Vinaři z Čech a Moravy se neustále snaží zdokonalovat svá vína. Nejlepším způsobem, jak otestovat jejich kvalitu, je porovnat je s jinými. K tomuto účelu vznikly výstavy a soutěže, kde jsou vína hodnocena a kde je mohou ochutnat i návštěvníci z řad veřejnosti. Ve spolupráci se stránkami
www.wineofczechrepublic.cz přinášíme tipy na některé z nich:

Za rýnskými ryzlinky do Bzence

Každoroční událostí je soutěž a veřejná ochutnávka přihlášených vín Galerie Ryzlinků rýnských ve slováckém Bzenci. Profesionální i laičtí milovníci vína mohou 12.-13. 8. degustovat a hodnotit okolo 400 vzorků jediné odrůdy, a to Ryzlink rýnský z místní i zahraniční produkce a stát se svědky vyhlášení letošního vítěze o nejlepší „rýňák“.

Galerie ryzlinků rýnských Bzenec
Autor: Wineofczechrepublic.cz

Akce se koná v rozsáhlých sklepních prostorách pod Sokolovnou a doprovodí ji cimbálová muzika. Láká vás tato akce? Vezměte s sebou celou rodinu, neboť zároveň s vinařskou akcí probíhá i třídenní Bzenecká krojovaná pouť s programem pro všechny věkové skupiny.

Rulandská vína soutěží

V sobotu 13. 8. startuje v Kyjově již 5. ročník soutěžní přehlídky nejlepších vín burgundských odrůd Galerie rulandských vín v ČR. Můžete ochutnat přibližně 400 vzorků reprezentativních zástupců všech tří Pinotů – Rulandského bílého, šedého a modrého moravské i zahraniční produkce od významných vinařských firem i menších vinařů.

Akce je součástí programu Slováckého roku, nejstaršího folklorního festivalu u nás, během něhož vystoupí desítky folklorních souborů z Kyjova a širokého okolí. Tento festival se koná jednou za čtyři roky a trvá čtyři dny, letos v termínu 11.-14. 8. Příznivci národopisu jsou srdečně zváni na již 18. ročník.

Na zdraví, Napoleone!
Grand Prix Austerlitz ve Slavkově
Autor: Wineofczechrepublic.cz

V rámci oslav a historické rekonstrukce bitvy u Slavkova Napoleonské dny, se v sobotu 13. 8. koná i mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz v historických prostorách zámku Slavkov u Brna.

Výstava je zajímavá mimo jiné tím, že kromě odborné poroty mohou přihlášená vína hodnotit i sami návštěvníci, a to během probíhajícího druhého kola, kdy ještě není znám vítěz.

Kde se stéká Labe s Vltavou

Ani čeští vinaři nezůstávají pozadu a myslí na ty, kdo si oblíbili Bakchův nápoj. V hlavním městě českého vinařství, v Mělníce, se v sobotu 13. 8. rozpoutá radostná veselice Mělnický košt.

Mělník
Autor: Wineofczechrepublic.cz

Těšte se na setkání s vinaři mělnického kraje, na ochutnávku jejich vín a dalších gastronomických specialit. Akci doprovází kulturní program, zahrnující divadlo, tanec, šerm, hudbu a další zajímavosti.

A po víně do peřin

U vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer složit hlavu. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení.

Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz. Na stejné adrese je i spousta informací o českých vínech, kalendář vinařských akcí a všechny potřebné kontakty.

Fotogalerie
7 fotografií