Touha vypadat krásně je stará jako lidstvo samo. Nicméně se liší etnikum od etnika, kulturu od kultury. Zatímco pro nás má tetování v drtivé většině případů jen estetickou hodnotu, v maorské kultuře byl člověk bez tetování člověkem bez cti. Některé zkrášlovací rituály odnesl čas, jiné přetrvávají. Pojďte se podívat na ty nejděsivější.

Velikost destičky značí velikost věna

Fotografii některé z žen kmene Surma z Etiopie už jste určitě viděli. Obrovský dřevěný „talíř“ pod spodním rtem, který naprosto znemožňuje normální fungování. Mnohé ženy totiž přijdou kvůli této ozdobě o všechny spodní zuby. Paradoxně ale platí, že čím větší má dívka v ústech „tácek“, tím větší je o ni zájem. Velikost destičky totiž odkazuje na velikost jejího věna.

Kde do toho praštit? Máme pro vás tipy na nejlepší svatební lokality světa!

Kmen Surmů si mimo to zdobí těla ještě dekorativním jizvením – a zatímco u žen jde spíše jen o estetické hledisko, u mužů mají tyto vpichy mnohem hlubší význam. Muž kmene Surma tak má třeba na pravé ruce tolik vpichů, kolik zabil nepřátel, a vpichy na levé ruce pak znázorňují, kolik má manželek. Vkládání destiček do úst i dekorativní jizvení je v Etiopii od roku 2011 zakázané, nicméně tuto tradici se v následujících letech nejspíš vymýtit nepodaří -  zčásti i proto, že je velmi populární mezi turisty.

Skarifikace, neboli dekorativní jizvení se uplatňuje v mnoha afrických kulturách.
Autor: ESO travel

Brutální lámaní nohou v Číně

Čím menší, tím lepší – to platilo pro nohy čínských dívek. Zdegenerovaným zakrnělým nohám, na kterých se mnohdy nedalo ani chodit, se říkalo liliové květy. A dívky s normální velikostí nohou neměly šanci na dobrý sňatek.

Jarní dovolená levně: Frčí poznávací zájezdy - New York za tři dny a velmi levné Mexiko

S „výrobou“ liliových květů se začínalo už u pětiletých dívek. Jejich nohy se pevně zabandážovaly a navlékly do miniaturních botiček. Bandáže se postupem času utahovaly, klenba se zbortila, prsty na nohou se pod tlakem zlomily. Samozřejmě, že celé to velmi bolelo a výsledkem nepovedeného zákroku bývaly amputace i smrt dítěte.

Normální chůze nebyla možná, nicméně muži po těchto ženách šíleli – podle jedné z legend totiž byly ženy s malými chodidly bohyněmi sexu. Už na konci 19. století se proti bandážování objevily první hlasy a v roce 1911 byla tato činnost oficiálně zakázaná.

Žirafí ženy žijí na severu Thajska, v oblasti Zlatého trojúhelníku.
Autor: http://fr.fotopedia.com/items/flickr-4334634332

Ženy s žirafími krky na severu Thajska

Žijí na severu Thajska ve Zlatém trojúhelníku a říká se jim „žirafí ženy“. Jejich krk je totiž extrémně dlouhý, navíc ovinutý mosaznými kroužky. Velkou část těchto žen jejich vzhled živí – za vstup do vesniček, kde žijí, se totiž platí a zaplatit si samozřejmě nechají i za společnou fotku.

„Sexy-Thajsko“: Co můžete vidět a zažít v „hanbatých“ čtvrtích thajského Bangkoku? 

První kroužek dívka dostane zhruba v pěti letech. A pak každý rok minimálně jeden další – žena tak po dosažení dospělosti nosí na krku i dvě desítky kruhů o hmotnosti několika kilogramů. Ty stlačí hrudní koš, klíční kosti, a krk se tak opticky prodlouží až na dvojnásobnou délku.

Surmové své tělo zdobí i barvami.
Autor: http://www.fotopedia.com/items/flickr-4636081308

Ptáte se proč t všechno? Jedna z verzí o původu hovoří o ochraně před šelmami, které tu v horách žijí, jiná tvrdí, že kroužky byly původně zlaté, a ženy tak chránily vlastním tělem rodinné jmění. Kruhy ale mohly být i ochranou před odvlečením do otroctví – i o tom mluví jedna z možných teorií. Dnes má mnoho malých dívek kroužky ale jen kvůli turistům… a jejich peněženkám.

Maorové – bez tetování nejsi nic!

Tradiční maorské tetován bolelo. A hodně. Barva se do obličeje totiž dostávala až poté, co se vytvořily příslušné otvory kostěným sekáčkem! Dnes už je technika „tvorby“ jemnější, ale dodnes je možné potkat na Novém Zélandu Maory, kteří mají obličeje zdobené tradičním způsobem. Tetování tak bylo důkazem odvahy a první tetování mnohdy i důkazem konce dětství. S tvorbou tetování se také pojil půst – ten měl ale spíše prozaičtější důvod. Tvář byla po zákroku tak nateklá, že člověk stejně nemohl pozřít ani sousto.

Maorské tetování mělo odstrašit protivníky a jeho tvorba byla extrémně bolestivá.
Autor: http://www.fotopedia.com/items/flickr-2488495943

Tetování nazývané „moko“ mělo v nepřátelích vzbuzovat respekt a strach. Maorští muži měli obličej tetovaný celý, u žen se tetování omezilo na oblast rtů a brady. Tetování vyjadřovalo postavení ve společnosti, každá vrstva maorské společnosti měla typické motivy.

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:
Do Thajska za žirafími ženami!

Žirafí ženy můžete spatřit na vlastní oči, pokud se vydáte na poznávací zájezd do severního Thajska. Prozkoumáte zlatý trojúhelník, poznáte národní parky i historická místa, kde se psala historie.

Autor: ESO travel
 
Maorové na Novém Zélandu  

Během čtrnácti dnů poznáte to nejlepší z Jižního i Severního ostrova. Národní parky Rotorua, Tongariro, Fox Glaciers… i unikátní maorskou kulturu proslavenou ve světě tancem Haka.

 
Autor: ESO travel
Velký okruh Čínou  

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny za pouhé dva týdny. Vydejte se prozkoumat exotickou říši Středu.

 
Autor: ESO travel