Během celých prázdnin vám budeme pravidelně přinášet zajímavé informace a tipy na nejrůznější vinařské akce, které můžete v mnohdy netušených souvislostech potkat nejen na jižní Moravě. Seriál o vinařské turistice jsme připravili ve spolupráci se stránkami www.wineofczechrepublic.cz.

Kdo s koho

Jste-li aktivní sportovec, určitě si vyberete v každém jihomoravském regionu po celé léto akci, která vás vtáhne do víru dění. Ať budete zápolit kolektivně, nebo každý sám za sebe – nudit se rozhodně nebudete a ještě si užijete typické moravské pohostinnosti u plného pohárku.

Počátkem července si můžete řádně šlápnout do pedálů. Amatérský cyklistický závod Vinařská 50 – Author Znovín Cup 2011 se koná 2. 7. a nabízí účast jednotlivcům v kategorii mužů i žen, stejně jako týmům, včetně rodinných. Letos se pojede již podvanácté a stále se zvyšující zájem závodníků i diváků svědčí o tom, že si kraj vína s cyklistikou báječně rozumí. Trasa vede rozmanitým terénem kopcovité krajiny znojemského regionu, mezi vinicemi se zrajícími hrozny, po klikatých okresních silničkách a místy kopíruje tok řeky Dyje. Část trasy vede rakouským pohraničím. Kromě krásných zážitků si každý odnese i pěkný dárek, vítězové navíc obdrží i láhev vína.

O pár dní později, 5. 7., můžete změřit své síly ve Velkých Pavlovicích na 2. ročníku Kolem horem dolem. Spíše než o rychlost jde v tomto případě především o fyzickou zdatnost a výdrž, neboť 25kilometrová trasa vede po neupravených stezkách vinařských tratí mikroregionu Modré hory. Středně náročná akce je určena zdatnějším cyklistům. Všichni účastníci se mohou v cíli těšit na ochutnávku vynikajících modrohorských vín.

Kromě jednotlivých akcí, kde se potkává cyklistika a skvělá vína, existuje také hustá síť lákavých Moravských vinařských stezek, které si můžete projet kdykoli, ale o těch až někdy příště.

Spěch není nic pro vás? Máte raději klidnější sportovně-společenskou zábavu? Pak zajeďte 16. 7. do Kobylí na 2. ročník Evropského poháru vinařských oblastí v pétanque. Loňský úspěch celé akce přilákal do letošního klání mnohem více zahraničních týmů. Díky tomu můžete porovnat své dovednosti na evropské úrovni a užít si tento původně francouzský sport v autentickém prostředí s neodmyslitelnou sklenkou vína. Závěrečná kola se budou konat ve známé vinařské uličce Suchořádské zmoli, kde odpoledne ochutnáte přes 300 vzorků vín od nás, ale i z celé Evropy. Poznáte tak, že moravská vína se řadí ke špičce evropské produkce. Samozřejmostí je bohatý kulturní program.

A po víně do peřin

Při sportu i u vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer po degustaci složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být třeba systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz. Na stejné adrese také najdete spoustu informací o moravských a českých vínech, kalendář vinařských akcí a všechny potřebné kontakty.

Fotogalerie
8 fotografií