Zdražení, o němž rozhodlo tamní ministerstvo hospodářství, se uskutečnilo v noci z pondělí na úterý 21. srpna. V tu chvíli totiž cena za benzin a naftu na všech chorvatských čerpacích stanicích stoupla zhruba o korunu. Kromě rozhořčení toto zdražení zapříčinilo hned několik kolon, jelikož se zoufalí řidiči s kanystry v rukou snažili na poslední chvíli udělat zásoby.

Ceny ještě porostou

Úřady zdůvodnily své rozhodnutí tím, že na vině jsou mimo jiné turisté, kteří Chorvatsko vyhledávají. Čím více jich tam přijede, tím jejich poptávka po pohonných hmotách stoupá.

Dalším důvodem je celoplošný růst cen, pokles chorvatské měny, ale i dlouhodobá sucha, která se na ceně nafty podepsala (zvýšila se cena za biosložku s rostlinným podílem, pozn. redakce).

Chorvatské úřady rovněž vzkázaly, že cena za benzin a naftu nemusí být konečná. V nadcházejících týdnech prý může ještě stoupnout.

Zájezdy nezdraží

Libor Sugarek, výkonný ředitel Vítkovice tours, je právě v Chorvatsku. „Není mi známa skutečnost, která by měla ovlivnit ceny zájezdu na konci sezony. Snad jen to, že o Chorvatsko je letos velký zájem i kvůli špatné situaci v jiných zemích (Egypt),“ řekl Blesku. Objektivně se zvýší ceny zájezdu v příští sezoně, Chorvatsko vstoupí a bude mít povinnost platit daně z turismu,“ dodal.

Připlatíte si i v Itálii

Nezdražuje jen Chorvatsko. K částečnému zdražení došlo i v Itálii a dalších populárních destinacích. „Chorvati se navíc jako každý rok i letos rozhodli, že zdraží dálniční známky, takže pro rodiny je lepší si cestu pořádně naplánovat a propočítat. Oproti loňskému roku je cesta vyjde až o tisícovku dráž a kvůli vyšší ceně paliv zaplatí i víc, než by zaplatili na začátku léta,“ řekl Blesku Martin Opatrný z ÚAMK.

Za kolik natankujete?
Eurosuper 95: zhruba 37 korun za 1 litr (dříve zhruba 36,7Kč)
Eurodiesel: zhruba 34,2 koruny za 1 litr (dříve zhruba 33Kč)