Až příště uslyšíte někoho vyprávět o dovolené v Karibiku, nezatracujte ho hned pro pasivitu – možná právě prožil nejdivočejší týden svého života. V Dominikánské republice si na své přijdou surfaři, kiteboardisti i rafťáci, zdejší příroda totiž poskytuje spousty míst, která se skvěle hodí pro adrenalinové sporty.

Ráno: Potápění k vrakům lodí

Dominikánskou republiku máme většinou zapsanou v kolonce „krásné pláže a moře“. Není krásnějšího místa na zemi, kde se vykoupat, než právě tady. Toho si všiml už první turista na tomto karibském ostrovu – Kryštof Kolumbus, když ho označil za ráj na zemi. Ale koupání je jen jeden z mnoha způsobů, jak si vychutnat ty spousty průzračné, slané vody.

Autor: 
Začneme pozvolna, aby se vám hned ráno nezamotala hlava, a vydáme se s neoprenem a kyslíkovou bombou prozkoumat staré vraky, uložené na hebkých korálových útesech. Potápění, pro někoho relax, pro jiného adrenalin par exellence! Na Dominikánské republice se nejlépe potápí na jižním pobřeží v Bayahibe, kde se vám kolem ploutví budou prohánět hejna ryb.

Pláže bílé i zlaté, všechno máme!

Máte radši bílou nebo zlatou? Anebo úplně jinou? Jde-li o písek, na Dominikánské republice si zaručeně vyberete. Pro klasický karibský „look“ zvolte bělostné pláže, lemované kokosovými palmami, toužíte-li po exotice, vsaďte na pláže se zlatým pískem. Zcela speciální jsou pak pláže na západním pobřeží, které mají šedavou barvu. Vybírat můžete také podle toho, jestli je pláž rušná nebo opuštěná.

Dopoledne: Surfing nebo windsurfing? Kitesurfing!

V dopoledni už je čas na trochu silnější kávu – moře je ještě klidné, takže je ideální příležitost vyzkoušet si windsurfing. Skvělé podmínky najdete na severu ostrova třeba na Cabaret Bay, kde kromě vln čekají i instruktoři s veškerým vybavením včetně pronikavého pohledu a snědé barvy kůže. V období od prosince do března se tu také skvěle surfuje, vlny dosahují výšky 4 m.

Moderním způsobem propojení surfu a Kitu je Kitesurfing. Kroužit kolem krásných pláží ale není tak snadné, jak by se mohlo zdát.
Autor: FOTO: Flickr.com, tibchris

Jestli vám ale surfing i windsurfing přijdou moc fádní, pak přímo pro vás nedávno vznikl sport kitesurfing. Nohy na surfu, rukama držíte tzv. tažného draka, který jen co nabere vítr, povozí vás po karibských vlnách. Udržet se na prkně ale není jen tak, k drakovi jste totiž ještě připoutaní speciálním úvazkem.

Poledne: Rafting po řece, ziplining po laně

Abyste už nikdy nepovažovali Dominikánskou republiku za ráj lenochů, místo oběda půjdete povinně sjíždět řeku. V oblasti Cordillera Cenral najdete horských řek spousty, těšit se proto můžete na divoké peřeje a hektolitry sladké vody. Nejdelší řeka Dominikánské republiky Yaque Del Norte vás jistě
dostatečně unaví.

Do odpoledne je nutné vstoupit stylově: po lanové skluzavce. Že to zní jako atrakce z aquaparku pro děti? Kdepak! Tzv. ziplining je moderní způsob, jak prolétnout extrémní rychlostí po ocelovém laně nad zajímavými přírodními scenériemi. Jízdu v několikametrové výšce po stovky metrů dlouhých lanech můžete zkusit třeba v oblasti Punta Cana nebo blízko Playa Dorada. A jestli ještě nemáte dost výšek, nabízí se skok z některých dominikánských vodopádů.

