Hrozivé nebezpečí: střepy v oku


Dioptrické brýle nebo kontaktní čočky nejsou dobrými partnery pro lyžování. Dioptrická skla se mohou rozbít a ošklivě poranit oči, střep zapíchnutý do oka určitě není nejlepším suvenýrem ze zimních prázdnin a pořezaný obličej nevypadá na fotkách nejlépe. Ale i když brýlatý lyžař či snowboardista nespadne, otravují mu brýle život při každém vstupu do restaurace nebo do baru. Další problém nastává v momentu, kdy se snažíme dostat dioptrické brýle pod brýle lyžařské. Často špatně sedí, posunují se, odstávají a musíme je pořád rovnat, což při rychlém sjezdu není zrovna zábava. Dioptrické brýle a zimní sporty zkrátka nejdou moc dohromady.

Pryč s kontaktními čočkami!
Autor: Blesk.cz

Kontaktní čočky: nebezpečí zánětu

Další variantou pro ty, kteří nemají ostříží zrak, jsou kontaktní čočky, ani ty však nejsou bezproblémové. Ráno se musí aplikovat čisté. Takže před odjezdem je potřeba sbalit desinfekční roztoky a také nejlépe ještě jeden pár čoček navíc. Při celodenním nošení v mrazu a často i větru mohou kontaktní čočky nepříjemně oko dráždit. Při mrazu a větru rohovka oka ztíženě „dýchá“ a více osychá a proto ji kontaktní čočky, které dále v příjmu kyslíku brání, více dráždí. Infikované kontaktní čočky bývají také často příčinou zánětů oka a řešit tento nepříjemný problém v cizině, není nic levného. Pokud zamíříte do rakouských či švýcarských hor, nejsou podobné nepříjemnosti levnou záležitostí. Vaše dovolená se tak může prodražit a navíc si sněhu určitě neužijete a dovolenou doslova probrečíte.

668338:gallery:true:true

Trvalé řešení? Laserová operace

Pro mladší sportovce je vhodným řešením problémů se zrakem laserová operace femtosekundovým a excimerovým laserem - zákrok NeoLASIK HD, který je zárukou nejvyšší kvality zraku. „Podkladem pro práci laseru je digitální mapa oka zkonstruovaná na základě měření oka speciálním přístrojem, který měří optickou soustavu oka v několika stech bodech. Dokáže zachytit a popsat i drobné, ale zrakově velmi významné nepravidelnosti optického systému oka, které v průběhu zákroku pak laser také ošetřuje,“ vysvětluje primářka Kalandrová.

554320:gallery:true:true

Pro sportovce středního a staršího věku je vhodná metoda PRELEX, která jim umožní užít si lyžování bez brýlí. Tato nelaserová metoda je vhodná u osob nad 45 let věku, které chtějí zlepšit vidění do dálky i na blízko bez nutnosti nosit brýle a také je vynikající volbou pro ty, u kterých se kombinuje velký počet dioptrií s rodinnou zátěží šedým zákalem. Jedná se o zákrok, při kterém se do oka natrvalo implantuje multifokální nitrooční čočka, která nahrazuje původní lidskou čočku, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat nedopovídala dioptrickému stavu oka a požadavkům pacienta. Hlavní výhodou metody je fakt, že tak lze odstranit jakýkoli počet dioptrií.  Navíc se jedná také o preventivní léčebný zákrok, neboť pacientům po operaci již nehrozí vznik šedého zákalu, i když toto onemocnění mají v rodině.

Co je pro sportovce u těchto metod velmi důležité, je také to, že výkon je nebolestivý a rekonvalescence probíhá velmi rychle a k pravidelným sportovním aktivitám se vrací po krátké přestávce.

Na sjezdovku bez pouzdra!
Autor: Ilustrační foto Blesk

A ještě jedna informace sportovní nadšence určitě potěší. V letošním roce připravily Oční kliniky NeoVize a DuoVize zajímavé slevy, díky nimž jsou moderní metody odstranění dioptrických vad ještě přístupnější.

Více informací na www.neovize.cz a www.duovize.cz.