Zážitková gastronomie táhne a netradičních restaurací vzniká stále víc. Aby dnes člověk zaujal, musí přijít s něčím opravdu originálním a bláznivým. A pokud zaujme, tak může nasadit i pořádně bláznivé ceny. Přesvědčte se sami na následujících řádcích.

Bláznivé interiéry, bláznivé menu a občas i pořádně bláznivé ceny! Zážitková gastronomie ale i navzdory nim táhne a dnes už se nejezdí jen za památkami a kulturou, ale cestuje se i za dobrým (nebo minimálně zvláštním) jídlem.

Staňte se kanibalem!

Milujete sushi a máte pořádně silný žaludek? Pak se vydejte v Tokiu do restaurace Cannibalistic Sushi. Není tady klasický restaurační sál, ale jednotlivé místnosti, které vypadají jako operační sály. V jedné z nich se usadíte a „číšníci-zřízenci“ před vás naservírují na operační stůl lidské tělo ze speciálního těsta, které je naplněné sushi kousky ve tvaru lidských orgánů.

Restaurace Ithaa byla prvním podmořským restaurantem na planetě. Najdete ji v maledivském atolu Ari.
Autor: conradhotels3hilton.com

Tahle soukromá verze „Mlčení jehňátek“ je ale pořádně drahá. Za jedno tělo tu zaplatíte asi 20 tisíc korun – což je přeci jen docela dost. Za ten „zážitek“ to ale prý stojí – tělo je totiž dokonce naplněné i speciální červenou omáčkou, která z něj po říznutí prýští jako skutečná krev.

Večeře v „akváriu“ pod vodou

V roce 2005 byl na Maledivách v těsné blízkosti resortu Conrad Maldives Rangari Island otevřený vůbec první podmořský restaurant Ithaa. A pořadník na večeři v této restauraci je neustále plný. Navzdory tomu, že hlavní chod vyjde minimálně na 2500 korun a k pití se tu podávají jen archivní (a pořádně drahá) vína.

K restauraci se jde po dlouhém molu, zhruba uprostřed se nachází točité schodiště pod hladinu, kde hosté obdrží welcome drink
Autor: ESO travel

Restaurace navíc prošla ještě před otevřením pořádnou zatěžkávací zkouškou, když se přes Maledivy prohnalo „vánoční“ tsunami v roce 2004, konstrukce, která je stejná jako u klasických akvárií, ale tlak ustála. Ithaa je umístěna pět metrů pod hladinou, vejde se do ní pouhých šestnáct hostů a do jejích útrob se schází po schodech z mola, které spojuje dva ostrůvky.

Na Maledivách v současnosti roste další superluxusní dílko: Na Maledivách roste superluxusní resort ve tvaru květiny a plovoucí golfové hřiště

Když člověk nemá hluboko do kapsy…

Večeře za třicet tisíc dolarů? Dát si jí můžete v restauraci Mezzaluna v hotelu Lebua v Bangkoku. Restaurace se chlubí titulem vůbec nejlepšího podniku v celé Asii a navrch nabízí ohromující výhled ze 65. patra mrakodrapu.

Večeře v restauraci Lebua v 65. patře mrakodrapu je lehce snobská záležitost
Autor: www.lebua.com

Desetichodové menu za třicet tisíc dolarů zde kuchaři připravovali v roce 2007, jinak jsou tu ceny „lidovější“, jedna porce vyjde na zhruba 2600 korun. Do restaurace ale nepustí děti mladší 12 let, nikoho v nespolečenském oděvu a rezervace je nutná minimálně dva týdny dopředu.

Posezení nad rakví

Do restaurace Věčnost to nemáme z Česka daleko. Leží na západní Ukrajině v městečku Truskavec nedaleko polských hranic a člověk ji rozhodně nepřehlédne. Má totiž podobu obří rakve. Ostatně nápad na její stavbu vzešel z hlavy majitele místního pohřebního ústavu, podle kterého jde o výbornou reklamu pro jeho firmu i pro celý region.

Výzdoba restaurace „Věčnost“ je opravdu stylová. Nechybí věnce a rakve
Autor: travelgrove.com

Sedí se tu stylově na rakvích, stoly jsou z čeho jiného než z rakví, na zdech visí pohřební věnce, svítí tu voskové svíce a stylové je i menu. Dát si tady můžete třeba pokrm „Sejdeme se na věčnosti“ – těžko říci, z čeho je, ale moc důvěry nevzbuzuje.

Strava jako v letadle?

Také vám v letadle nechutná? Pak restaurace „A380 – In-flight Kitchen“ v Taipei asi nebude váš šálek čaje. Interiér této restaurace je totiž přesnou kopií interiéru největší letounu pro přepravu pasažérů – Airbusu A380, až na to, že je na rozdíl od originálu „pouze“ jednopatrová.

Pokud vám vyhovuje, když kolem sebe nemáte moc místa a plastový nůž se zlomí po prvním kontaktu s jídlem, pak je pro vás restaurace A380 ideální volbou.
Autor: planeaddicts.net

Letuška vás tady uvede k vašemu sedadlu – vybrat si dokonce můžete, jestli chcete povečeřet v první třídě, v business třídě, nebo „jen“ v ekonomické třídě – vy se připoutáte a nad vámi se rozsvítí obligátní letadlové světélko „nekouřit, prosím“.

I jídlo vám pak naservírují v tradiční letadlové úpravě, tedy v plastových nádobách a s plastovým příborem. Škarohlídi se dokonce nechali slyšet, že kvalita jídla je také „letadlová“, tedy špatná. Přitom si tu účtují poměrně vysokou částku – za obědové menu tady člověk zaplatí asi 720 korun.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Conrad Maldives Rangari Island

Prožijte dovolenou v resortu, který proslavila podmořská restaurace Ithaa! Nejluxusnější resort nejen na Maledivách, ale v celé jihovýchodní Asii. Pět hvězdiček k ohodnocení nestačí!

Autor: ESO travel

Okruh středním Japonskem

Vydejte se do Japonska a poznejte národní parky i ohromná velkoměsta. Jedna ze zastávek je i v Tokiu – pokud vás zaujala kanibalské sushi, můžete ho prožít na vlastní kůži.

Autor: ESO travel

Velký okruh severním Thajskem

Ideální a osvědčený okruh pro zájemce o thajskou kulturu, přírodu i současnost. Po seznámení se s ruchem Bangkoku následuje návrat do historie a pak cesta do národních parků na severu země.

Autor: ESO travel