Vyhnout se tak můžete trapné situaci, kdy na vás bude koukat celá hospoda a číšník ukazovat „ty nevychovance“ kolegům, jako nějaké zvířátko v zoo. Pokud ale opravdu plánujete neutratit ani korunu navíc, nebo jste třeba se službami nebyli spokojeni, není nic jednoduššího než platit kartou. Spropitné ani bakšišné se vám tam jednoduše nezapočítá.

V USA, Kanadě, Velké Británii nebo Itálii ale budete mít smůlu. Tam už se totiž spropitné zaúčtovává do konečné ceny. Platit kartou se ale obecně vyplatí. Co je na papíře je „průhlednější“ a za platbou kartou na rozdíl od výběru z bankomatu nic neplatíte. Brát si do zahraničí českou měnu nemá smysl. Vyměnit peníze na místě vás totiž přijde ještě dráž, než výběr z bankomatu. U debetních karet je poplatek 5 až 10 Kč, u kreditních obvykle 5- až0 Kč plus 1,5 % z částky kterou vybíráte.

Kde tedy platit a kde ne?

Japonsko:  0 %

Nedává se, může dokonce urazit!

Dánsko, Finsko, Thajsko:  0 %

Nedává se.

Belgie, Francie: 0 - 10 %

Zaokrouhluje se nahoru na celá eura (jedno, dvě, tři...). Spropitné se platí také na výletní lodi, v taxíku, průvodci atd.

Čína:  3%

Spropitné se dává pouze v luxusních restauracích. Jeho výše je 3 %.

Arabský svět:  5 -10 %

Je zvykem platit bakšiš za všechny služby. V Egyptě, Tunisku a Turecku se dává obvykle euro nebo libra, v bohaté Dubaji se více. V restauracích se platí 5-10 % z celkové částky.

Německo, Rakousko, Řecko: 5 – 10 %

Spropitné není vyžadováno, záleží na spokojenosti zákazníka.

Španělsko:  7 – 10 %

Spropitné není vyžadováno. Dáváte jím najevo svou spokojenost s obsluhou.

Velká Británie, Itálie:  10 %

Bývá zahrnuto v ceně (vyznačeno na účtence) nebo se počítá 10 % z celkové útraty.

Balkánské státy: 10 % a více

Je běžné nechat 10 a více procent z vaší útraty. Výše spropitného ovlivňuje chování personálu.

USA, Kanada: 15 - 20 %

Pokud kdekoli v restauraci uvidíte nápis autograt, tak je tady poplatek pro obsluhu už započítán v konečné ceně. většinou se jedná o 18 %, minimem je 10 %. Pokud nejste spokojeni, můžete částku snížit.