„Zatímco s přímým majitelem vozu se reklamace vyřizuje relativně snadno, reklamace přes prostředníka může být problém,“ vysvětluje Pavel Foltýn z Auto ESA. Podle Foltýna se prostředník při reklamaci velmi často zaštiťuje sdělením, že vůz nevlastnil, ale že pouze zprostředkoval jeho prodej. Tvrdí, že za technický stav vozu neodpovídá a odkazuje na původního majitele. Je pak na novém majiteli vozu aby původního vlastníka vyhledal a pokusil se s ním reklamaci řešit. „Ze zkušeností víme, že taková situace končí velmi často neúspěchem reklamujícího,“ říká Foltýn.

V situaci, kdy je vůz zakoupen v autobazaru, který prodávané vozy vlastní, je situace diametrálně odlišná. „Takové autobazary v případě reklamace pochopitelně postupují v souladu s platnou legislativou a s klientem zahájí standardní reklamační proces,“ přibližuje Foltýn. Podle něj je většina oprávněných reklamací vyřízena na počkání. Ať již opravou drobných nedostatků, jako je třeba prasklá žárovka, zakódované rádio, výměna brzdových destiček, případně dodatečnou slevou z ceny.

Takové vstřícné jednání se v případě nákupu vozu z komisního prodeje příliš často nevidí. Původní majitelé se podle Foltýna ve většině případů snaží z odpovědnosti vyvinit a reklamaci neuznávají. Nezřídka proto takové reklamace končí soudním sporem.

Jednoznačné doporučení pro nákup ojetého proto zní je tedy zřejmé. Nakupujte vždy od přímého majitele vozu, tedy v autobazaru, který prodávané vozy vlastní. Jen tak budete mít jistotu, že vůz prošel důkladnou předprodejní technickou prohlídkou a také to, že autobazar za takové vozy ručí a v případě reklamace se chová standardně, podle závazných pravidel a zákonů.