Letní prázdniny byly podle obchodníků ve znamení dovolených v zahraničí, přičemž největší zájem byl o levné last minute zájezdy. „Prodeje výhodných dovolených a pobytů tvořily 50 procent všech prodejů na slevových serverech,“ popisuje Michal Hardyn z portálu TopSleva.cz.

Kromě oblíbených wellness pobytů v luxusních rekreačních zařízeních v ČR měli čeští zákazníci zájem především o Chorvatsko. „Je pravda, že Chorvatsko bylo jednoznačným trhákem. Obrovský zájem byl například o víkendové koupání v Chorvatsku za méně než tisícovku,“ popisuje Hardyn.

S koncem prázdnin se naopak razantně zvýšil zájem českých klientů o nejrůznější vzdělávací kurzy. Přibližně od poloviny srpna zaznamenáváme velký zájem hlavně o jazykové kurzy a pomaturitní a rekvalifikační kurzy.

Důvodů zvýšeného zájmu Čechů o sebezdokonalování pomocí kurzů je podle odborníků několik, velmi důležitým faktorem je ale i v tomto případě zvýhodněná cena. Poskytovatelé kurzů či školení své produkty nabízejí se slevou, mnohdy i velmi výraznou. Nízká cena třeba dána tím, že jde o poslední volná místa v kurzech. „Například kurz angličtiny lze nyní pořídit za asi 1600 korun, zatímco standardně stojí třikrát více,“ uvádí. Řidičský průkaz skupiny B lze pořídit až s třítisícovou slevou.

Mezi další oblíbené kurzy, sloužící ke zvýšení kvalifikace, patří vedle cizích jazyků například lekce manažerských dovedností, účetnictví či vizážistiky. Velmi populární jsou také kurzy fotografování, malování, golfu, potápění nebo třeba kurzy tance.