Co slavit?
Lughnasadh, Dožínky, Halfmass, Slavnost prvního ovoce, těmihle a ještě mnoha jinými názvy se označuje slavnost, která se koná v noci z prvního na druhého srpna.

Lughnasadh oslavoval začátek sklizně a vládu boha slunce Lugha. Lidé se scházeli se vzdáleným příbuzenstvem, konaly se trhy i koňské závody. V Irsku bylo oblíbené „manželství na zkoušku“ (trvalo jen rok), také se často nechal připouštět dobytek, tyto dny byly dobou plodnosti, veselí a hodování. Závidíte předkům? Tak vzhůru na oslavy.

Kde slavit?
V Nasavrkách se  dnech 1. – 3. srpna 2014 koná keltský Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad.
Jedná se o největší akcí tohoto typu v České republice. Oslavy byly symbolicky zahájeny již o týden dříve – rituální sklizní obilí. Letošní oslavy nesou podtitul „Na obchodní stezce“ a návštěvníci se mohou těšit na koncert, ukázky irských tanců, šerm, soutěže pro děti, historické kupecké ležení a další program.

Oslavy i boje vás čekají na Lughnasadhu v Nasavrkách
Autor: internet


Bujné oslavy se chystají také na festivalu KELT & WORLD MUSIC ve Veveří. Akce se koná 2. srpna na nádvoří hradu.
Hrají CLAYMORE, QAUDRILLA, PAVLÍNA JÍŠOVÁ, ASONANCE, BRAN, SHANNON, GWALARN. Uvidíte budování keltské vesničky. Vyzkoušíte si dávné keltské žití včetně řemesel, věštění, magie či rituálního malování na tělo. Stanete se svědky obřadu s druidy, kněžkami a ohněm i šílené jezdecké show.
Vstupné 300 Kč, zlevněné vstupné 150 Kč.

Na Veveří na nádvoří je veselo
Autor: internet

A na čem si pochutnat?
A čím uctíte slunečního boha Lugha a Velkou bohyni, případně ostatní hosty, nejlépe?
Třeba smaženými jablečnými plátky. Co k jejich přípravě potřebujete?
4 velká jablka, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na půlcentimetrové plátky, 2 lžičky moučkového cukru, 1 hrnek mouky, 2 vejce, 2 dl černého těžkého piva (pro abstinenty mléko), 2 lžíce cukru, ½ lžičky muškátového oříšku, 2 lžičky rozpuštěného másla, olej na smažení a cukr na dozdobení.

Poprašte jablka moučkovým cukrem. Do mísy nasypeme mouku a do ní rozklepneme vejce. Postupně přidáváme pivo a šleháme do hustého krému. Pak přidáme cukr a muškátový oříšek a necháme hodinu odstát. Poté přidáme do těsta ještě rozpuštěné máslo. Pak plátky jablek do těsna namáčíme a smažíme po obou stranách dozlatova. Před podáváním necháme usušit na papírovém ubrousku a podáváme s cukrem.
O pokrm se rozdělte s přáteli jednak proto, že jde o jídlo sváteční a jednak proto, že je to nepochybně kalorická bomba.

Pokud držíte dietu a chcete být styloví, zkuste raděj mrkvovou polévku:
1 kg očištěné mrkve, 4 dl bílého vína, 1 lžíce másla, sůl, skořice a cukr podle chuti, ¼ hrnku datlí, ¼ hrnku rozinek, cukr na ozdobení

Nejprve uvaříme mrkev, kterou poté rozmixujeme nebo utlučeme v hmoždíři. Vrátíme mrkev do hrnce, přidáme máslo, bílé víno a pak také sůl, skořici a cukr. Pak nastrouháme datle a spolu s rozinkami je také přidáme do polévky. Lehce povaříme. Pak polévku nalijeme do misek a podáváme posypanou cukrem.

Užívejte léta, moji milí a pokud, stejně jako já, neumíte vařit, zkuste přimět někoho, ať to udělá za vás.