Návštěvníci, ale zejména občané a firmy v Praze včetně zákazníků PRE mohou již měsíc využívat k cestám po metropoli flotilu patnácti moderních elektromobilů Volkswagen e-Golf. Umožňuje to unikátní pilotní projekt Sdílení elektromobilů pro Prahu. Vyzkoušeli jsme za vás, jak vše funguje.

Vyberete, rezervujete a jedete

Jak jsme při půjčení postupovali? Nejprve jsme se na stránkách CAR4WAY online zaregistrovali. Zabere vám to pár minut. Uhradili jsme kauci ve výši 2 000 Kč, kterou jsme při vrácení auta dostali zpět. Během pár dnů jsme obdrželi čipovou kartu, která slouží k otevírání aut. Stáhli jsme si aplikaci do mobilu a vyhledali auto, které jsme měli nejblíž. Po rezervaci, která nám byla potvrzena SMS zprávou, jsme pohodlně našli vybrané auto na ulici. Volně stojící elektromobily e-Golf jsou totiž speciálně označené, takže je bez problému najdete. A když si nevíte rady, navigace vás navede až ke dveřím auta. Čipovou kartou jsme otevřeli auto, klíčky našli v přehrádce vozidla a vyrazili na náš výlet. Neřešili jsme žádné formality, kauce, jako tomu je například v autopůjčovně. Po ukončení jízdy jsme vůz jednoduše uzamkli opět kartou – přiložením na čtecí zařízení za čelním sklem – a zanechali v lokalitě nazvané „e-Centrum“, která zasahuje Prahu 1, 2, 3, 5, 7 a 8. Komfortní je možnost bezplatného parkování v modrých a fialových zónách na celém území hlavního města. 

Autor: Pražská energetika, a.s.

Platím, co projedu

Velkou výhodou je, že platíte pouze to, co skutečně projedete. Každé auto má zabudovanou GPS, díky níž jsou účtovány jen najeté kilometry a doba užívání. Starosti spojené s vlastnictvím auta, jako jsou servis, údržba, pojištění nebo dálniční známka u carsharingu neřešíte. My jsme využili elektromobil necelou hodinu a ujeli 40 km. Zaplatili jsme 188 Kč v rámci tarifu Optimum a to jsme nevyužili celých 100 km, které jsou v rámci jedné rezervace v ceně. Velkým komfortem, který jsme ocenili je bezplatné parkování v modrých a fialových zónách.

Jak je to s nabíjením 

K dobíjení elektromobilů slouží síť dobíjecích stanic PRE, tzv. PREpointů. V aplikaci si pohodlně najdete nejbližší stanici. My jsme vyrazili do obchodního centra Chodov. Zde je mimo klasických dobíjecích stanic i rychlodobíjecí stanice. Vše je velmi přehledně popsáno, takže dobíjení zvládne opravdu každý. Během příjemné kávy jsme za necelých 30 minut nabili skoro 50 % kapacity baterie. Po čas dobíjení vám není účtován čas rezervace vozidla, takže nic neplatíte.

Na jedničku

Celkově hodnotíme projekt Sdílení elektromobilů pro Prahu na jedničku. Jízda s e-Golfem je opravdu velmi příjemný zážitek. Žádný hluk motoru, adaptivní tempomat a rekuperace vás budou určitě bavit.

A další benefity? Dojezd až 300 km, jízda bez emisí a pro své věrné zákazníky si PRE připravila 50% slevu na registraci v hodnotě 1 000 Kč a bezplatnou aktivaci paušálu tarifu Optimum na dva měsíce v hodnotě 600 Kč.

Sdílením elektromobilů tedy ušetříte nejen čas, ale i přírodu, peníze a starosti.