„S dětmi se cestuje pochopitelně trochu jinak, než když ve voze sedí čtyři dospělí,“, říká Tomáš Svoboda z Auto ESA a vysvětluje: „Děti se mnohdy nedokáží sami zabavit a cesta jim přijde nejen dlouhá, ale i nudná. Nejsou-li na to rodiče připraveni, vzniká ve voze nebezpečné napětí a stres.“ Podle Svobody je takový stav ve voze nejen nepříjemný, ale také nebezpečný. Řidič se snaží být rychle v cíli, riskuje, vynechává přestávky. Mnoho takových jízd pak na evropských dálnicích končí nepříjemnou nehodou. Jak se tedy na takovou cestu připravit?

Podle Svobody je důležité mít pro děti připravenou různou zábavu. Od filmů na přenosném DVD přehrávači, přes pohádky do sluchátek, zábavné knížky ale také hry, které může hrát se spolujezdci. „Takovou klasikou je třeba slovní fotbal nebo počítání aut různých značek a barev,“ přibližuje Svoboda. Zároveň připomíná, že je důležité každé tři hodiny zastavit a nechat děti protáhnout se a proběhnout. Pro takové příležitosti je vhodné mít ve voze třeba fotbalový míč, švihadlo nebo třeba tzv. „líný tenis“. „Nezapomínejte ani na pitný režim a různé sladkosti, které mají děti rády,“ radí Svoboda.

Budete-li mít pro děti připraven zajímavý a pestrý program, proběhne vaše cesta bez větší potíží a nekonečného opakování otázky „Kdy už tam budem“…