Tak třeba za pokažený výhled na moře dostanete až 10% slevu, za zkažené jídlo až 30%. Chrání vás totiž mezinárodní kodex kvality. Má to ale jeden háček. Nepřijala ho každá cestovka a problém musíte řešit ihned na místě. K ITQ kodexu (kodex kvality) se u nás hlásí zatím 12 cestovních kanceláří, jako jsou Fischer, Blue Style nebo Venus Trade and Tours. Obdobné slevy by vám ale měly zajistit i ostatní cestovní kanceláře, pokud se nechtějí dostat do problémů se soudy. Největší šanci na vrácení části peněz a nápravu máte, když na problém upozorníte hned na místě. Nezoufejte ale ani v případě, že už je vaše dovolená minulostí. V rámci klasické reklamace máte nárok stěžovat si do tří měsíců od ukončení zájezdu.

Kancelář vás musí správně a úplně informovat o tom, jaké služby, v jakém rozsahu a za jakých podmínek vám poskytne už při koupi zájezdu. „Pokud tedy jsou některé služby poskytnuty vadně nebo vůbec, máte plné právo na reklamaci,“ říká Jan Osúch z CK Fischer. I u kanceláří, které se zasazují o dodržování kodexu, ale platí, že je lépe problémům předcházet: „Pokud klient má nějaké speciální požadavky, například pokoje vedle sebe, speciální stravu a podobně, doporučujeme, aby tyto požadavky byly zaneseny do cestovní smlouvy,“ radí Tomáš Brejcha z CK Čedok. Jitka Pekařová

Co je kodex kvality?

Zjednodušeně řečeno určuej sumu peněz za ztrátu radosti z dovolené. V zahraničí je u cestovních kanceláří hojně využíván. Jasně říká, na kolik peněz máte nárok v případě, že cestovka nesplní některé z poskytovaných služeb. Delegáta na místě musíte kontaktovat hned.

Kompenzace se týká například nedostatků ve vybavení pokoje nebo hotelu nebo změny v typu stravování. „Při uznání reklamace vrátíme klientovi procentuální podíl ze základní ceny zájezdu v závislosti na době, po kterou problémy přetrvávaly,“ říká Osúch.

Příklad: Pokud například neteče voda déle než 3 hodiny po dobu dvou dnů, dostanete 15 % z ceny zájezdu, resp. poměrnou část za dva dny. Pokud tedy byla základní cena zájezdu například 20 000 korun na 10 nocí, vrátí vám kancelář 600 korun.

Nepleťte si kodex s běžnou reklamací!

Jestli se vám nelíbí služby cestovní kanceláře, stěžujte si hned
Autor: profimedia.cz
Pokud budete chtít reklamovat závady až po dovolené, není už možné uplatnit kompenzaci v rámci kodexu kvality. Reklamace až po návratu z dovolené se řeší standardním postupem, který udává občanský zákoník. Tedy do tří měsíců po ukončení dovolené písemně (pošlete ji doporučeně, ať máte v ruce důkaz o datu odeslání). Na vyřízení vaší reklamace má pak cestovní kancelář třicetidenní lhůtu.

Kdy ani stížnost nepomůže…

Cestovní kancelář má právo odmítnout reklamaci, pokud se určitá skutečnost stala za okolností, kterým nešlo předejít, ovlivnit jejich průběh a následky. Tedy když zasáhla tzv. vyšší moc (hurikán, zemětřesení atd.).

Jak se bránit:

1) Zjistíte-li nedostatky (zkažený výhled, rozbitá koupelna, neodpovídající ubytování...), hned kontaktujte delegáta

2) Spolupracujte s ním při sepisování protokolu

3) Vše, co se vám nelíbí, si vyfoťte

4) Reklamujte vadu již v průběhu dovolené, tak aby bylo možné ji ihned napravit – toto je nezbytná podmínka pro uplatnění kodexu

Jak reklamovat zájezd po příjezdu z dovolené?

* Pokud reklamujete až z domova, nezapomeňte, že na to máte jen 90 dní od ukončení zájezdu

* Reklamaci zašlete doporučeným dopisem, ať máte důkaz o jejím poslání

* K reklamaci připojte fotografie nedostatků nebo svědectví dalších účastníků zájezdu

* Cestovní kancelář má na odpověď na vaši reklamaci 30 dní, pokud ani pak neodpoví, obraťte se na soud

* Pokud jste zájezd koupili od cestovní agentury a ne cestovní kanceláře, můžete zájezd reklamovat u obou společností (cestovky i agentury)

10 nejvtipnějších klientských stížností

1) Byl jsem zde v loňském roce a bylo o mnoho tepleji a moře bylo také čistější. Žádám slevu.

2) Špatná výzdoba pokoje, nebyl ani jeden obrázek. Dále, když jsem otevřel dveře od balkonu, strašně to foukalo.

3) Byl jsem nespokojen se vším – žádám vrácení všech peněz a nový zájezd, abych se mohl z tohoto šoku vzpamatovat.

Na pláži to fouká až moc? S tím ale cestovka nic neudělá...
Autor: profimedia.cz
4) Stěžuji si na personál hotelu, kdy po mořské bouři ihned neumyli okna u plážového bungalovu.

5) Ani jednou jsme neměli vepřovou šunku a šťavnatý řízeček. Prodejce nás měl předem informovat – nikdy bychom si takovouto destinaci (Egypt) nevybrali.

6) Kdybych věděl, že let na Kubu trvá tak dlouho, nikdy bych si zájezd nekoupil. Myslel jsem, že tam budu za dvě hodiny.

7) Po příletu do Londýna na mě všichni mluvili anglicky. Nic jsem ze zájezdu neměl a už tam vícekrát nepojedu.

8) Chci ihned zájezd zrušit, čekal jsem až do poslední chvíle, zda vyhovíte mé žádosti a zajistíte letový řád podle mých představ.

9) Schválně jsem delegátce nic neřekl, chtěl jsem vše řešit až po mém návratu z dovolené. Nebudu si přece kazit dovolenou. Přesto jsem měl dovolenou pokaženou, proto žádám slevu 50 % ze zájezdu.

10) Letedlo neletí, protože je velká bouřka. Mě to nezajímá, to je váš problém. Já chci letět ihned.

Zdroj: Čedok