V následujícím přehledu jsme pro vás vybrali místa, která nejspíš znáte. Dost možná ale ne z úhlu pohledu, který vám nabídneme. Pojďte se podívat na kuriózní, zajímavá a mnohdy nečekaná „nej“, která drží některá slavná místa v USA.

Nejoblíbenější místo sebevrahů – most Golden Gate

„Hraje“ ve spoustě amerických filmů a zároveň se chlubí jedním černým prvenstvím. Most Golden Gate v San Francisku víc než kterékoli jiné známé místo v USA láká sebevrahy. Oficiálně tu skokem do 70 metrové hloubky ukončilo život už více než 1200 lidí. Vzhledem k hloubce vody pod mostem ale nejde o přesná čísla. Mimochodem – na stavbu bylo ve 30. letech použito 60 tisíc nýtů – ten poslední byl ze zlata, ale při upevňování dělníkům vypadl z rukou a nikdy se nenašel.

Las Vegas je kromě kasin typické i velkým množstvím hotelů, které mají podobu světových památek
Autor: ESO travel

Místo s největší hustotou miliardářů – Zlatý trojúhelník

Oblasti mezi Bel-Air, Holmby Hills a Beverly Hills se říká „Zlatý trojúhelník“. Aby ne, právě tady je největší hustota bohatých lidí ve Státech. Samotné Los Angeles, jehož součástí je právě Beverly Hills se pak může pyšnit titulem „světová metropole filmu". Vždyť kdo by neznal Hollywood, bulvár Sunset nebo chodník slávy, na kterém je už více než 2000 hvězd. A pozor – slavný nápis Hollywood vznikl ve 20. letech jako reklama na stavební parcely.

Nejrozlehlejší budova planety – Pentagon

604000 metrů čtverečních je plocha, kterou pokrývají úřednické prostory v Pentagonu. Pro představu to je asi 95 fotbalových hřišť a prostory z Empire State Buildingu by se do Pentagonu vešly třikrát. Slavná stavba, která ustála i útok z 11. září, má tvar pětiúhelníku a leží za řekou Potomac na dohled hlavního města Spojených států, Washingtonu D.C.

V kalifornském národním parku Sequoia si budete připadat jako trpaslíci.
Autor: ESO travel

Nejnavštěvovanější vodopády světa – Niagárské vodopády

Každý rok vyrazí k Niagarským vodopádům asi 12 milionů turistů. To je téměř 33 tisíc každý den a zhruba 1400 každou hodinu, včetně těch nočních – v noci jsou vodopády nasvícené barevnými světly. Niagárské vodopády najdete na hranicích Kanady a USA mezi jezerem Ontario a Erijským jezerem. Může se stát i to, že jednoho dne z minuty na minutu „vyschnou“, leží na nich totiž vodní elektrárna, do které je možné v případě energetické krize odklonit všechnu vodu. Za běžného stavu elektrárna odebírá zhruba 25 % vodního objemu.

Největší stromoví velikáni – národní park Sequoia

V národním parku Sequoia v Kalifornii si člověk připadá jako trpaslík. Místní sekvojovce mají výšku do osmdesáti do sta metrů a jsou staré minimálně dva tisíce let. Rekordmanem mezi rekordmany je potom strom Generála Shermana. Kmen tohoto „drobečka“ má obvod 24 metrů! Aktuální výška je potom 83 metrů a staří vědci odhadují na 2300 až 2700 let. Jde o největší žijící organismus na Zemi.

V Údolí smrti teploty běžně stoupají nad hranici padesáti stupňů.
Autor: ESO travel

Místo nejpodobnější peklu – Údolí smrti

Teploty šplhají v Údolí smrti zcela běžně k padesáti stupňům Celsia. Není proto divu, že nejvyšší teplotu, která kdy byla na planetě naměřená, naměřili vědci tady. Šlo o 57,1 stupně. Údolí smrti je zároveň nejníže položeným místem celých Spojených států. Jeho dno leží 86 metrů pod hladinou moře. Pekelné ovzduší ale každý rok láká statisíce turistů.

Nejhříšnější město planety – Las Vegas

Sin City – město hříchu – Las Vegas. Ještě v 90. letech tu žáila valná část americké mafiánské smetánky. Dnes je Las Vegas hlavně synonymem pro hazard, oslnivé atrakce a oázou v jinak vyprahlé Nevadské pouště. Páteří celého města je sedm kilometrů dlouhý bulvár Strip, který lemují nejslavnější památky lidstva – od egyptských pyramid, přes sochu Svobody až po Eiffelovku. A pozor – právě ve Vegas leží 17 z 20 největších hotelů v USA. Kam se na něj „hrabe“ třeba New York!

V New Yorku žije asi 8 milionů obyvatel. Big Apple je nejkosmopolitnějším místem USA.
Autor: ESO travel

Nejlidnatější a nejkosmopolitnější město – New York

New York dříve býval hlavním městem Spojených států, dnes je hlavním městem světového byznysu, politiky a kultury. New York je skutečný Babylon, kde téměř stoprocentně platí, že dva lidé, kteří vedle sedí v metru, jsou minimálně rozdílné národnosti. New York je město, které prý nikdy nespí. Důkazem může být věčně zářící Manhattan nebo neony posetá Madison Square Garden. Při návštěvě New Yorku také rozhodně nevynechejte návštěvu sochy Svobody, která vítala Evropany připlouvající do Nového světa.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolenou v USA.

To nejlepší z USA

Unikátní program ESO travel, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země.

Autor: ESO travel

Americký západ - zlatý okruh

Vysoká horstva, strhující krajina rudých skal či třpytivá velkoměsta pobřeží Pacifiku. Rozmanitost téhle cesty je doslova ohromující.

 

Autor: ESO travel

Velké jižní dobrodružství

Pestrá trasa nás zavede ke kaktusovým zahradám Arizony a Texasu, Bílým pískům, lesu zkamenělých stromů a srdci jazzu v New Orleans.

 

Autor: ESO travel

Štěrbová & ESO travel