Dálkové vlaky zůstávají buď beze změn, nebo s minutovými posuny. Jízdní řády Českých drah platí vždycky jeden rok, ale během něj se obvykle dvakrát mění - poprvé v březnu a podruhé v červnu. Letošní jízdní řád platí od 14. prosince 2008.

Například v Olomouckém kraji si musí cestující zvyknout opravdu na dost změn. Třeba vlak z Hranic v 10:27 do Zábřehu na Moravě bude vypravován až z Přerova v 10:59.

Lidé jezdící z Prahy do Kladna se ale mohou radovat. Vzniknou totiž nové přípoje. Problémy naopak budou muset řešit obyvatelé pražského Radotína a Velké Chuchle. Změny se tu budou týkat autobusů. Zanikne 'dvěstěčtyřka ' a linka 382 bude vyjíždět místo z Depa Hostivař z Hájů.

ZMĚNY V JÍZDNÍCH ŘÁDECH PODLE JEDNOTLIVÝCH KRAJŮ

JIŽNÍ ČECHY
Osobní vlak z Tábora do Veselí nad Lužnicí s odjezdem v 06:16 pojede až do Českých Budějovic. Denně pojede i vlak z Tábora do Budějovic v 04:14. Každý pracovní den dráhy vypraví i ranní spěšný vlak z Heřmaniček do Budějovic. Navíc mezi Veselím nad Lužnicí a krajským městem zastaví ve všech stanicích. Obměněný jízdní řád, hlavně pro ranní spoje, začne platit i mezi Táborem a Bechyní. Zároveň se o víkendech posunul odjezd posledního vlaku z Tábora do Bechyně na 22:31.

Změny se dotknou také spojů na trati z Veselí nad Lužnicí do Havlíčkova Brodu. Osobní vlak z Horní Cerekve do Veselí nad Lužnicí s odjezdem v 06:28 pojede v celém úseku denně, mezi Jindřichovým Hradcem a Kardašovou Řečicí o pět minut dříve. Vlak z Jindřichova Hradce do Veselí nad Lužnicí pojede už v 04:27. Zhruba o hodinu později, nově v 05:00, pojede vlak z Počátků-Žirovnice do Veselí nad Lužnicí.

Každý den se nyní v 04:20 na trať vydá i vlak z Protivína do Českých Budějovic, který dřív jezdil jen v pracovní dny, v sobotu a v některé svátky. Vlak ze Strakonic do krajského města (odjezd v 07:44) zase pojede mezi Protivínem a Budějovicemi jen v pracovních dnech, o sobotách a o některých svátcích. Osobní vlak z Netolic do Dívčic s odjezdem v 10:59, který jezdil jen o víkendech a svátcích, bude rovněž vypravován denně.

Vlak z Číčenic do Vodňan s odjezdem ve 20:43 pojede už ve 20:30 a spoj v 04:28 z Březnice do Písku pojede v pracovní dny i o letních prázdninách. Místo toho ČD v letním období zruší vlak z Březnice do Písku v 06:06. Osobní vlak v 05:42 z Březnice do Strakonic zastaví nově v Závišíně. Přivstat si budou muset lidé, kteří dosud jezdili z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic v 06:24. Spoj nově pojede v 05:50 i o víkendech a svátcích.


JIŽNÍ MORAVA
Změna jízdního řádu na železnici, která vstoupí v platnost v neděli 8. března, se v Jihomoravském kraji týká jen šesti regionálních vlaků. Největší změny v železniční dopravě nastaly na jihu Moravy ale už začátkem týdne, kdy v souvislosti s rekonstrukcí mostu přes řeku Dyji přestaly jezdit osobní vlaky z Břeclavi do Valtic a rakouského Bernhardsthalu. Výluka potrvá až do 5. června, do té doby tam vlaky nahradí autobusová doprava s upraveným jízdním řádem, řekla regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Trať mezi Břeclaví a Valticemi bude zcela uzavřena od 4. do 17. března a poté od 20. května do 5. června. "Ve směru na Vídeň potrvá výluka bez přestávky od 4. března do 5. června. Omezení se ale týká pouze osobních vlaků. Expresní vlaky kategorie EuroCity a SuperCity budou i nadále jezdit do Vídně podle platného jízdního řádu. Výjimkou bude 10. a 17. březen a 11. červen, kdy celkem sedm expresních vlaků pojede z Břeclavi do Vídně oklikou přes stanici Devínská Nová Ves ve Slovenské republice," řekla již dříve Šubová. Cestující by proto v těchto dnech měli počítat se zhruba hodinovým zpožděním.

