Athény: Historická mekka Evropy

V okolí slavné akropole se rozkládá Plaka, nejstarší athénská čtvrť.
Autor: scom a Daniel Šabík
Řecká metropole nabízí svým návštěvníkům nekonečné množství historických památek, jedinečný gastronomický zážitek i bouřlivý noční život. Téměř povinnou zastávkou je slavná athénská Akropolis s chrámem Parthenon. Tato monumentální stavba na skalnatém pahorku je dominantou města a byla kulturním, historickým a politickým centrem starověkého Řecka.

V okolí slavné akropole se rozkládá Plaka, nejstarší athénská čtvrť. Je vyhledávaným turistickým cílem zejména pro velké množství módních butiků, architektonických skvostů a lokálních podniků, ve kterých se vám dostane silné černé kávy nebo tradičního ouza. Místní atmosféru nasáknete i v hlavní athénské tržnici, která se nachází v ulici Athinas. Patříte-li mezi otužilce, kteří si do moře troufnou i v hlubokém podzimu, můžete se na pláž vydat metrem, případně po pobřeží jezdící tramvají.

Tip: Z Letiště Václava Havla Praha létají do Athén přímé spoje až 5x týdně.

Göteborg: Skandinávský ráj

Göteborg je zajímavým spojením kultury, zábavy, nezaměnitelného designu.
Autor: scom a Daniel Šabík
Göteborg je zajímavým spojením kultury, zábavy, nezaměnitelného designu i přírodních krás.  Centrem Göteborgu je relativně malé staré město, které zdobí náměstí Gustava Adolfa Torga, středověké uličky, tržiště i citlivě obnovené historické fasády domů. Trocha historie na vás dýchne také ve staré čtvrti Haga, která má kouzelnou atmosféru se spoustou kavárniček, nebo v památkovém centru ve čtvrti Klippan, které uchovává původní obydlí námořníků a drobných řemeslníků. To se nachází v blízkosti další památky – trosek pevnosti Gamla Älvsborg.

Živější částí města je okolí bulváru Avenyn, ve kterém se nachází množství restaurací, barů, klubů a nejrůznějších obchodů. Zážitkem je návštěva ulice Magasinsgatan s tradičními módními butiky a krámky se švédským designem. Místní raritou je i specializovaný obchod, kde se testuje zájem zákazníků o designové výrobky ještě před jejich zařazením do sériové výroby.

Nemůžete opustit Göteborg, aniž byste navštívili jeho rybí trh Feskeskörkan.
Autor: scom a Daniel Šabík
Nemůžete opustit Göteborg, aniž byste navštívili jeho rybí trh Feskeskörkan v budově připomínající kostel, kde je kromě mnoha stánků s dary moře i vyhlášená rybí restaurace Gabriel. Milovníkům těchto pochoutek doporučujeme navštívit také tradiční rybí burzu v přístavu, kde od brzkého rána probíhá prodej vylovených ryb a mořských plodů. České chuťové pohárky určitě nadchne i místní velmi zajímavé pivo - jen ve městě a okolí je okolo deseti pivovarů.

Kromě gastronomického umění město skrývá nespočet zajímavých muzeí a galerií. Za návštěvu určitě stojí vědecký park Universeum – vyzkoušíte si tu třeba práci kosmonauta nebo se přímo uprostřed budovy projdete tropickým pralesem. O zábavu se vám zase postarají v parku Liseberg, kde se můžete nechat obrovskou rychlostí vystřelit z kanónu nebo vyzkoušet největší dřevěnou horskou dráhu ve Skandinávii.

Jen nedaleko rušného centra města se nachází seskupení několika malých ostrůvků.
Autor: scom a Daniel Šabík
Jen nedaleko rušného centra města se nachází seskupení několika malých ostrůvků, kde je spousta klidných zákoutí a osamocených míst. Do přístavu na trajekty spojující pevninu s ostrůvky se pohodlně dostanete tramvají přímo z centra města. Ostrůvky s typickými domky s dřevěnými moly jsou ideálním místem pro rybaření. Rozhodně nesmíte vynechat zejména kouzelný ostrov Vrångö s přírodní rezervací, kde mají pro děti zajímavou atrakci – lov krabů. Pohled na okolní skály a malé ostrůvky, vůně slané vody a typický zvuk moře jsou příjemným zážitkem, který byste při plánování návštěvy města rozhodně nečekali.

Tip: Lety do Göteborgu zajišťují z Letiště Václava Havla Praha denně kromě soboty třeba České aerolinie.

Brusel: centrum komiksů a čokolády

Brusel je nádherné historické město.
Autor: scom a Daniel Šabík
Pro většinu z nás je Brusel městem úředníků. Není divu, když v něm sídlí Evropská komise, Evropská rada a dalších více než 120 mezinárodních institucí. To z něj činí silně kosmopolitní město. Belgická metropole je »rodištěm« mnoha komiksových postav včetně Tintina nebo Lucky Luka, je vyhlášená úředníky obědvajícími přes poledne v parku na dece i vysokou gastronomickou úrovní – nachází se zde několik restaurací ověnčených cennými michelinskými hvězdami, v barech se podává kvalitní belgické pivo a v kavárnách jsou k dostání jedinečné čokoládové pralinky.

Symboly města jsou Atomium a socha čůrajícího chlapečka (Manneken Pis), která je opředena mnoha legendami. Socha je při různých příležitostech oblékána do kostýmů, kterých existuje více než 700. Od roku 1987 má chlapeček i svou holčičku – Jaenneken Pis, která však zdaleka nedosahuje popularity svého mužského protějšku. V blízkosti Atomia najdete také park Mini-Europe se zmenšeninami monumentů z celé Evropy, ve kterém nechybí ani pražský Orloj. Historickým centrem celého města je pak náměstí Grande-Place s gotickou radnicí z 15. století. Na jejím vrcholku je ve výšce téměř 100 metrů umístěná socha svatého Michala, patrona Bruselu. Na náměstí se pravidelně konají velké ovocné a květinové trhy, které připomínají doby, kdy prostor plnil funkci tržiště.

Tip: Letiště Václava Havla Praha je s belgickou metropolí přímo spojeno až 37 lety týdně.

Fotogalerie
5 fotografií