Filmové lokality jsou ohromným tahákem, který přiláká turisty z celého světa. Vzpomeňte jen na filmovou trilogii Pán prstenů. Nový Zéland a turismus v této zemi těží z Jacksonových filmů dodnes. Ne vždy ale mohou režiséři natáčet skutečně tam, kde potřebují.

Kontroverzních Sedm let v Tibetu a doživotní distanc pro Pitta

Zářným příkladem toho, že ne vždy jsou všechny lokace dostupné je film Sedm let v Tibetu. Režisér Annaud nedostal od čínských úřadů povolení natáčet přímo ve Lhase, a tak se musel štáb přesunout do Argentiny a tam iluzi „střechy světa“ navodit.

Tedy… Toto filmaři, kteří se na filmu podíleli, tvrdili ještě dva roky po premiéře. Pak ale vyšlo najevo, že Annaud vyslal i přes zákaz do Tibetu malý filmařský štáb, který ve Lhase potají natáčel. Ve filmu se prý asi objevilo asi dvacet minut těchto „zakázaných“ záběrů. Brad Pitt navíc ihned po uvedení filmu čelil doživotnímu zákazu vstupu do Číny – za to, že ve filmu hrál hlavní roli…

Film Sedm let v Tibetu se paradoxně točil hlavně v Argentině. Režisér nicméně potají pořídil i několik desítek minut záběrů přímo v Tibetu.
Autor: Eso travel

 

Polynéská vzpoura na Bounty

Jedním z prvních velkých hollywoodských filmů, který se z drtivé většiny točil v reálných exteriérech na exotickém ostrově, byl snímek Bounty. Film o vzpouře námořníků, který vycházel ze skutečných událostí, vznikal na polynéském ostrově Moorea, konkrétně v Cookově zátoce  a zátoce Opunohu. Mimochodem – i dnes se těší díky tomuto snímku ohromné přízni turistů.

Navštěvovanější je nicméně Cookova zátoka. Je lépe dostupná. Opunohu si ale na druhou stranu uchovala své romantické kouzlo a člověk ani nebude moc přehánět, když ji zařadí mezi nejkrásnější místa Oceánie.

Podkladem pro film Bounty byla skutečná historická událost. Jenže řekněte – kdo by se při nedobrovolném opouštění těchto krásných míst nebouřil?
Autor: Eso travel

Za slavnou „Pláží“ se vydejte na Phi Phi!

Film Pláž nebyl až takový hit, jak se čekalo, ale souostroví Phi Phi proslavil dokonale. Nicméně je třeba poznamenat, že zátoka Ao Maya, kde se většina děje odehrává, byla po dotočení ještě digitálně upravena v počítači a ve skutečnosti vypadá jinak, než ve filmu. Aby filmaři vtvořili dokonalou iluzi izolace, „vztyčili“ za ni ještě mohutnou horu. Ta ve skutečnosti ale neexistuje.

 

Natáčení tady navíc nebylo vůbec jednoduché. Proti přítomnosti filmových kamer a rozsáhlého štábu byli místní ochránci přírody. A to ještě netušili, že po uvedení do kin v roce 2000 se Phi Phi stane doslova poutním místem a v zátoce Ao Maya začnou denně kotvit desítky lodí.

Film Pláž byl perfektní reklamou pro thajské ostrovy. Na druhou stranu turistů na souostroví Phi Phi, kde se film odehrával, vyráží možná až moc.
Autor: Eso travel

Tom Hanks jako Trosečník na Monuriki

Oblíbeným turistickým cílem se ostatně stal i ostrůvek Monuriki v souostroví Fidži . Netušíte, jaký film tady vznikl? Od roku 2000 je známější pod přezdívkou „Trosečníkův ostrov“. Právě tady totiž strávil několik měsíců štáb filmu Trosečník.

V samotném filmu jméno ostrůvku nezazní. Naopak jsou diváci uvedeni v omyl, když se z úst hlavního hrdiny dozvědí, že ztroskotal na ostrově „zhruba 600 mil jižně od Cookových ostrovů“ – v těchto místech ale ve skutečnosti žádné tropické ostrůvky být nemohou.

Ztraceni na Havaji

Velmi oblíbenou filmařskou destinací je americký Havaj. Natáčeli se tady seriál Jake a Tlusťoch, Jurský park nebo hit posledních několika sezon – seriál Ztraceni.

Ve filmu se trosečník Tom Hanks ocitl asi 600 mil jižně od Cookových ostrovů, ve skutečnosti ale štáb točil na Fidži.
Autor: Eso travel

 

Konkrétně „Ztraceni“ ztroskotali na ostrově Oahu. Ten je prý pekelně drahý a produkce se při zajišťování exteriérů řádně prohne, ale výsledek prý vždy stojí za to.

Ostatně posoudit to můžete sami. Na Oahu vzniklo všech 115 epizod seriálu. Včetně těch částí děje, který se odehrává v Austrálii, Koreji nebo v Iráku.

Třeba záběry „z Koreje“ suplovali natáčením v místním Údolí chrámů. Samotné letadlo se potom v prvním díle 22. září 2004 „zřítilo“ na pláž Mokuleila, která leží na severozápadě ostrova. V době natáčení bylo navíc možné některé hvězdy seriálu potkat na dalších místních plážích, kde si užívali volna.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vlakem na střechu světa

Poslední vlak do Lhasy před neodvratným příchodem moderního věku. Tibet versus Čína. Komu patří budoucnost? Naprosto unikátní dvanáctidenní cesta nejvyšší železnicí světa do srdce Himaláje.

Autor: Eso travel

Okruh po Francouzské Polynésii

Adrenalinové krmení žraloků, smyslný tanec místních dívek, květinové věnce kolem krku, bydlení v luxusních bungalovech nad vodou – to vše během 14 dní v jednom z nejkrásnějších koutů planety.

Autor: Eso travel

Velký okruh Havajskými ostrovy

Příležitost pro cestovatele, kteří touží po odpočinku na tichomořských plážích a zároveň poznání exotické přírody čtyř havajských ostrovů. Vydejte se po stopách Ztracených a Jurského parku.

Autor: Eso travel

Lucie Štěrbová & ESO Travel