Hodně pacientek se stresuje představou, že budou kvůli inkontinenci neustále v něčem omezovány. Často se pak vzdávají společenského života, přestávají cestovat a končí i se sportem. Zůstávají po celé dny doma a bojí se jít ven. Trápí je totiž strach, že nestihnou dojít včas na toaletu nebo ji nebudou schopny najít v neznámém prostředí. To vše jsou ale zbytečné obavy…

Nenechte se omezovat

Inkontinence je sice nepříjemný, ale řešitelný problém. Základem je vždy vyhledat včas odbornou pomoc. „První pomocí při inkontinenci může být použití absorpčních či jiných inkontinenčních pomůcek, jako jsou vložky, pleny a natahovací kalhotky. Tyto pomůcky jsou dnes velmi dobře dostupné a vyrábí je řada renomovaných firem. Rozhodně ale není vhodné vynechat návštěvu lékaře a problém řešit pouze zakoupením těchto pomůcek,“ říká MUDr. Jan Pokorný, primář urologického oddělení Nemocnice Karlovy Vary.

 

Problém s únikem moči trápí mnoho žen a cestování je stresuje.
Autor: profimedia.cz

 

Jak si poradit s inkontinencí na cestách? Stačí se držet několika rad:

 

1. Jděte těsně před cestou na toaletu

Někomu se to může zdát jako banalita, ale toto základní pravidlo je nesmírně důležité. Odneste zavazadla do auta a naplánujte si ještě chvilku doma, kdy budete moci beze spěchu jít na WC.

2. Dohodněte si předem častější zastávky

Ještě než vyjedete, domluvte se s ostatními spolucestujícími na častějších zastávkách (třeba každé dvě hodiny). Všichni tak budou počítat s delší dobou cesty a vy nebudete ve stresu, že někoho zdržujete.

3. Správná svačina je základ

Výběr potravin na delší cesty je vždy nutné předem pečlivě zvážit. Při cestování se vyhýbejte močopudným potravinám, jako je například meloun. Nezapomeňte si sebou přibalit sušené brusinky, které vám dodají energii a navíc ještě příznivě působí na močovou soustavu.

Inkontinence je věc, která trápí mnoho žen, aniž by to však přiznaly.
Autor: Profimedia.cz

4. Nebojte se napít

Při cestování rozhodně nepodceňujte pitný režim, jen ho rozložte do více pravidelných denních dávek. Nejvhodnější na delší cesty jsou neslazené neperlivé nápoje. Vyhněte se konzumaci kávy, alkoholu a sycených nápojů, ty jsou totiž silně močopudné.

5. Necestujte nemocní

Je-li to možné, vyhýbejte se delším cestám, když nejste v plné kondici. Při nachlazení totiž zpravidla pociťujeme častější potřebu navštěvovat toaletu, což není v kombinaci s inkontinencí pro delší cestování vhodné.

6. Nebuďte v tom sami

Chcete-li mít jistotu, že budete celou cestu absolutně »v suchu«, přibalte si vhodné absorpční produkty. „Ideální řešení představují například kalhotky, které jsou vybavené super absorpčním jádrem. To zajišťuje extrémně rychlé vsáknutí moči a její uzavření uvnitř kalhotek,“ radí Miroslav Vázler, manažer značky Depend.

 

Cestování s inkontinencí nemusí být problém.
Autor: Profimedia.cz

7. Myslete pozitivně!

Nestresujte se předem zbytečně nejrůznějšími katastrofickými scénáři. Snažte se naopak rovnou myslet na krásné pohodové chvíle u moře.

Zvažte, zda není namístě začít potíže s inkontinencí řešit radikálněji. Navštivte svého gynekologa či urologa a poraďte se s ním, zda by pro vás nebyla vhodná léčba léky nebo jednoduchá operace. Ta vás potíží s únikem moči zbaví.