Letíte? Pak jen s kufrem do 15 kg!

Společnost Travel Service, největší přepravce českých turistů do zahraničních destinací, od 1. 5. 2012 mění váhové limity zavazadel u letecké přepravy. Nově ve třídě Economy můžete letět jen s 15kilogramovým kufrem. Proč? Šetřit se musí všude.

Původní limit 25 kg už platí jen pro Business třídu. Každý cestující může mít jen jedno zavazadlo, jednu příruční tašku nebo kufr. Váha příručního zavazadla zůstává na 5 kg a rozměrech 56 x 45 x 25 cm, zpřísní se ale jejich kontroly.

Na odbavovací přepážce vám jej označí visačkou »Aproved cabin baggage«.

Cestovky se snaží ušetřit a snížily povolenou normu na váhu zavazadel
Autor: profimedia.cz
Bez visačky vás sice do letadla také pustí, ale s řádným poplatkem – 1250 Kč! Na novinku by vás měla upozornit cestovní kancelář v pokynech a nabídnout vám doplatek.

Travel Service totiž umožňuje těm, co se do 15 kil nesbalí, nadváhu doplatit. Proč ale Travel Service limity snížil? Podle všeho cestovní kanceláře tlačí na nízké ceny letů, ačkoli ceny paliva a další náklady stoupají. Dopravce si tak slibuje od poplatků za kila navíc finanční náplast.

Je vám 15 kilogramů málo? Připlaťte si.

Za navýšení hmotnosti jednoho zavazadla na 15,1–23 kg zaplatíte:

– EUR 20/500 Kč – bude-li zaplaceno při zakoupení zájezdu nebo letenky

– EUR 30/750 Kč – bude-li zaplaceno při odbavení na letišti

Za navýšení hmotnosti jednoho zavazadla na 23,1–32 kg zaplatíte:

– EUR 40/1000 Kč – bude-li zaplaceno při zakoupení zájezdu nebo letenky

– EUR 50/1250 Kč – bude-li zaplaceno při odbavení na letišti

Za další zapsané zavazadlo (do 15 kg) zaplatíte:

– EUR 40/1000 Kč – bude-li zaplaceno při zakoupení zájezdu nebo letenky

– EUR 50/1250 Kč * – bude-li zaplaceno při odbavení na letišti

*  Tento poplatek bude uplatněn také v případě neoznačeného příručního zavazadla zjištěného při nástupu do letadla

Do Francie s alkoholtesterem

Pro všechny, kteří plánují jet v létě na dovolenou do Francie autem, si tamní úřady vymyslely novinku. K povinné výbavě řidičů motorových vozidel bude

Alkoholtestr pořídíte zhruba od 150 Kč
Autor: Foto Blesk
patřit i alkoholtester. Francii přitom navštíví ročně na 170 tisíc Čechů.

Od 1. 7. 2012 vstoupí v platnost francouzské nařízení, podle kterého platí pro všechny řidiče motorových vozidel, s výjimkou mopedů, povinnost mít v povinné výbavě soupravu na kontrolu alkoholu v organismu – tzv. alkoholtester.

Francouzské úřady si od toho slibují méně opilých řidičů na silnicích. Pokuta za nedodržení povinnosti se bude pohybovat okolo 11 eur (270 Kč). Peněžní pokuty budou kontrolní orgány naštěstí ukládat až od 1. listopadu roku 2012, do této doby platí pro všechny řidiče ochranná lhůta na dovybavení vozidla.

Zatím je tedy čeká jen pokárání. Povinnost platí ale také pro české řidiče! Nejlevnější alkoholtestr koupíte asi za 150 Kč.

Pyramidy v Egyptě
Autor: profimedia.cz
Egypt mírní podmínky vstupu do země

Před letošní hlavní sezonou Egypt mění podmínky pro vstup do země. Nově požaduje pouze tříměsíční lhůtu platnosti pasu po návratu z dovolené. Vízová povinnost zůstává pro české turisty beze změn.