Vyhlášené lázně nehledejte tisíce kilometrů daleko. To nejlepší vás totiž čeká v tuzemsku a u našich sousedů. „Kromě pobytů v Česku a již několik let velmi populárním Maďarsku, jsme letos zaznamenali nárůst poptávky po wellness a lázeňských pobytech na Slovensku“ říká Petr Šatný z CK Alexandria.

Ceny zájezdů se pohybují od několika stovek korun až po několik desítek tisíc. Záleží na typu ubytování od apartmánů až po čtyřhvězdičkové hotely a procedurách, které si zakoupíte. „Často cestují senioři, ale stále více se setkáváme s páry v produktivním věku,“ doplňuje Šatný.

„Vyhledávané jsou spíše kratší pobyty na 4 dny (3 noci) – čtvrtek až neděle,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku. Největší zájem je právě na podzim a na jaře. Každopádně poptávka roste rok od roku.

Aktuální nabídka last minute zájezdů
Autor: Ilustrační foto Blesk
Proslulé díky léčení bolestí, pooperačních zákroků a různých zdravotních problémů byly vždy termální lázně v Maďarsku. Zejména Budapešť byla nazývána hlavním městem lázeňství, protože je to jediné hlavní město na světě, které se může chlubit horkými termálními prameny.

„Za svými branami jich ukrývá neuvěřitelných 30!,“ říká Stanislav Zíma z Exim tours. U tuzemských lázní se stále většímu zájmu těší ty menší - například Luhačovice nebo Jánské Lázně.

MAĎARSKO

Hevíz

Zavedené maďarské lázně s nejlepšími tradičními koupelemi a bahennímu zábaly. Léčí se tady bolesti páteře a svalů. Návštěvníky ale okouzluje především přírodním divem - jezerem s termální vodou o rozloze 4,4 hektaru! V létě dosahuje jeho teplota vody 33-35 °C, v zimě příjemných 26-28 °C.

Tapolca

Maďarsko patří k vyhledávaným lázeňským lokalitám
Autor: profimedia.cz
Tapolca je známá svými krasovými jeskyněmi. Kromě podívané pro oči vykazuje mikroklima v jeskyních i léčivé účinky při alergiích a astmatu. Relaxovat a zároveň se léčit lze i v Jeskyni jezer - největší turistické atrakci Tapolcy. V třípatrovém jeskynním systému je možné zapůjčit si lodičku a obdivovat originální krápníkové útvary.

Bukfordo

Je to méně známé, za to nejnovější lázeňské centrum v Maďarsku. Má unikátní termální pramen o teplotě téměř 60 stupňů s mimořádně vysokým obsahem železa, vápníku a hořčíku.

Bük

V místě, kde se setkává podhůří Alp a Malá uherská nížina, leží zrekonstruované lázně Bük, které na rozloze 14 hektarů poskytují vynikající podmínky pro odpočinek, sport i léčbu. Celkem 27 léčivých, plaveckých i speciálních bazénů pro nejmenší dosahují teploty až 38 ˚C.

Sravár

Je jedním z nejbližších lázeňských měst od našich hranic, uprostřed zeleně, vedle soustavy rekreačních jezer. Lázně Sravár mají rodinnou atmosféru a velmi dobrou a účinnou léčivou vodu.

SLOVENSKO

Podhajská

Lázně v Trenčianských Teplicích
Autor: profimedia.cz
V trojúhelníku Nitra, Levice a Nové Zámky najdeme pozoruhodné termální koupaliště přezdívané „Mrtvé moře“. Slaná, minerální voda tady má podobné složení jako mořská voda. Blahodárné účinky má na kožní choroby nemoci dýchacích cest, revma, bolesti páteře a kloubů a cévní onemocnění. V areálu termálního koupaliště o rozloze 12 hektarů najdete 7 bazénů i tobogán.

Piešťany

Malebné město leží na řece Váh. Unikátní piešťanské prameny termální minerální vody jsou bohaté na síru. Vybírat můžete z obrovského množství procedur - inhalační terapie, elektroléčby, masáží, cvičení, zábalů nebo saunování.

Bešeňová

V areálu Bašeňová najděte jeden z nejoblíbenějších slovenských termálních parků s celoročním vyžitím. Zároveň je ale Bašeňová ideálním startovním místem  pro výlety - nedaleko jsou Roháče, Nízké Tatry, Veľká Fatra a další turisticky zajímavá místa.

TURECKO

Belek

Turecké lázně jsou nezapomenutelným zážitkem
Autor: profimedia.cz
Za lázněmi lze ale vyrazit i do Turecka. Takzvané »hamam« tady mají v staletou tradici. V nabídce cestovek nejdete hotely, které nabízí komplexní lázeňské služby. Ujít si určitě nenechte aromatické koupele. Pověstný je svými wellness balíčky například Belek.

Prodloužený víkend vyprodává zájezdy!

Páteční státní svátek Čechy doslova pobláznil a zájezdy jdou na dračku. Cestovní kanceláře hlásí poslední volná místečka. „Lidé ušetří jeden den dovolené,“ říká Libor Šugárek z CK Vítkovice Tours. „O zájezdy, které zahrnují svátek, a tím prodloužený víkend, je tradičně velký zájem,“ říká marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma. A důvod? „Zatímco v prvním červencovém týdnu výrazně zafungovaly dva státní svátky, v tomto termínu je to kombinace volného pátku a velmi atraktivních cen, které k zájezdům na konci hlavní sezony tradičně patří,“ vysvětluje Jan Osúch z CK Fischer.

Kromě cestování po tuzemsku Češi cestují do okolních zemí, kde se těší velkému zájmu hory v Rakousku a lázně na Slovensku a Maďarku. „Z leteckých zájezdů je tradičně největší zájem o evropské metropole jako je Paříž, Řím a Londýn,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku. „Prodloužený víkend s CK Blue Style je ve znamení eurovíkendů,“ potvrzuje Lenka Berberi. Podle Petra Šatného z Alexandrie, ale lidé sahají hlavně po last minute zájezdech na Kypr, do Turecka nebo Egypta.