„Své fotky z Prahy jsem vystavoval v hlavním městě Kinshase. Neumíte si představit větší kontrasty. Jen Kinshasa má 11 milionů obyvatel, kteří nikdy neviděli sníh ani historické město. Když je tu dvacet nad nulou, už všichni nosí kulicha,“ líčí Jiří Všetečka.

Fotografovali si ho jako raritu a vyptávali se na věci, které byly na fotografiích, a které nemohli pochopit. Například jak a proč se hrají karty, proč se holka opaluje jen v kalhotkách na Staroměstském náměstí... A to nemluvě o tom, jak Kinshasany udivil snímek lyžaře, který kráčí staroměstskými uličkami v parném létě.

Hra na znásilnění

Jako doprovod velvyslance Jana Filipenského se pak Všetečka dostal do míst, která by jako turista neměl šanci vidět. V oblasti východních jezer, která je pod ochranou vojsk OSN, se totiž vyvražďují kmeny a brutálně znásilňují ženy. „Příroda krásná, ale tu krutost si neumíte představit. V nemocnici jsem viděl ženy, které nejenže byly brutálně znásilněny, ale ještě je trhali zbraněmi nebo sekali mačetami, takže teď musejí podstoupit dvě až tři operace. A většinou už jako ženy nemohou fungovat – nejen fyzicky, ale také psychicky,“ vzpomíná Všetečka. Nejvíc ho ale šokoval fakt, že znásilněným dívkám je obvykle 12 až 15 let. Stává se, že obětí je i úplné dítě.

„Dodnes nemůžu zapomenout na výraz jejich očí. Ten strach tam pořád je. V místním sirotčinci pomáhá také český Člověk v tísni. Díky němu už děti nespí na zemi, ale na palandách, a dostávají dvakrát denně jídlo. Jakmile se tam objevíte, neusmívají se, ale za chvíli si začnou hrát. Jenže oni si hrají na vraždění a předvádějí, jak jim znásilnili matku. Je to autenticky sehraný příběh. To mi opravdu běhal mráz po zádech,“ líčí.

Oči plné strachu

Život žen v Kongu je krutý. Ty, které přežijí znásilnění, žijí samy – buď jejich manžel zahynul anebo je zavrhl. „To je běžný příběh, že muž nechce žít se znetvořenou ženou, zapudí ji a najde si jinou. V nemocnici měly všechny oči plné strachu z toho, co bylo, ale i co bude,“ vzpomíná fotograf. Kontrast zažil absolutní. Bydlel v nádherném hotelu s výhledem na jezero, ale bez ozbrojeného doprovodu ho nemohl opustit. Fotografie, které přivezl, jsou mimořádně působivé – sirotci, znásilněné ženy, policisté, kteří předvádějí zásah proti znásilnění, tančící Pygmejové i křesťanská mše. To vše si teď můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Fotogalerie
7 fotografií

 


Jiří Všetečka (72)

Je autorem slavných knih o Praze (například Pražský chodec), ale také třeba na téma Komenského Všenáprava obrazem. Snímky, které pořídil za svou padesátiletou kariéru, nedávno vystavoval na Pražském hradě. Výstava se jmenovala Pražský chodec. Výstavy měl v mnoha evropských zemích, ale i v Jižní Americe a Africe.