Sever nebo jih?

Turisté hledající odpočinek volí především letoviska na severním pobřeží ostrova, které je lemováno krásnými plážemi s kvalitními službami. Naopak na jihu Kréty je pláží méně a pobřeží je divočejší. Tuto stranu vyhledávají zejména potápěči pro své výpravy. Pro sportovce a milovníky přírody však má své kouzlo i vnitrozemí Kréty. Vnitrozemí nabízí výpravy pravou řeckou krajinou, která je dosud nedotčena lidskými zásahy, a navíc mohou uspořádat výpravy do místních hor a soutěsek.

Chania

Je to údajně vůbec nejkrásnější krétské město. Benátská architektura se tu mísí s tureckými vlivy a vzniká tak kouzelný labyrint úzkých uliček a náměstíček v okolí starobylého přístavu. Za návštěvu stojí i místní archeologické muzeum, kostel San Salvatore, klášter San Nikolao či Janičářská mešita.

Rethymno

Rethymno
Autor: archiv
Půvabný přístav se rozkládá na severním pobřeží, asi v polovině cesty mezi městy Heraklion a Chania. Kouzelné jsou především pevnost Fortezza a romantický přístav s majákem. V místním muzeu, které stojí hned naproti vchodu do pevnosti, najdete působivou sbírku památek z minojské doby.

Knossos

Knossos
Autor: archiv
Minojský palác je nejdůležitější a také nejznámější ze všech minojských památek. A také se nachází patnáct minut chůze od hlavního města Kréty, Heraklionu. Právě v Knossu se nacházel labyrint s krvežíznivým Minotaurem. V době své slávy měl palác 22000 m2 a 1500 místností. Vstupné do rozvalin je 6 eur pro dospělé a 3 eura pro děti.

Cretaqarium

Mořské akvárium poblíž letovisek Kokkini Hani a Gournes vzbudí nadšení nejen milovníků přírody. Prohlédnout si zde můžete na 200 druhů ryb a mořských tvorů. Zajímaví jsou především žraloci, od jejichž hejna vás dělí jen tlusté sklo. Vstupné pro děti a důchodce stojí 6 euro, pro dospělé 9 eur.

Zátoka Matala

Letovisko na jihu Kréty patří k těm nejmenším, ale o to větší má kouzlo. Zážitkem je především návštěva umělé jeskyně v matalských útesech, ve které se v 60. letech usadili hippies a která na pár dní zlákala i takové hvězdy jako Bob Dylan, Janis Joplin nebo Joan Baez. Úžasná je i nedaleká rozlehlá pláž Kommos se zlatým pískem, kde se v klidu můžete opalovat, jak vás pánbůh stvořil. Nudisté jsou tu vítáni a zvědavých turistů je tu poskrovnu.

Kaňon Samaria

Kaňon Samaria
Autor: archiv
Soutěska Samaria se nachází na jihozápadě Kréty a je se svou délkou 16 km nejdelší soutěskou v Evropě. Jedinečný kaňon lze projít pouze pěšky. Během cesty můžete obdivovat mnoho druhů chráněných rostlin, orchideje či původní cypřišové háje a oleandry.

Elounda a Spinalonga

Spinalonga
Autor: archiv
Mezi v česku známými Agios Nikolaos a Plaka najdete letovisko Elounda. To je pro změnu vyhlášené především ve vyšších kruzích šoubyznysu. Luxusní léto u moře tu strávily hvězdy jako Brad Pitt, Angelina Jolie, Christiano Ronaldo, Irina Shayk, Lady Gaga nebo Rihanna. Jennifer Aniston se tu dokonce chtěla vdávat. Přístavní město hlídá už po staletí ostrov s pevností. „Malý ostrůvek Spinalonga sloužil na začátku 20. století jako karanténa pro lidi nakažené leprou, což ostrov dodnes nabíjí zvláštní atmosférou,“ doporučuje Petr Šatný z CK Alexandria.

Pláž Vai

Je považována za jednu z nejkrásnějších na ostrově. A právem. Za její neopakovatelné kouzlo mohou banánové palmy, které sem v minulosti přivezli Egypťané. Škoda jen, že tato rajská pláž trpí každoročně mocným náporem turistů, kvůli nimž se jedná o celkem rušnou a drahou pláž.

Laguna Balos

Laguna na poloostrově Granvoussa
Autor: archiv
Laguna na poloostrově Granvoussa oplývá přírodní krásou. Je sice uprostřed pustiny, ale když se k ní autem dostanete, nebudete ji chtít opustit. Není divu, že jí nepohrdne ani nejvybranější smetánka. „Na svých líbánkách tu kotvila princezna Diana s princem Charlesem,“ připomíná Renata Kuklišová z cestovní kanceláře Vítkovice tours.

Pláž Elafonissi

Mělčina mezi Krétou a ostrůvkem Elafonissi připomíná Tichomořské turistické ráje. Azurová, mělká a vyhřátá voda a rozsáhlé písečné plochy pomohly k tomu, že je to podle serveru Tripadvisor 10. nejkrásnější pláž světa. „Je unikátní svým růžovým pískem, barvu mu dodávají drobné úlomky korálů,“ popisuje Michal Tůma ze společnosti Invia.

Půjčte si auto

Velký a rozmanitý ostrov nejlépe prozkoumáte autem. V běžných půjčovnách vás bude půjčení vozu stát okolo 90 eur na tři dny za malý vůz typu Hyundai i10. Za terénní vůz typu Suzuki Jimny zaplatíte okolo 145 eur za tři dny. To je mnohdy méně, než dáte za jeden organizovaný výlet pro celou rodinu.

Kréta na kole

Hornatý ostrov na první pohled vypadá tak, že si tu cyklistiku mohou užít jen opravdoví nadšenci do zpocených triček a bolavých nohou. Pravdou je ale opak. Řada místních firem nabízí půjčení kola a odvoz minibusem do horských scenerií, odkud s průvodcem pohodlně sjíždíte překrásnou krajinou s výhledy zpět k moři. Trasy jsou přitom vybrány tak, aby uspokojily každého od nadšenců do horských sjezdů po rodiče s dětmi od 1 do 4 let.

Fotogalerie
5 fotografií