Žebříčků nejošklivějších budov planety existuje několik, my z nich pro vás vybíráme ty nejúspěšnější účastníky – stavby, které „bodovaly“ napříč anketami a vždy končily na předních místech.

Betonová obluda v Severní Koreji

Hotel Ryugyong v severokorejském Pchjongjangu   je několikanásobný vítěz hned několika anket o nejošklivější stavbu. Stavba, která má tvar trojúhelníku a už dvacet let čeká na dokončení, měla být vůbec nejvyšším hotelem planety. Zatímco běžní Severokorejci umírali hlady, tady protékaly miliardy – a bez výsledku. Znovu stavět se začalo až v roce 2008, své peníze do hotelu prý vložil egyptský investor, a staví se dodnes. 

 

Ruská ambasáda na Kubě vypadá jako injekční stříkačka.
Autor: Nick De Marco (wikimedia commons)


Kuchyňský váleček na Kubě

Ruská ambasáda na Kubě stojí v Havaně ve čtvrti Miramar  od roku 1987. Místní jí přezdívají zabodnutý meč, v tom horším případě pak hovoří o kuchyňském válečku. Jde o ukázkový příklad sovětského konstruktivismu – megalomanského, hranatého, neosobního, odpudivého. Ambasáda k návštěvě rozhodně neláká a nepomohlo by jí ani umístění na některé z krásných kubánských pláží, natož lokalizace ve čtvrti, která byla dříve centrem sovětského vlivu na Kubě .

Mimochodem: Kuba je i oblíbenou silvestrovskou destinací: Extrémně luxusní silvestr za 200 tisíc i pobyt mezi lvy. Co nabízejí české cestovky na konec roku?  

Katedrála vypadající jako špatně postavený stan

Děti, které bydlí v okolí liverpoolské metropolitní katedrály, musí každou neděli trpět dvojnásobně. Na povinnou cestu do kostela se totiž musí vydat do nejošklivější anglické katedrály. znikla v roce 1969, je celá za skla a betonu a nejvíc prý připomíná indiánský vigvam. Mimochodem, jen pár let po dokončení začalo střechou zatékat a kape sem dodnes. 

Metropolitní katedrála v Liverpoolu na některých fotkách vypadá docela zajímavě.
Autor: Chowells (wikimedia commons)

 

Depresivní kvádr v Riu

Rio de Janiero – to není jen karneval a krásná socha Krista Spasitele nad městem. Ve čtvrti Centro tady sotjí budova největší jihoamerické společnosti Petrobras. Jde o obrovský kvádr šedivé barvy, ve kterém jsou zvláštně nepravidelně jakoby vyřezané otvory. Nic optimistického, spíše naopak. Náladu při cestě do práce vám tento dům rozhodně nezlepší.

Podívejte se na bláznivé restaurace: Nejšílenější restaurace světa: Snídaně v rakvi, při obědě kanibalem a večeře pod vodou

Děsivě krásné Centre Pompidou

Je jednou z nejznámějších staveb Paříže a zároveň stavba, proti které i dnes spousta Pařížanů tvrdě vystupuje. Centre Pompidou v Paříži je muzeum, které má veškerý ventilační, vodovodní i elektrický systém přiznaný na povrchu stavby. Jde o budovu obalenou do svých „vnitřností“. Objevuje se jak na seznamech nejošklivějších staveb světa, tak na seznamech architektonických skvostů.

 

Divadlo v Baltimoru už dneska nic nehraje. Je památkově chráněné.
Autor: Andrew Bossi (wikimedia commons)


V duchu brutalismu – divadlo v Baltimoru

Morrisovo mechanické divadlo v americkém Baltimoru je skvělou ukázkou toho, jak výrazně se v architektuře mění vkus. Bylo postaveno počátkem 60. let a v Baltimoru má celou řadu zastánců i odpůrců. Jde totiž o zástupce tzv. brutalismu (brut = beton), který pracuje s betonem a geometrickými prvky a těsně po svém dokončení patřilo divadlo k oceňovaným stavbám v architektonických kruzích. Dnes budí spíše rozpaky.

Cesty za unikátní architekturou:

Cestovní kancelář ESO Travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů
 

Severní Korea!

Vydejte se do země, která patří k nejizolovanějším na planetě, do Severní Koreje. Spatříte na vlastní oči nejošklivější stavbu planety i vystoupení Arirang, na kterém se podílí stovky tisíc cvičenců.

Autor: ESO travel
 
 

Rio de Janeiro

Obrovský Ježíš s rozpřaženýma rukama objímá celé divoké Rio de Janeiro, horké a nespoutané místo, tepající v rytmu karnevalu. Objevte bílé pláže i unikátní stavby v srdci Jižní Ameriky!

 
Autor: ESO travel
 

To nejlepší z Kuby

Seznamte se: koloniální architektura Havany a Trinidadu, jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray, božské pláže. Na Kubě je toho k vidění opravdu hodně.

 

 
Autor: ESO travel