Místní pláže jsou dlouhé, široké a většinou s jemným pískem. Všude bez výjimky je z nich přístup k vodě povlovný a sezóna koupání trvá od dubna až do října. Subtropické klima znamená dlouhodobě stabilní počasí, kdy se teplota pohybuje v květnu kolem 24 st. Celsia, přes srpnových 32 – 34 stupňů až po 27 st.  v říjnu. Teplota moře je v průměru o pět stupňů nižší.

V Turecku si přijdou na své jak milovníci polehávání u moře, tak i obdivovatelů historických památek a vyznavači adrenalinových výletů na horských tůrách.

Délka letu

Z Prahy                 2 hod. 28 min.

Z Brna                  2 hod. 30 min.

Z Ostravy              2 hod. 50 min.

Z Karlových Varů    2 hod. 30 min.

(vzdálenost v kilometrech je cca 1 980 km)

Nejoblíbenější místa dovolených

Alanya

Turecko má turistům rozhodně co nabídnout.
Autor: profimedia.cz
Leží na východní hranici Turecké riviéry u Středozemního moře. Město má asi 90 tisíc obyvatel, ale zachovalo si ráz klidného a typického tureckého střediska oddychu. Dominuje mu křižácký hrad a především Kleopatřina pláž. Je rozdělena na východní a západní část, táhne se tři kilometry, je písečná a získala cenu EU za spokojenost návštěvníků.

Antalya

Srdce Turecká riviéry obklopuje mohutný masiv pohoří Taurus. Moře je lemováno dlouhými plážemi se zlatavým pískem, situovanými na jih. Nejznámější jsou Konyaalti a Lara, perfektně udržované, čisté. Koupat se lze za poplatek na četných soukromých plážích, které jsou většinou pod útesy a nabízejí víc soukromí.

Egejská riviéra

Turecko má turistům rozhodně co nabídnout.
Autor: profimedia.cz
Letoviska Marmaris, Bodrum a Fethiye patří k nejvyhledávanějším, stejně jako vnitrozemské Pamukkale (v překladu Bavlněný hrad), jehož svahy pokrývá oslnivě bělostný vysrážený travertin. Lze podnikat výlety za antickými památkami, ale také lodí na ostrovy u pobřeží.

Icmeler

Klidné letovisko stojí v porostech pinií, středomořských borovic, a patří mezi menší a klidnější. Místní pláž je písčitá, ukázkově čistá.

Rady na cestu

Turecko má turistům rozhodně co nabídnout.
Autor: profimedia.cz
Vízum není potřeba, ale pas musí platit ještě minimálně tři měsíce po odjezdu z Turecka, potřebují ho i děti. Silné slunce vyžaduje opalovací krémy s UVA a UVB filtrem, nejlépe s faktorem 25 – 30. Opalování nahoře bez je tolerováno jen u hotelových bazénů. Voda z kohoutku je pitná, lze ale koupit i balenou. Na trhu je potřeba smlouvat, Turci to berou jako hru, která k obchodu patří.

Peníze a ceny

Turecká lira má hodnotu cca 10 korun, v rekreačních oblastech je ale možné platit i dolary nebo eury. 

Kebab                    40 Kč

Zmrzlina                25 Kč

Gril. kuře              120 Kč

Balená voda          15 Kč

Chléb bageta          8 Kč

Rajčata 1 kg          26 Kč

Pivo                      25 Kč

Fotogalerie
3 fotografie