Od neděle se kromě toho změní jízdní řád u dvou regionálních tratí. Vlak z Hustopečí u Brna do Šakvic s pravidelným odjezdem ve 4:42 bude nově odjíždět o 11 minut později. V úseku Hodonín - Zaječí se změny dotknou celkem čtyř osobních vlaků. Vlaky ze Zaječí s pravidelným odjezdem v 15:08 a 16:08 budou odjíždět o šest minut později. V opačném směru budou o tři minuty později vyjíždět vlaky z Kobylí na Moravě, které mají nyní pravidelný odjezd v 15:31 a 16:31. Změny nastanou na základě podnětu krajského úřadu a koordinátora Integrovaného dopravního systému.


ZLÍNSKÝ KRAJ
Víkendový spoj z Kroměříže do nedalekých Zborovic s odjezdem v 8:39 a v opačném směru v 9:17 bude nově jezdit i v pracovní dny, tedy denně. Zvýší se i počet spojů na vytížené trati ve zlínské aglomeraci. Vlak odjíždějící v 16:22 ze Zlína do nedalekých Otrokovic bude v pracovní dny jezdit i během hlavních prázdnin.

Část spojů čekají drobné změny v časech odjezdů. Osobní vlak z Hulína na Kroměřížsku do Kojetína na Přerovsku, který byl dosud vypravován v 16:07, nově pojede v 16:10. V novém čase bude jezdit i spoj z Kroměříže do Zborovic, jeho odjezd se posune z 14:44 na 14:55. Na trati Vlárský průsmyk - Staré Město u Uherského Hradiště bude nedělní vlak dosud vyjíždějící z Bojkovic v 5:30 nově jezdit až v 5:46.


OLOMOUCKÝ KRAJ
V Olomouckém kraji přestane jezdit několik regionálních vlaků. Redukce se dotkne například dopravy na trati Olomouc - Drahanovice, kde přestanou jezdit vlaky s odjezdem v 9:37 z Drahanovic a v 9:31 v opačném směru. Na trati Olomouc - Náměšť na Hané ubude ve směru na Olomouc spoj s odjezdem ve 21:40, v opačném směru vlak s odjezdem ve 21:31. Z Olomouce dále nebude jezdit vlak v 8:31 do Uničova a ze Šternberka spoj v 6:20 do Olomouce.

Omezení se dotkne také vlakové dopravy na Šumpersku a Jesenicku. Na severu kraje ubude například vlak ze Šumperku do Jindřichova na Moravě s odjezdem ve 20:52. V úseku Hanušovice - Jeseník nebudou jezdit vlaky s odjezdem v 8:23 ze Šumperku a v 7:47 z Jeseníku.

Na trati Lipová Lázně - Javorník zmizí vlak v 7:59 z Lipové, v opačném směru v 9:04. V úseku Velká Kraš - Vidnava nepojede vlak z Velké Kraše v 8:38, v opačném směru v 9:10. Mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami se lidé nově nesvezou vlaky s odjezdy v 4:17, 10:16, 19:19 ze Zlatých hor a v 9:56 a 18:35 z Mikulovic.

PLZEŇSKÝ KRAJ
V Plzeňském kraji upraví ČD od 8. března jízdní řád jen minimálně. Osobní vlak s odjezdem z Nýrska do Horažďovic předměstí ve 14:22 pojede nově už z Železné Rudy-Alžbětína ve 13:33. Spoj bude nově rozdělen na dvě části s přestupem v Klatovech (odjezd v 15:16). Časy výjezdů z jednotlivých stanic a zastávek se o víkendu nemění, v pracovní dny pojede vlak mezi Sušicí a Horažďovicemi předměstím o pět až deset minut dříve. Vznikne tak nový přípoj k vlaku do Plzně s odjezdem v 16:43.

Osobní vlak z Klatov do Horažďovic v 17:16 pojede v úseku Kolinec - Sušice o dvě minuty dříve. "Důvodem je připojování vozu od protisměrného vlaku ve stanici Sušice a posílení spoje mezi Sušicí a Horažďovicemi předměstím," vysvětlil Pošta.

