné tuby od krému.
  • Nicméně karty nemusí fungovat všude – při bankovní krizi, která proběhla v roce 2013 na Kypru, přestali někteří menší obchodníci brát bezhotovostní platby a šeky a upřednostňovali hotovost. Přesto kartu nenechávejte doma. Jiní ji zase vyžadují. Například Visa ale problémy s placením svými kartami neočekává. „Placení kartami Visa v Řecku by mělo být bezproblémové, to znamená rychlé i bezpečné,“ říká ředitel Visa Europe pro Českou a Slovenskou republiku Marcel Gajdoš.

Na Blesk peněžence byste marně hledali jméno majitele. Zaručí 100% soukromí.
Autor: archiv Blesku

  • Využijte naši Blesk peněženku. Není nijak propojená s vaším účtem a je tam tolik peněz, kolik si sami vložíte.