Zámek Klášterec na Ohří

Porcelán – slonům vstup zakázán!

Od roku 1993 je zámek v majetku města Klášterec nad Ohří.
Autor: archiv zámku Klášterec nad Ohří

Procházíte jedenadvaceti místnostmi plnými porcelánu... Různě staré a různě skvostné kousky české expozice vyprávějí svou historii a pod okny leží mrazem ozdobený anglický park, který čeká na vaši procházku. Nejen to je zámek Klášterec nad Ohří.

"Zámek na vás dýchne domácí atmosférou, jsou tady ochotní lidé, hodní.... Je to takové porcelánové panství," říká ředitel zámku Petr Hybner.

Svateb a kulturních akcí se tu koná nepočítaně.
Autor: archiv zámku Klášterec nad Ohří

Záplava porcelánu – uvidíte tu více než 6000 kusů – domácí produkce i zahraničních skvostů pochází ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Pokud podlehnete, můžete pokračovat dále v Muzeu čínského, japonského a evropského porcelánu. Domácí mazlíčky raději nechte doma, slony zejména.

3x do historie

- Zámek začali stavět na začátku 16. století páni z Fictumu, původem ze Saska.

- V roce 1623 ho získali jako pobělohorský konfiskát šlechtici Thunové, kteří mu dali ve druhé polovině 17. století barokní vzhled a o dvě stě let později v letech 1856–1860 prošel zásadní přestavbou v pseudogotickém stylu.

- Teprve po smrti Oswalda ІІІ. Thuna roku 1942 se uzavřelo více jak třísetleté období vlastnictví předního evropského rodu Thun-Hohensteinů.

Pro děti
Vaše ratolesti budou nadšené z Pohádkové země Vítězslavy Klimtové a loutek rodiny Kopeckých.

Sbírka porcelánu čítá více než 6000 kusů.
Autor: archiv zámku Klášterec nad Ohří

Poznamenejte si:

Otevírací doba:
listopad až březen: 9-15 hod (o víkendech a svátcích zavřeno)

Vstupné: 1. okruh – Muzeum českého porcelánu: dospělí 70 Kč, snížené 50 Kč

Náš tip:
Dejte si třeba horkou polévku v hezké restauraci U zámku naproti zámeckému parku.

Více na www.zamek-klasterec.cz.

Hluboká nad Vltavou

Záviš, Kunhuta a Karel Jan Josef...

Fotogalerie
13 fotografií

"Hluboká, Hluboká, s věžmi i valy, za dávna Záviše pěvce tu sťali..." píše český básník Adolf Heyduk.

Ano, ke krásnému zámku, který se tyčí nad vltavským údolím, se váže tklivá historie o milostném románu předáka jihočeských Vítkovců Záviše z Falkenštejna a vdovy po Přemyslu Otakaru II. Kunhuty. Jejich příběh o lásce, ale i mocenských hrátkách končí právě tady, v podhradí slavného Vítkovce sťali.

Zámek byl v roce 1947 vyvlastněn Schwarzenbergům zvláštním zákonem.
Autor: archiv zámku Hluboká nad Vltavou

"Když procházím místnostmi a vidím věci vytvořené v dobách minulých, je mi moc příjemně. Komorně a přívětivě na mě působí místnosti Jana Adolfa," říká kastelán zámku Miroslav Pavlíček.

Historie zámku je ovšem mnohem bohatší. A nejen proto, že se silně vztahuje k současnosti – patřil totiž po staletí do vlastnictví roku Schwarzenbergů.

3x do historie

- Strážní hrad, který stál na místě dnešního zámku, nejspíš založil král "železný a zlatý" Přemysl Otakar II., ale možná už jeho otec, král Václav I v polovině 13. století.

- V jeho držení se vystřídalo několik šlechtických rodů. Mezi významné patřili např. Pernštejnové nebo rod Malovců z Malovic.

- V roce 1661 koupil Hlubokou Jan Adolf I. Schwarzenberg. Jeho rod pobýval na Hluboké do roku 1939, kdy poslední majitel dr. Adolf emigroval před nacisty do zámoří.

Zajímavost
Jedním z žijících představitelů rodu je Karel Jan Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas, 12. kníže ze Schwarzenbergu, okněžněný lantkrabě v Kleggau, hrabě ze Salzu a vévoda Krumlovský. Není jím nikdo jiný než český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jídelna
Autor: archiv zámku Hluboká nad Vltavou

Poznamenejte si:

Otvírací doba:
6. 1. 2009 – 28. 2. 2009: úterý až sobota: 10-16 hod

Vstupné:
Dospělí 140 Kč, snížené 90 Kč a 100 Kč, rodinné 320 Kč

Náš tip:
Nedaleko zámku se zahřejete v příjemné restauraci hotelu Podhrad.

Více na www.zamek-hluboka.eu.

Zámek Nelahozeves

Ke šlechticům nejen do ložnice

Zámek Nelahozeves
Autor: archiv zámku Nelahozeves

I když se v Nelahozevsi vydáte pouze do zámku, neujdete faktu, že je rodištěm slavného skladatele Antonína Dvořáka. Na náměstí stojí jeho socha a v obci rodný dům.

"Procházet se sídly lobkovických knížat, vstupovat do jejich chodeb a pokojů, pro nás znamená bezprostřední kontakt s jejich mocí a mecenášstvím," říká Markéta Zapletalová, která pro zámek pracuje.

Možná jste ve spanilém renesančním zámku 23 kilometrů severně od Prahy už byla. Nevadí, dnes se nechte zlákat novou stálou expozicí historických dobových pokojů se jménem "Pohled do šlechtického interiéru rodinu Lobkowiczů". Poznáte životní styl i předměty, které v průběhu staletí používala lobkovická knížata a kněžny. Podíváte se do ložnic i jinam.

Rytířský sál
Autor: archiv zámku Nelahozeves

3x do historie

- Zakladatel zámku Florian Griespek z Griespachu (1504-1588), vzdělaný tyrolský aristokrat a soukromý tajemník císaře Ferdinanda I., shromáždil nesmírné jmění a v roce 1544 zakoupil ves Nelahozeves.

- V roce 1623 Florianova vnučka prodala zadlužený objekt kněžně Polyxeně z Lobkowicz, jejíž rodina od těch dob zámek vlastní.

- Zámek byl Lobkowiczům navrácený v roce 1993. V letech 1997-2007 zde byla instalovaná stálá výstava (Šest století umění), představující obrazy a umělecké předměty ze soukromé sbírky, která je jednou z nejvýznamnějších v Evropě.

Knihovna
Autor: archiv zámku Nelahozeves

Poznamenejte si:

Otvírací doba:
úterý až neděle: 9-17 hod

Vstupné:
Dospělí 85 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč

Náš tip:
Přímo v areálu zámku najdete zámeckou restauraci, kde si můžete dát místní dobroty nebo jen horký čaj.

Více na www.lobkowiczevents.cz.