Osobní vlak ze Sušice do Horažďovic předměstí vyjíždějící ve 14:21 pojede v pracovní dny o pět až osm minut dříve. V Horažďovicích předměstí mohou v pracovní dny cestující nově přestoupit do osobního vlaku do Plzně; z Horažďovic předměstí odjíždí ve 14:43. Osobní vlak směřující z plzeňského hlavního nádraží do Nepomuku ve 14:09 bude prodloužen a pojede až do Horažďovic předměstí, kam přijede v 15:24.

Dálkovou dopravu čekají pouze minutové posuny některých vlaků. Vlaky EC 126 a 127 Fatra a EC 142 a 143 Odra pojedou nově v kategorii expres. Od 19. března do 2. srpna potrvá nepřetržitá výluka na trati Plzeň - Cheb mezi Stříbrem a Mariánskými Lázněmi kvůli výstavbě III. tranzitního železničního koridoru. Vlaky budou nahrazeny autobusy. Na stejné trati bude po 2. srpnu pokračovat výluka mezi Planou a Lázněmi Kynžvart.


ÚSTECKÝ KRAJ
Osobní vlak z Chomutova do Mostu s odjezdem v 5:30 bude nově zastavovat také v zastávkách Kyjice a Třebušice. Vlak tak do Mostu dorazí o tři minuty později než obvykle, přijede v 5:53. Osobní vlak z Děčína do Roudnice nad Labem s odjezdem ve 4:53 pojede v úseku Prackovice nad Labem - Roudnice nad Labem v pozměněných časech. "Příjezd do Bohušovic nad Ohří bude nově v 5:59, a cestující tak mohou přestoupit na rychlík do Prahy, který odjíždí v 6:03," uvedl Pošta.

V dálkové dopravě nastávají pouze minutové posuny některých vlaků. Vlaky EC 126 a 127 s názvem Fatra a vlaky EC 142 a 143 Odra pojedou nově v kategorii expres (Ex).


STŘEDNÍ ČECHY
Vlaky mezi Prahou a Kladnem budou posíleny kvůli velkému počtu cestujících. Další vozy přibudou především k soupravám, které jezdí ve špičkách. Půjde zejména o ranní rychlíky a spěšné vlaky z Rakovníka přes Kladno do Prahy (odjezdy z Rakovníka v 5:16, 6:20 a 7:21) a odpolední rychlíky z Prahy Masarykova nádraží do Rakovníka s odjezdem v 15:02 a 17:02. O další vozy budou posíleny také přímé odpolední spěšné vlaky mezi Prahou a Kladnem-Ostrovcem.

Na tratě vyjede i další nová dvouvozová Regionova. Rozšíří nabídku spojení na tratích Kladno - Kralupy nad Vltavou a Kladno - Rakovník. Osobní vlak z Kladna do Kralup s dosavadním odjezdem v 6:21 pak pojede na základě žádosti obcí o 25 minut později. Nový odjezd z Kladna bude v 6:46, příjezd do Kralup nad Vltavou pak v 7:25.

Kvůli změnám v jízdním řádu vznikne také několik nových přípojů. Osobní vlak z Rakovníka do Kladna s odjezdem v 16:07 bude prodloužen až do Kladna-Ostrovce. Vznikne tak nový přípoj ke spěšnému vlaku z Prahy Masarykova nádraží do Rakovníka s odjezdem z Prahy v 16:17. Osobní vlak z Hostivice do Prahy hlavního nádraží, který jede po trati číslo 122, bude o víkendech odjíždět z Hostivice o pět minut později, tedy v 18:36. Vznikne tím nový přípoj k sezónnímu víkendovému cyklovlaku Slaný - Hostivice - Praha Masarykovo nádraží. Osobní vlak z Rakovníka do Kralovic u Rakovníka s odjezdem v 7:25 nově pojede o šest minut později, čímž vznikne přípoj k vlaku z Berouna do Rakovníka (příjezd do Rakovníka v 7:28).
Řadu dalších vlaků čekají od neděle 8. března minutové posuny v odjezdech, například osobní vlak z Rakovníka do Berouna s odjezdem ve 13:37 pojede z podnětu kraje nově o deset minut později. V dálkové dopravě pak nastávají pouze minutové posuny některých vlaků.


KARLOVARSKÝ KRAJ
V Karlovarském kraji upraví ČD jízdní řády jen na trase z Německa. Od druhé poloviny března je ale třeba počítat s dlouhodobou výlukou mezi Mariánskými Lázněmi a Stříbrem na železnici z Chebu do Plzně.

Osobní vlak z Johanngeorgenstadtu, jenž odtud odjížděl v 07:25, pojede nově ze stanice Karlovy Vary - Horní nádraží na Dolní nádraží v 08:49, tedy o čtyři minuty později. A to kvůli zajištění přípoje k rychlíku Excelsior, který na Horní nádraží přijíždí v 08:47. Protože se s přípojem na Dolní nádraží těsně míjel, požádal Karlovarský kraj o úpravu jízdního řádu.

Méně příjemná bude nepřetržitá výluka na trati Plzeň - Cheb mezi stanicemi Stříbro a Mariánské Lázně, která začne ve čtvrtek 19. března. Vlaky přestanou jezdit v tomto úseku kvůli výstavbě III. tranzitního železničního koridoru. Všechny vlaky budou nahrazeny autobusy. Tato výluka potrvá až do 2. srpna a pak bude dále pokračovat mezi Planou u Mariánských Lázní a Lázněmi Kynžvart.


PARDUBICKÝ KRAJ
Nový jízdní řád drah v Pardubickém kraji rozšíří víkendové spoje. O víkendu bude jezdit nový vlak do polského Mezilesí a zpět. V sobotu bude odjíždět z Ústí nad Orlicí v 05:30, v neděli pojede z Letohradu v 05:45, uvedl Pošta. Z Mezilesí mohou cestující pokračovat přípojem až do Klodzka nebo Vratislavi. V opačném směru pojede nový vlak z Mezilesí do Lichkova s odjezdem z Mezilesí v 06:50. V souvislosti se zavedením tohoto spojení pojede osobní vlak z Letohradu do Lichkova s odjezdem v 05:32 jen v pracovní dny, víkendovým pasažérům je určen nový vlak do Polska.

Nově také bude jezdit i v sobotu osobní vlak, který odjíždí z Letohradu do Ústí nad Orlicí ve 04:52, dosud jej bylo možné využít jen ve všední dny.

U tří spojů budou vlaky v kraji mít další zastávku. Spěšný vlak, který odjíždí ze Svitav do Hradce Králové ve 14:12, a osobní vlak z Chocně do České Třebové s odjezdem z Chocně ve 14:29 nově zastaví také ve stanici Dlouhá Třebová. Osobní vlak z Prahy Masarykova nádraží s příjezdem do Pardubic těsně před šestou hodinou ráno bude nyní zastavovat rovněž v zastávce Pardubice - Svítkov.


LIBERECKÝ KRAJ
Nový osobní vlak zajistí v neděli a o svátcích spojení z Jilemnice na Semilsku přes Martinice v Krkonoších do Staré Paky na Jičínsku. Z Jilemnice bude odjíždět v 17:50. Zavedení nového spoje je jednou z mála změn v Libereckém kraji, které na cestující ve vlacích od neděle 8. března čekají. Jinak jsou v jízdních řádech jen drobné úpravy v odjezdech některých vlaků.

Úpravy jízdních řádů se dotknou hlavně vlaků na Semilsku. O čtvrt hodiny na 14:15 se posune odjezd osobního vlaku z Jablonce nad Jizerou do Martinic. Kvůli křižování s ním se o pět minut opozdí také vlak z Jaroměře do Jablonce nad Jizerou, který z Jilemnice odjíždí ve 14:15. Lepší obslužnosti se dočká Chotyně na Liberecku, kde bude od neděle v 16:38 zastavovat spěšný vlak do Drážďan.

V Libereckém kraji jezdí stále více vlaků v pravidelných taktech. U rychlíků většinou v dvouhodinových, v případě regionální dopravy jsou i čtyřicetiminutové. Většímu rozšíření brání zastaralá trať v Libereckém kraji, která je jednokolejná. Při sestavování jízdního řádu musí České dráhy počítat s míjením, vlaky musí čekat ve stanicích, což dobu jízdy prodlužuje.
České dráhy najezdí v Libereckém kraji ročně kolem čtyř milionů kilometrů a přepraví přes osm milionů cestujících. Kraj dotuje letos železniční dopravu zhruba 216 miliony korun.

Od 1. dubna 2009 začne v kraji fungovat integrovaný dopravní systém, který sjednotí tarify na železnici a v autobusové dopravě. K cestování bude navíc stačit jediná jízdenka. Původně měl systém zahájit provoz už od Nového roku, kvůli světovému lyžařskému šampionátu bylo ale zahájení o čtvrt roku posunuto.


