Již za pár týdnů, na podzimním autosalonu v Paříži, se dá očekávat další velkolepá show. Oficiální premiéru si tu totiž odbude nové Ferrari California.

Navazuje na tradice stejnojmenného spideru ze 60. let. Design dostalo na starost legendární studio Pininfarina, jehož šéf, Andrea, ve čtvrtek zemřel poté, co se jeho skútr srazil s autem.

Nedělní Blesk již zná prakticky všechny důležité údaje o tomto špičkovém voze. To, jak jezdí, ale ví zatím jen málo lidí. Mezi nimi například mistr světa formule 1, Němec Michael Schumacher, který údajně s testováním vozu pomáhal. Také údaj o ceně je dosud zahalen tajemstvím.

California má plechovou skládací střechu. Pokud zatoužíte po jízdě se sluncem nad nezakrytou hlavou, dokážou ji elektromotory složit do kufru za pouhých čtrnáct sekund. Tento údaj ale příznivce rychlé jízdy zajímá určitě méně než to, že 460 koní dokáže auto rozjet z klidu na stovku za dobu skoro čtyřikrát kratší, tedy čtyři sekundy.

Navíc díky protiprokluzovému systému F1 trac od semaforů budoucí majitelé vozu skutečně vystartují jako vystřelení z praku.

Technická data Ferrari California

Autor: 

  • motor - osmiválec 4,3 l umístěný za přední nápravou
  • převodovka u zadní nápravy má dvě spojky a sedm stupňů
  • standardem budou keramické brzdy Brembo
  • rozměry: délka 4560 mm, šířka 1900 mm
  • spotřeba paliva: cca 13 l/100 km
  • emise CO2 na jeden kilometr: 310 g
  • prostory pro zavazadla jsou v kabině hned za předními sedadly

Zajímavost: již nyní si na internetové stránce www.ferraricalifornia.com můžete poslechnout, jak zní zvuk osmiválcového motoru.


Co dalšího chystají specialisté na superrychlá auta?

Autor: 

Chevrolet Camaro: Typicky svalnatě nabubřelý americký vůz by se měl začít prodávat v USA na jaře příštího roku, po pár měsících se ho zřejmě dočkají i evropští zájemci. Základním motorem bude třísetkoňový šestiválec, osmiválec bude mít pak výkon 422 koní. Vůz bude možné startovat i dálkovým ovládáním.

Autor: 

Lexus LF-A: Prvky vyzkoušené během účinkování toyoty v seriálu F1 by se měly objevit v prvním supersportu luxusní značky Lexus. Výkon: hodně přes 500 koní z desetiválcového motoru, což zajistí bezproblémové pokoření magické třístovky. Karoserie je z hliníku a karbonu.

Autor: 

Lamborghini Reventon: Vyrobí se pouze 20 kusů a za každý z nich kupec zaplatí milion eur. Design inspirovaly supermoderní stíhačky, ve skutečnosti jde však o Murcielago LP 640 v novém kabátě. Maximální rychlost tedy je opět "jen" 340 km/hod. Výkon dvanáctiválce na vozovku přenášejí všechna čtyři kola.