Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Auto v zimě: 5 rad, co udělat, než vyjedete do hor!

/
  • Pokud se i vy chystáte do hor, máme pro vás 5 rad, jak se připravit, abyste někde neuvízli!
    Pokud se i vy chystáte do hor, máme pro vás 5 rad, jak se připravit, abyste někde neuvízli! (profimedia.cz)
    6. prosince 2016 ● 09:31

    Lyžařská sezóna letos začala oproti loňským rokům opravdu brzy. Pokud se i vy chystáte do hor, máme pro vás 5 rad, jak se připravit, abyste někde neuvízli!

  • 1.

    V zimě mějte řetězy s sebou

    Do kufru se vejdou vždy a například v Rakousku se díky nim můžete vyhnout extra tučným pokutám. „Pokud například v Rakousku řidič sněhovou situaci podcení a zablokuje komunikaci, hrozí mu pokuta až pět tisíc euro,“ varuje Petr Vomáčka z ÚAMK. V horských oblastech je vzhledem k nebezpečí uvíznutí lepší řetězy považovat za povinnou výbavu. 

    Připravte auto na zimu, vyplatí se vám to!
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Zkouška na sucho

    „Je potřeba si řetězy vyzkoušet dopředu a pořídit si, nebo půjčit přesný typ odpovídající vašemu autu,“ říká odborník Martin Lenfeld. Aby ušetřili, řidiči si rádi řetězy půjčují od známých. To se ale nemusí vyplatit. Existují stovky typů řetězů vyráběných na různé typy vozů a v různých rozměrech pneumatik. Svou roli může sehrát i rok výroby vozidla nebo údaje o možnosti či nemožnosti použití řetězů ve velkém technickém průkazu vozu.

    Připravte auto na zimu, vyplatí se vám to!
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Vždycky jen kov!

    Z testů vyplývá, že tradiční sněhové řetězy z oceli jsou nejlepší. Existují i »látkové řetězy«, které se sice snadněji nasazujít, mohou být i krátkodobě účinné, ale nevydrží, což je obzvlášť patrné na ledu. Takzvané řetězy ve spreji už jsou opravdu chabou náhražkou. „Navíc jiné řetězy než kovové často nejsou policií v alpských zemích tolerovány a hrozí vám za jejich užití sankce stejná jako za jízdu bez nich,“ upřesňuje Petr Vomáčka.

    Připravte auto na zimu, vyplatí se vám to!
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Ani čtyřkolky bezpečnost nezaručí

    U auta s pohonem všech kol si motoristé musí dát pozor na to, jestli výrobce nenařizuje použití řetězů na obou hnaných nápravách. „Hodně řidičů s těžkými SUV vozy s pohonem 4x4 a kvalitními zimními pneumatikami přestává mít potřebu se řetězy vybavit. Na všechno čtyřkolky rozhodně nestačí. Zabrzdit rozjeté těžké SUV při jízdě z kopce nebo do zatáčky na ujetém či uklouzaném sněhu, je opravdu nebezpečný zážitek,“ varuje Lenfeld.

    Připravte auto na zimu, vyplatí se vám to!
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Co se ještě hodí

    Dostatek paliva v nádrži, rozmrazovací olej do zámků, nemrznoucí směs v ostřikovačích, smetáček, zimní rukavice, škrabku na led, pytlík s pískem, lopatku, lano, kanystr s palivem, startovací kabely, baterku a také teplou deku nebo spacák, náhradní oblečení a autonabíječku na mobil.

    Připravte auto na zimu, vyplatí se vám to!
    Autor: profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy