Představme si situaci: pojišťovna mi vyplatila škodu na vozidle. Souhlasil jsem s tím, že opravovat se vozidlo nebude a jedná se o totální škodu. Částka, kterou mi vyplatili, je však směšná. Co můžu dělat?

"Zde se jedná o spor ohledně výše plnění, technického výpočtu, a je tak na místě obrátit se na soudního znalce a požádat o znalecké posouzení hodnoty vozidla. U havarijního pojištění je potřeba věnovat pozornost i zadání znaleckého posudku, aby tak otázky na znalce korespondovaly s konkrétní smlouvou. V rámci sjednaného pojištění právní ochrany dnes a denně zajišťujeme zadávání znaleckých posudků a hradíme náklady znalečného. Na základě znaleckých posudků často dojdeme s pojišťovnou k mimosoudní dohodě. Pokud však není dohoda možná, lidé se nemusí bát ani soudního řízení, neboť D.A.S. za ně přebírá veškerá finanční rizika spojená s vedením soudního sporu."

Byl jsem účastníkem dopravní nehody, ale necítím se být viníkem. Nehoda je v šetření policie. Druhý účastník chce, abych nahlásil událost své pojišťovně povinného ručení. Mám to udělat? Nepřiznám tak své zavinění dopravní nehody?

"V tomto případě rozhodně doporučujeme oznámit nehodu své pojišťovně povinného ručení. Pravdivě odpovězte na otázky a k zavinění dopravní nehody uveďte, že je v šetření a vy se necítíte být vinen. Oznamovací povinnost vůči vlastní pojišťovně povinného ručení je daná zákonem, a netýká se jen případů, kdy souhlasíte s výplatou plnění druhému účastníkovi nehody, ale všech případů, kdy je po vás uplatněn nárok na náhradu újmy."

Od vozidla jedoucího přede mnou odlétl kamínek a poškodil mi čelní sklo. Jeho pojišťovna povinného ručení však odmítá uhradit výměnu skla. Mám nějakou šanci dostat peníze?

"V případě čelních skel je nejvhodnější mít sjednáno vlastní připojištění. Nejenže pokoušet se zastavit třeba na dálnici vozidlo, od kterého kamínek odlétl, může být životu nebezpečné, ale prokázání, že kamínek odlétl od konkrétního vozidla, je velmi problematické. Prakticky zde mohou pomoci výpovědi svědků, i s nimi jsou bohužel šance na úspěch v případě sporu s pojišťovnou spíše nízké."

Dostal jsem smyk, sjel ze silnice a narazil do stromu. Ze zánovního vozidla mám vrak. Pojišťovna mi však napsala, že průběh nehody je technicky nepřijatelný a nevyplatí mi nic. Co s tím?

"S obdobnými případy se bohužel setkáváme. Zejména u nehod, které nešetřila policie či neexistují svědci. Pojišťovna sdělí, že si nechala průběh nehody a poškození vozidla posoudit znalcem, poškození je technicky nepřijatelné, a proto odmítá plnění. Toto jsou případy, které opravdu často rozhodne až soud. Pojišťovna má vlastní posudek, proto spíše ani na základě zadaného posudku svůj postoj nezmění a je nutné zahájení soudního řízení. Doporučit tak mohu jedině obrátit se na právníka."