1. Zakázané město

Kdybyste se narodili před sto lety v Pekingu, byli byste svědky velké  historické události. Tou byl pád dynastie Čhing, po kterém byl konečně  zpřístupněn komplex Zakázaného města. Do té doby byl totiž dlouhých 500 let pod trestem smrti vyhrazen pouze císaři a jeho doprovodu. Od zbytku Pekingu ho dodnes dělí 8 m tlustá zeď a 52 m široký vodní příkop, na stavbě se podílelo přes 1500 milionů dělníků. Žádné mrakodrapy ale nečekejte –  čínské vnímání velikosti je totiž spíš horizontální a tak se můžete těšit na  dech beroucí prostranství a nízké chrámy, kde se podle legendy skrývá 9 999 místností.

2. Velká čínská zeď

V čínštině se jméno zdi překládá jako „Zeď dlouhá deset tisíc mil“ nebo také „Nekonečná zeď“. To hovoří za vše – donedávna byla oficiální délka zdi asi 6000 km, v roce 2009 byly ale objeveny neznámé kusy zdi, takže její současná délka je 8851 km. Dnešní podoba je ze 14. až 17. století, zeď byla ale budována odpradávna jako opevnění před mongolskými nájezdy. Proto tu najdete spojovací chodby nebo pozorovací věže, kterých je asi 25 tisíc. jednotlivými věžemi se staří Číňané dorozumívali pomocí kouřových signálů.

Tibetský palác Potala

Protože Čína okupuje Tibet, patří i zlaté poklady města Lhasa Čínské lidové republice. Samotná Lhasa vás uhrane svoji multikulturalitou, množství zdánlivě nesourodých přístupů, lidí či zvuků se tu proplétá mezi bájnými  chrámy buddhistických mnichů. Pevnost Potala je asi nejznámější monument celého Tibetu. Tento palác byl tradičním sídlem dalajlámů, dnes je už jen klenotem uprostřed majestátních hor.

3. Terakotová armáda

Nedaleko nádherného města Xi’an odpočívá pod nánosy hlíny asi 8000 terakotových válečníků. Každý je do detailu propracován, ve tvaru brnění nebo ve výrazu v obličeji můžete hledat dokonce skryté symboly. Celý  komplex je mauzoleum císaře Čchin ze 3. století př.n.l. o rozloze 46 km2 a byl objeven velkou náhodou během stavby studny v roce 1974. Dávný císař nechal kromě tohoto velikášského projektu zbudovat také kus Čínské zdi, poprvé sjednotil Čínu a zavedl jednotnou měnu a znaky písma.

4. Longmen – monumentální komplex jeskyní

Hluboko ve Dračích skalách poblíž dávného hlavního města Luoyang leží  obrovský jeskynní komplex Longomen. Při jeho návštěvě vás ohromí jeho velikost a monumentálnost – dívat se na vás budou tisíce očí soch a reliéfů Buddhy, kterých je tu přes 100 tisíc. V útesu nad řekou Yi se zračí vrchol buddhistického sochařského umění.

5. Klášter Šaolin

Na úpatí jedné z tzv. Pěti velkých hor, posvátné hory Sung-šan, stojí  buddhistický chrám Šaolin. Byl založen v 5. st. n.l. a jeho jméno znamená „Mladý les“. Protože klášter byl odnepaměti terčem útoků, zdejší mniši byli důsledně trénováni v bojových umění. Právě za zdmi Šaolinu tak vzniklo umění kung-fu. Když byl jednoho dne klášter zničen úplně, zachránilo se  pouze pět mnichů, kteří pak hlásali šaolinské bojové umění v celé Číně

Čínské písmo

Nejdéle soustavně používaným písmem na světě je písmo čínské. Jeho  složitost spočívá hlavně v tom, že stejné slabiky, které mají jinou výslovnost, se i odlišně píší. Jeden symbol zpravidla označuje jednu slabiku. Znaků je asi 80 000, v jedné epoše se jich ale zpravidla užívá jen kolem 6 000. Čínské  písanky proto nejsou nejlehčí, což kromě jiného brzdí rozvoj gramotnosti v  Číně.

6. Rýžová pole na homolích Yangshou

Už od 13. století se na svazích zelených čínských kopců budovala rýžová  políčka, která dnes pokrývají až 70 km2 ve výškách od 300 do 1100 m n.m. Právě v oblasti Yangshou se navíc tyhle stylové čínské terasy snoubí s perfektně zelenými homolemi, kolem kterých se vine řeka Li. Můžete se buď plavit po řece a vychutnávat stylovou krajinu anebo projíždět tímhle rájem na kole. Rozhodně ale musíte navštívit malé vesničky a usedlosti v okolí a  seznámit se se zdejšími etnickými menšinami. Třeba vám dovolí i sázet rýži anebo vás provezou na bambusovém voru.

7. Panda velká

V místech, kde začínala jižní část legendární Hedvábné stezky žije volně  ohrožená panda velká, národní symbol Číny. Právě tady a nikde jinde. Jinak ji najdete už jen na zlatých čínských mincích nebo v chovných stanicích. Ne vždy ale šlo o pandu – donedávna totiž nebylo jasné, zda jde vůbec o  medvěda. Čínské jméno doslova znamená „medvěd-kočka“, současné slovo panda má pak původ v nepálském výrazu „požírač bambusu“. Právě bambus je základní potravinou, kterou se pandy živí a to i přesto, že se řadí mezi  šelmy. Na roztomilosti pandě přidává i to, že se jí při žvýkání třesou uši.

Autor: Viola Kratochvílová &FIRO-tour

Baví vás cestování? Nedávno jsme psali o lyžování v Andoře, o adrenalinové Dominikánské republice nebo o Acapulcu, kam jezdí na dovolenou Holywood.

Inzertní sdělení:

Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku,  Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdů do Číny:

To nejlepší z Pekingu a okolí

Poznejte starobylý Peking, úžasné Zakázané město nebo nádherný Chrám neber. Postavte se na největší náměstí světa a odpočiňte si v královských  zahradách.

Čínská mozaika

Peking, čínská zeď, Terakotová armáda, starodávný Xi´an nebo jeskyně Longmen. Pokud toužíte poznat ty nejkrásnější místa Číny, vydejte se s námi na okruh čínskou mozaikou.

Vlakem až do tajemného Tibetu

Tajemný Tibet v horách i rozmanitá Čína – to je jedinečný akord, jehož tóny vám budou ještě dlouho znít v uších. Připravte se na harmonickou cestu k nepoznanému.