Nasát pravou vánoční atmosféru na náměstí, která se během jednoho večera promění v magická místa zaplněná těmi nejlepšími vůněmi a dobrotami z celého Rakouska, můžete ve Vídni od soboty 15. listopadu do 24. prosince. Adventní trhy se tady přitom nacházejí hned na několika místech:

* Rathausplatz – tradiční trhy se 150 stánky, ve kterých najdete jak vánoční dárky, ozdoby, tak i sladkosti a nápoje, které vás v chladném počasí zahřejí.

* Vánoční vesnička na Maria-Theresien-Platz – tyto trhy se nacházejí mezi Muzeem výtvarného umění a Národním historickým muzeem, tak můžete skloubit příjemné s užitečným. Zajděte si do muzea a pak se vraťte na punč do vánoční vesničky, kde až 70 stánkařů nabízí své rukodělné výrobky.

* Vánoční vesnička na Old AKH – patří mezi velmi oblíbenými trhy zejména mezi dětmi a to proto, že si zde mohou zahrát jednu z typicky zimních her, curling.

* Staré vídeňské vánoční trhy na Freyung – v samotném srdci Vídně se nacházejí ty nejtradičnější vánoční trhy vůbec. Už v roce 1772 zde lidé chodili nasávat vánoční náladu. Dnes si zde můžete koupit ozdoby nejen ze dřeva, ale také skla a keramiky.

* Kulturní a vánoční trhy před Schönbrunn Palace – místo vhodné pro ty, kteří chtějí prožít trochu romantiky. Kromě nákupu vánočních ozdob a dobrot, můžete poslouchat i vánoční koncerty.

Tip: Vyrazit můžete třeba autobusem! Alespoň budete moci na stáncích ochutnat svařák nebo punč.

A co ještě musíte vidět ve Vídni? Třeba tyto výstavy:

Otec impresionismu: Slavná díla jednoho z nejvýznamnějších impresionistických malířů, Clauda Moneta, vás okouzlí v Dolním Belvederu až do 8. února 2015. Monet nejenže vynikal ve svém oboru, stal se také inspirací mnohých současných umělců. Jak tento otec impresionismu ovlivnil rakouské umění, můžete odhalit na výstavě Claude Monet: Im Lichte Monets.

V kůži císařovny Sissi: Muzeum, které zachycuje život rakouské císařovny, letos slaví významné jubileum. Manželku rakouského panovníka za posledních10 let poznalo více než 6 milionů návštěvníků z celého světa. U příležitosti tohoto výročí se až do 1. února koná unikátní výstava zvaná Hedvábí – krajka – kožešina, na které se vůbec poprvé objeví šaty a doplňky, které nosila císařovna.

Za ohněm do Brennpunktu: Utečte před zimou a chladem do nejteplejšího muzea ve Vídni, kde jsou k vidění předměty, které dnes jen tak nevidíte: stará kamna, kotle i stroje na parní ohřev, který se dříve používal ve školkách, školách i nemocnicích. V 19. století si výrobci kamen zakládali nejen na tom, aby jejich výrobky dobře hřály, ale aby byly také krásně tvarované a zdobené. Pro děti je v tomto muzeu připraven speciální interaktivní program..

Zdroj: eurolines.cz