Ostrov z Čech na dosah ruky

Autor: ITS BILLA TRAVEL

Krk leží v zátoce Kvarner, jeho výhodou je tudíž kratší vzdálenost z ČR – je jedním z nejblíže položených chorvatských ostrovů. Navíc je s pevninou spojen stejnojmenným mostem, který vede z městečka Kraljevica přes ostrůvek Sveti Marko na severovýchodní cíp ostrova. Takže není nutno použít trajekt, ovšem most je také spoplatněn.

Navíc je Krk jedním z největších chorvatských ostrovů, tudíž si na nedostatek aktivit a možností výletů nebudete stěžovat. Na Krku se nachází mnoho historických památek, např. kostelík sv. Donata u Punatu, kostelík sv. Chrysogona u Glavotoku. Raně románský je kostel sv. Víta u Dobrinje a svatého Jana nad Baškou, mnoho klášterů s cennými hlaholskými památkami. Atraktivním lákadlem pro turisty jsou i lidové zvyky a kroje. Třešničkou na dortu je fakt, že si můžete udělat spoustu zajímavých výletů, aniž byste museli cestovat na pevninu.

Ubytování na Krku: ITS BILLA TRAVEL- městečko Njivice, hotel Jadran a Beli Kamik

Ostrov s nejkrásnější pláží

Autor: ITS BILLA TRAVEL

Pokud byste v Chorvatsku zavítali níže, najdete skupinu Středodalmatských ostrovů, z nichž největším je Brač. Nachází se tu pláž Zlatni rat, která je obecně považována za nejkrásnější pláž Chorvatska. Rozkládá se nedaleko města Bol na jihu ostrova. Zajímavostí je tvar pláže, který se neustále mění. Pláž se totiž nachází na výběžku ostrova dlouhém několik set  metrů a vodními proudy a vlnami přenášené oblázky způsobují, že někdy je výběžek zahnutý doleva a někdy doprava.

Atrakcí Brače je nejvyšší bod ostrova, Vidova gora (778 m), která nabízí nádherný výhled na celý ostrov. Vidova gora se tyčí nad městečkem Bol a je dostupná autem. Pro milovníky turistiky ale doporučujeme využít nedávno dokončenou naučnou stezku dlouhou bezmála 20 km, která končí na vrcholu hory. Informační tabule na stezce se se věnují prostředí a zvláštnostem zdejšího kraje. Vrchol hory využívají rovněž příznivci paraglidingu a létání na rogalu. K dalším významným památkám, které stojí zato vidět, patří skalní klášter Blaca v jihozápadní části ostrova a Dračí jeskyně u Murvice na jižním pobřeží.

Ubytování na Brači: ITS BILLA TRAVEL- městečko Bol, hotel Bluesun Bonaca a Bluesun Borak

Ostrov s nejdelším počtem hodin slunečního svitu

Autor: ITS BILLA TRAVEL

Dalším ze Středodalmatských ostrovů je Hvar. Má podlouhlý tvar a po celé jeho délce táhne horský hřeben, který v jižní částí západní poloviny ostrova dosahuje vrchem Sveti Nikola do výšky 628 m.

Hvar vyniká nejvyšší insolací, tj. největším počtem hodin slunečního svitu na celém východním Jadranu a sníh se tu objeví pouze velmi výjimečně. Okolní vody patří podle nejnovějších průzkumů k nejprůzračnějším na Jadranu. Turisti vyhledávají zejména severní – členitější pobřeží s mnoha malebnými zátokami vhodnými ke koupání. Na ostrovu se také nachází mnoho kulturně-historických památek i přírodních zajímavostí. Jsou zde rozlehlá levandulová pole, staré olivovníky a vinohrady. Doporučujeme navštívit některý z malých sklípků a ochutnat pravé domácí víno. Ostrov má velmi dobré trajektové a lodní spojení nejen s chorvatskou pevninou, ale i s Itálií.

Ubytování na Hvaru: ITS BILLA TRAVEL- městečko Stari Grad, hotel Lavanda a Arkada

Ostrov s bohatou historií

Autor: ITS BILLA TRAVEL

Naši prohlídku zakončíme na Korčuli, která už patří mezi Jihodalmatské ostrovy. Pobřeží ostrova je členité a navíc na více místech obklopeno skupinami malých ostrůvků. Korčulu je díky velmi příznivému klimatu velmi vhodné navštívit i mimo hlavní sezonu.

Korčula má bohatou prehistorii a antickou, byzantskou, benátsku, srbskou a chorvatskou historii. Typický ráz a kolorit celému ostrovu vtiskly zejména Benátky, pod jejichž svrchovanost se v historii Korčula dostala na téměř 400 let. Místa na ostrově, především však hlavní město Korčula, si zachovala téměř nedotčený starobylý původní ráz a mimořádně hodnotné stavitelské a kulturně historické památky. Postavení Korčuly a její význam v cestovním ruchu jadranského přímoří potvrzuje skutečnost, že je po Dubrovníku nejnavštěvovanějším místem v této oblasti.

Korčula nezaostává ve výrobě kvalitních vín, které je nejlépe zakoupit přímo u vinaře. Nejznámější vína z Koručuly jsou pošip, rukatac, grk a plavac. Z ostrova je dobré spojení trajektem s více místy na pevnině i na okolních ostrovech a dokonce i s Itálií.

Ubytování na Korčule: ITS BILLA TRAVEL- město Korčula, hotel Liburna, Marko Polo a Bon Repos nebo město Lumbarda, apartmány Lina.