Na plážích dominikánské republiky jsou připravení i na ty nejaktivnější jedince. A večer usnete, jako když vás do vody hodí!
Autor: FIRO TOUR

Odpoledne: Zotavení před večerní dávkou adrenalinu

Abyste neodpadli brzo večer, odpoledne věnujte mírnějším aktivitám. Zkusit můžete třeba vodní skútr či lyže, nabízí se také projížďka kajakem kolem skvostného pobřeží. Milovníci aut můžou nasednout do terénních vozů a antropologové nebo sázkaři nahlédnout na kohoutí zápas – typickou zábavu karibských mužů.

Merenge, adrenalinem je nezamotat si nohy

Tančit merenge prý není těžké, protože v tříčtvrtečním rytmu připadá na každou dobu jeden krok. Tančí se rychle a nohy prý kmitají tak, že to připomíná šlehání bílků – odtud merenge získalo své jméno: meringue je dobrůtka z našlehaných bílků podobná našim pusinkám. Tento tanec se za diktatury zdejšího vládce Trujillema stal dokonce národním tancem, vy se ho můžete naučit v mnoha nabízených výukových kurzech.

Večer: Tak trochu jiný adrenalin

Večer je čas na tak trochu jiný adrenalin. Pokud máte rádi dobrodružství, zkuste se opalovat nebo koupat bez horního dílu plavek. Nebude to sice takové „vzrůšo“ jako třeba v Abú Dhabí, ale i tady se můžete těšit na opovržlivé pohledy a nemístné poznámky.

Noční adrenalin můžete rozvířit v casinech, kterých je v rušných částech ostrova dost. O hodně krásnější je ale noc na pláži nebo v džungli.
Autor: FIRO TOUR

Dalším večerním adrenalinovým kolbištěm jsou kasina – je jich tu dost a jsou prý kvalitní, takže ovzrušující zážitek máte postaráno. Kdyby vás rozechvění ze hry omrzelo, nabízí se návštěva jeskynní diskotéky Guácara Taína, jediné diskotéky v Karibiku v podzemí.

Noc: Divočina až do rána, na spánek není čas

Odpočívat na Dominikánské republice? Kdepak! Je ještě tolik věcí, které musíte stihnout! Něco ale naopak nemusíte zkoušet vůbec, i když nabídek bude dost. Řeč je o prostituci, která je bohužel na Dominikánské republice
celkem častá. Dívky jsou prý nádherné, ale zároveň je třeba mít na paměti, že tenhle adrenalin se ne vždy vyplácí – Karibik je po střední Africe druhým nejrizikovějším regionem z hlediska možnosti nákazy virem HIV.

Skvělým způsobem, jak si to tu opravdu užít, je strávit noc ve stanu nebo pod širákem v divoké přírodě. Kempy tu mají a vážně stojí za to na jednu noc opustit pohodlí hotelu a poslouchat zvuky džungle. A pokud stále ještě nemáte dost, začněte balit – časně z rána nás čeká výšlap na nejvyšší
horu Dominikánské republiky Pico Duarte, která měří 3175 m.

Autor: Viola Kratochvílová &FIRO-tour

Inzertní sdělení:

Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, včetně těch exotických, vybírá ze své nabídky do Dominikánské republiky

Hotel Tropical Clubs Bavaro
Autor: FIRO TOUR
Hotel Tropical Clubs Bavaro

Kvalitní hotel střední kategorie za velmi dobrou cenu. Leží přímo u krásné písčité pláže Bávaro s bílým pískem a je umístěn v rozsáhlé zahradě. Oblast Punta Cana je navíc nejhezčí z ostrova.

Hotel Caribe Club Princess
Autor: FIRO TOUR
Hotel Caribe Club Princess
Okouzlující barvy Karibiku můžete obdivovat v tomto hotelu na jedné z nejhezčích pláží Bavaro. Resort se skládá z patrových karibských vilek v rozlehlé tropické zahradě, kde po celý den jezdí vláček.

Hotel Majestic Colonial
Autor: FIRO TOUR
Hotel Majestic Colonial
Hotel vhodný jak pro rodiny s dětmi, tak i pro náročnou klientelu. Jde o luxusní hotelový komplex, obklopený tropickou zahradou přímo na pláži Bávaro s bílým pískem.

Komerční prezentace