VYSOČINA
Kraj Vysočina chce snížit příspěvek na provoz regionálních osobních vlaků, protože České dráhy (ČD) zatím nepodepsaly letošní dodatek k dlouhodobé smlouvě. Hejtmanův náměstek Libor Joukl  řekl, že za první čtvrtletí kvůli tomu dostanou dráhy zhruba o 15 milionů Kč méně, než se původně předpokládalo. Podle zástupců ČD nebyl dodatek podepsán proto, že se v některých bodech ještě s krajem nedohodli. Týká se to zejména výše doplatku na ztrátové spoje.

Ve srovnání s rozpočtem schváleným pro minulý rok kraj sice letos tuto částku pro vlakové dopravce navýšil asi o 20 milionů Kč, ale podle drah to nestačí.

Podle Joukla problémy působí liknavost ČD. "Nedokázaly podepsat dodatek smlouvy, který byl vyjednán v minulém roce, tak jedeme neustále podle starých nižších sazeb," uvedl. Dodal, že pokud by měl kraj platit víc od druhého letošního čtvrtletí, měl by být dodatek podepsán do 15. března. Jinak bude s každým dalším měsícem odkladu platba oproti původnímu předpokladu nižší o další více než dva miliony Kč, doplnil.

Kraj byl v tomto roce ochoten přispět na ztrátové vlakové spoje asi 284 miliony Kč. V loňském rozpočtu bylo na tento účel vyčleněno 263,6 milionu Kč a dalších 4,7 milionu kraj drahám přidal v průběhu roku.

Manažer komunikace ČD Radek Joklík řekl, že kraje dlouhodobě neplatí skutečnou ztrátu za regionální spoje. Po oddělení ziskové nákladní dopravy už prý podnik nemá z čeho ztráty osobních vlaků doplácet - ČD podle Joklíka dostávají nejnižší úhrady prokazatelné ztráty v celé střední Evropě.

KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ
Osobní vlak z Týniště nad Orlicí do Holic pojede od neděle o tři minuty dříve, tedy již v 05:04. V Holicích, kam vlak dorazí nově v 05:24, bude návaznost na vlak do Moravan s odjezdem v 05:27. Spěšný vlak z Broumova do Starkoče s odjezdem v 06:02 a spěšný vlak ze Starkoče do Broumova s odjezdem ve 14:42 nově zastaví také v Hronově zastávce. Důvodem je zajištění přestupu na autobus do Stárkova. Osobní vlak z Teplic nad Metují do Trutnova s odjezdem v 06:31 nově zastaví také v Trutnově zastávce. V dálkové dopravě jde pouze o minutové posuny některých vlaků, uvedly České dráhy.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Některé vlaky v Moravskoslezském kraji budou odjíždět dříve. Například na trati Fulnek-Suchdol nad Odrou na Novojičínsku bude uspíšen ranní osobní vlak. Nově bude odjíždět v 08:05, což je o 25 minut dříve proti původnímu času, a cestující tak budou moci přestoupit na rychlík Jan Perner do Prahy. V opačném směru vyjede dříve odpolední vlak, který odjíždí pravidelně ze Suchdolu nad Odrou v 16:13. Od neděle bude na žádost krajského úřadu odjíždět už v 16:05, aby lidé stihli přípoj na autobus ve Fulneku.

Dříve pojede i večerní osobní vlak na trati Český Těšín - Ostrava-Svinov s pravidelným odjezdem z Českého Těšína v 22:36. Konkrétně jde o úsek mezi Ostravou-Kunčicemi a Ostravou-Svinovem. Vlak bude ze stanic Ostrava-Kunčice a Ostrava-Vítkovice odjíždět o pět minut dříve, příjezd vlaku do Ostravy-Svinova pak bude ve 23:24 oproti původnímu času 23:34, upřesnila Šubová.

Minutové úpravy u dvou ranních a jednoho večerního spoje nastanou také na tratích Frýdek-Místek - Český Těšín a Ostrava hl.n. - Valašské Meziříčí. Kvůli výstavbě koridoru na trati Bohumín - Čadca, v úseku Jablunkov-Návsí - Mosty u Jablunkova, je až do odvolání rozšířena náhradní autobusová doprava z osmi stávajících osobních vlaků nově o pět dopoledních osobních vlaků.

Osobní vlak z Mostů u Jablunkova s odjezdem do Přerova ve 13:52 nově zastaví také na zastávce Ostrava-Mariánské Hory.

V dálkové dopravě nastane jen minutový posun některých vlaků. Vlaky EC 126 a 127 Fatra a vlaky EC 142 a 143 Odra pojedou podle Šubové nově v kategorii expres (Ex).