Ve většině destinací si musíme utahovat opasky a jen mlsně koukáme, jak si na vysoké noze užívají Němci, Britové, či Holanďané. Jinde si ale za korunu koupíte až o třetinu víc než doma a nájezdy na obchody, bary a atrakce vás nebudou tak bolet. Levněji než u nás je i v pohádkovém Turecku, či pohostinném Bulharsku.

Bulharsko

Bulharské pláže jsou nádherné.
Autor: profimedia.cz
Téměř dvě třetiny z 350 kilometrů pobřeží tvoří pláže s jemným pískem. Dvě největší města pobřeží Varna a Burgas nabízí kromě lenošení na pláži i ruch města, kavárny, obchody, historické zajímavosti a bujarý noční život.

Krásná příroda

Poklidnou relaxační atmosféru můžete nasát v bezpočtu menších pobřežních městeček jako je Krapec, Sinemorec, Ahtopol, Lozenec nebo Kiten, nebo na panenských plážích se zlatým pískem Silistar a Irakli. Milovníci přírody by neměli vynechat skalnaté pobřeží Kamen Bryag, nebo projížďky lodí po řekách Veleka a Ropotamo, delfinárium ve Varně, nebo botanickou zahradu v Balčiku. Světově vyhlášené je i pozorování ptáků na jezerech poblíž Burgasu.

Noční život

Máte li rádi vzrušení a chcete-li si o dovolené užít i trochu rušnější zábavy, na své si přijdete ve vyhlášených letoviscích Zlaté písky, nebo Sluneční pobřeží, které kromě širokých pláží nabízí i řadu nočních barů a diskoték.

Pro rodiny

Oblíbeným cílem rodin s dětmi je poklidné Primorsko s vyhlášeným akvaparkem, dvěma obrovskými plážemi a spoustou dalších možností zábavy.

Luxus

Nevadí vám o dovolené pustit chlup a nechat se trochu hýčkat? Pak se zajeďte podívat do luxusních hotelových a plážových rezortů Djuni, Riviera a Pomorie, nebo na golfová hřiště v letoviscích Balčik a Kavarna.

Musíte ochutnat

Jogurt

Bulhaři umí dělat výborný jogurt (kiselo mlyako) a jsou na něj právem pyšní. Podle vědeckých studií je prý skutečně zdravější než jogurt z jiných zemí a může za dlouhověkost místních obyvatel.

Kebabče a kjufeta

Nikdo neumí připravit jídla z mletého masa tak, jako Bulhaři. Z toho nejlepšího masa, namletého, skvěle okořeněného a připraveného na grilu.

Záplav se nebojte

Na severu Bulharska ve vnitrozemí došlo k povodním. Zasáhly část Varny a kus pobřeží, nikoli však turisticky oblíbená plážová letoviska. „Klienti Alexandrie v letoviscích Svatý Konstantin a Zlaté písky si svou dovolenou užívají bez omezení. Hotely fungují normálně, stejně tak doprava a infrastruktura,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria.

Turecko
Záliv a pláž Oeluedeniz v Turecku
Autor: profimedia.cz

V Turecku se mísí exotika orientu s Evropou. Má 7200 kilometrů pobřeží a velkou část z toho tvoří pláže. Do země láká i tisíciletá historie, jejíž výstavní skříní je 14 milionový Istanbul (také Cařihrad, Konstantinopol).

Výlety do vnitrozemí

Efez – ráj milovníků památek. Stál zde jeden z divů světa (chrám Artemidy), narodil se zde Homér a žila Panna Marie, svatý Pavel a Svatý Jan. V domku, kde Marie žila, je muzeum.

Pamukkale – minerální voda, která vyvěrá z tohoto kopce je plná vápence a ten vytváří ojedinělou soustavu sněhobílých teras a jezírek. Zákaz koupání vynahradí zdejší Kleopatřiny lázně, kde můžete plavat v rozvalinách původních lázní.

Turecká riviéra

Antalya – Staré město, vodopády Düden a krásná pláž Konyaalti jsou hlavní lákadla centra Turecké riviéry. Pár kilometrů vzdálená letoviska Lara a Belek nabízí vrchol luxusu včetně rozsáhlého golfového hřiště na pobřeží.

Patara – zhruba 14 kilometrů dlouhá pláž je oázou klidu. Obklopují ji borovicové lesy a želvy na ni chodí klást vejce.

Kemer – Písčité i kamenité pláže a především překrásná příroda v okolí s výhledem na pohoří Taurus dělá z Kemeru oblíbený cíl turistů. Za výlet stojí pláž Olympos, s římskými ruinami ukrytými v lese a skalními průrvami Chimera, které nepřetržitě spontánně hoří.

Side – Kvalitní hotely a množství pláží, ale i nejvýznamnější archeologické naleziště Turecka. Najdete v něm řadu antických památek a rozvalin včetně amfiteátru, nebo chrámu boha Apolóna.

Anamur – Nad příjemnou pláží v blízkosti města najdete z jedné strany byzantské město duchů Anamurium a z druhé křižácký hrad Mamure.

Alanya- Téměř 14 kilometrů dlouhá pláž nabízí dostatek prostoru. Je zde i středověký hrad. Blízká Kleopatřina pláž patří k nejkrásnějším v Turecku a její součástí je i krápníková jeskyně.

Egejská riviéra

Pláž Ölüdeniz – je nejznámější, nejslavnější a nejnavštěvovanější pláží Turecka díky modré laguně, kterou poloostrov vytváří.

Iztuzu – Zlatý písek, sem tam borovice, hnízdiště želv. Právě kvůli nim je tato pláž přírodní rezervací, na které se nesmí stanovat ani provozovat vodní sporty. Nejkrásnější cesta k ní je lodí spletitým labyrintem kanálů delty řeky, dostanete se k ní ale i autem.

Bodrum – výrazný přístav Egejské riviéry nabízí vše, po čem turisté touží, luxusní hotely, pláže se zlatým pískem i řadu aktivit. Bodrum se v minulosti nazýval Halikarnas a stál zde jeden z divů světa (mauzoleum). To rozebrali Maltézští rytíři při stavbě rozsáhlého hradu, který v Bodrumu stojí dodnes.

Musíte ochutnat

Baklava a káva – máte rádi sladké? Pak nesmíte zapomenout na místní cukroví plněné pistáciemi a vlašskými ořechy. Skvěle ho doplňuje silná turecká káva.

Kolik si koupíte za tisícovku

Při většině výletů do ciziny nás po prodělané nákupní horečce dožene krutá finanční kocovina. V některých zemích si ale za tisícovku koupíte tolik, co u nás za dvanáct až čtrnáct set. Je to případ i zemí, kam létáme nejčastěji, Turecka a Bulharska. I proto si sem Češi jezdí dopřát luxus.

Země 1000 Kč má hodnotu
Bulharsko 1400 Kč
Turecko 1200 Kč
Maďarsko 1200 Kč
Chorvatsko 950 Kč
Slovensko 950 Kč
Řecko 750 Kč
Španělsko 700 Kč

Zdroj: OECD, UniCredit Bank

 

Turkey, Lycia, Beach and lagoon of Oeluedeniz