Malta má pláže pro každého od vyznavačů wind-surfingu až po ty, kteří chtějí jen tak lenošit na slunci. Vybírat můžete mezi zlatým pískem, rudým pískem, skálami, modrými lagunami nebo i otevřeným mořem. Malta je tak ideálním místem k odpočinku i aktivní dovolené, plné poznávání.

Autor: Alexandria

Nejnavštěvovanější letoviska

Mezi nejnavštěvovanější letoviska na ostrově patří podle Petra Šatného z CK Alexandria, která je největším touroperátorem na Maltu v České republice, Mellieha a Cirkewwa. Obě letoviska se nachází v severní části ostrova. 

Mellieha se rozkládá v severozápadní části ostrova na vrcholu kopce, ze kterého je nádherný výhled na záliv Mellieha a ostrovy Gozo a Comino. Městečku dominuje kostel Lady Victorie z načervenalého vápence. V okolí se nachází několik jeskyní, které v minulosti sloužily jako primitivní obydlí. V Mellieze najdete také největší písečnou pláž na Maltě a ubytovat se můžete např. v příjemném apartmánovém komplexu Luna Holiday ***

Autor: Alexandria

Cirkewwa leží poblíž tichého zálivu Paradise s krásnou písečnou pláží. Na konci zálivu je přístav, odkud vyplouvají lodě na ostrov Gozo a na ostrov Comino, které patří k vyhlášeným potápěčským regionům. „Najdeme tu i jednu z nejhezčích pláží na ostrově – vyhlášenou písečnou pláž Paradise Bay, kterou byste si určitě neměli nechat ujít“ doporučuje Petr Šatný. Cca 900 m od ní se lze ubytovat ve velmi kvalitním hotelu Paradise Bay****

Autor: Alexandria

Z obou letovisek můžete podnikat časté výlety. Stojí za to se vydat na osamocené pláže mimo hlavní silnice a určitě byste si neměli nechat ujít lodní výlet na Comino do neuvěřitelně azurových vod Modré laguny. A na své si přijdou i milovníci historie. Mezi nejvýznamnější historické památky patří megalitické chrámy a pak stavby z doby Maltézských rytířů, kteří zde působili od roku 1530 do 1798.

Autor: Alexandria

Megalitické chrámy

Dodnes se vědci přou, která civilizace postavila a zanechala po sobě úžasné megalitické chrámy, odhaduje se však, že pochází z doby zhruba 4000 let př. n. letopočtem. Málokdo si tedy uvědomuje, že tyto chrámy jsou mnohem starší než mnohé pyramidy v Egyptě. Megalitické se chrámy nazývají proto, že se zde manipulovalo s obrovskými bloky kamenů, které byly skládány na sebe bez použití vyspělé techniky. Nejnavštěvovanější komplexy jsou Hagar Qim a Mnajdra, které leží na jižním pobřeží Malty.

Autor: Alexandria

Maltézští rytíři

Řád rytířů svatého Jana byl založen v roce 1076 v Jeruzalémě, aby poskytoval pomoc poutníkům do Svaté Země. Od konce třináctého století sídlili Rytíři na řeckém ostrově Rhodos a po dvě století, až do roku 1522, zde tvořili štít proti výpadům Osmanské říše. Po porážce od Sulejmana Nádherného a jejich vyhnání z ostrova Rhodos, dostal řád v roce 1530 od Karla V. k dispozici Maltu. Zásluhou rytířů se na ostrově začal rychle rozvíjet obchod a služby, stavěly se nové nemocnice, a co bylo nejdůležitější, kolem přirozených maltských přístavů bylo postaveno silné opevnění. Rytíři na Maltě až do roku 1798, kdy vládu nad Maltou získal Napoleon. Tím skončilo 268-leté období vlády Řádu rytířů Svatého Jana, nadále známých jako Maltézští rytíři, jejichž přítomnost je ale na Maltě dodnes znát.

Autor: Alexandria

Rytíři totiž pocházeli velmi často z těch nejbohatších kruhů v Evropě, a tak si mohli dovolit najímat ty nejtalentovanější umělce i stavitele. Typickým příkladem toho, co si mohli dovolit, je Valletta, která je jedním z nejranějších měst stavěných podle plánů v pravoúhlém systému. Opevnění, umělecké skvosty, muzea a kostely jsou zde dílem nejlepších evropských stavitelů a umělců své doby. Byly to právě překrásné paláce a další díla, která vedla Sira Waltera Scotta k tomu, aby Vallettu popsal jako "město postavené gentlemany pro gentlemany".

Dovolená pro každého a za velmi příznivé ceny

Ať už tedy vyznáváte lenošení na pláži s občasným výletem za krásami přírody, nebo jste vášnivými cestovateli po historických památkách, na Maltě si přijdete na své. Z Prahy tam doletíte zhruba za dvě a půl hodiny, v létě létá charterový spoj každou sobotu. Zájezdy na Maltu naleznete v nabídkách mnoha cestovních kanceláří, největší je cestovní kancelář ALEXANDRIA. Ta nabízí zájezdy na Maltu i v rámci své Last Minute nabídky a ceny jsou tak velmi příznivé. Pokud tedy ještě stále vybíráte dovolenou, Malta by určitě neměla uniknout Vaší pozornosti.