Blesk Kuvajt navštívil v rámci státní návštěvy prezidenta Václava Klause (69). Je to působivá země s naprosto rozdílnou kulturou, než je ta česká. Kromě Kuvajťanů měla redaktorka možnost hovořit i s jedním Čechem, který v Kuvajtu žije již přes pět let.

„Vy tady vidíte fasádu. Jenže Kuvajťané vedou dvojí život, ten na povrchu a pak ten ilegální, kde je jak alkohol, tak milenky, nevěry, prostituce, večírky… Černý obchod tu je na denním pořádku,“ tvrdí Jan T., který si nepřál uvést své celé jméno.

Cudnost versus prostituce

Islám Kuvajťankám káže se na veřejnosti neodhalovat, oblečené chodí v tzv. burkách. Některé odhalují celou tvář, jiné jen oči. V žádném případě nesmí být vidět vlasy. A postava musí být samozřejmě také zahalená. „Oficiálně jsou zakázány i masáže, ale ve skutečnosti je to tu ilegální prostitucí prorostlé a masérku má natajno také skoro každý,“ říká Jan T.

Černý trh jen kvete

Prudérnost je prý jen oficiální. Zakázané je vše kromě nakupování, jezdění autem a rodinných událostí. Tím pádem tu funguje obrovský černý trh. Večírky a podobné aktivity se samozřejmě odehrávají, ale tajně, v soukromí. Oficiálně si v Kuvajtu nemáte šanci dát ani pivo, natož něco tvrdšího. Jenže… Podle Jana T. se v Kuvajtu pije snad více než v Česku. Na černém trhu stojí lahev whisky asi 4 tisíce korun.

Sžírající bohatství

Díky obrovským nalezištím ropy mají Kuvajťané o luxusní život postaráno. Ženy nepracují vůbec, muži také nemusí, dostávají peníze od vlády. Ve službách tak potkáte hlavně cizince, zejména z Filipín. „Vláda neví, jak donutit mladé lidi pracovat. Kuvajt je extrémní příklad toho, jak peníze dokážou zlikvidovat populaci,“ myslí si Jan T.


 

KUVAJT (DAWLAT AL KUWAYT)

Malý bohatý stát v Perském zálivu o rozloze 17 820 km2 patří k největším světovým producentům ropy. Na jeho území se nalézá asi 8 až 9 % zásob této strategické suroviny. Pouště a polopouště tvoří 92 procent povrchu státu. Žije tady 2,7 milionu obyvatel, z toho v hlavním městě Kuvajt 277 000. Oficiálním náboženstvím je islám.