Ještě před několika lety se daly v zahraničí nakoupit ojeté vozy za velmi zajímavé ceny. Za nízkého kurzu koruny k euru a nízkých cen ojetin u nás se už však dovoz aut z Německa nebo Francie už téměř dva roky vůbec nevyplatí. Bohužel lidé se jen pomalu zbavují stereotypu o skvělých autech z dovozu, který si vytvořili, když se ještě vozy z dovozu vyplácely. Navíc u těchto ojetin nejste prakticky schopni ověřit jejich historii a vystavujete se tak velkému množství rizik. „Desítky drobných dovozců, které import levných „západních“ aut donedávna ještě slušně živil, se nyní spíše snaží za každou cenu přežít. Již nemohou konkurovat cenou nebo kvalitou, a proto se uchylují se čím dál tím více k trikům a podvodům. Snaží se vylepšit hodnotu vozu různými nelegálními způsoby, jako je přetáčení tachometrů, padělání roku výroby v technickém průkazu nebo prodej vozů po těžkých haváriích. Vydělávají tedy na podvodech a obelhávání důvěřivých zákazníků,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

V případě vozu ze zahraničí bývá složitější ověřit si historii vozu a kupující se pak vystavují řadě rizik, a to v podobě větších investic do oprav vozu nebo bezpečnostním a zdravotním rizikům v případě havárie způsobené špatným technickým stavem vozidla. V porovnání s Evropou se na domácím trhu prodávají ojetá auta za příznivějších podmínek a v lepším technickém stavu. Nejvíce je to vidět na změně směru, kterým nyní auta přes hranice putují – trend se obrátil a naopak v zahraničí vzrostla poptávka po českých vozech.

„Po devalvaci koruny v listopadu 2013 vzrostly vývozy ojetých automobilů AAA AUTO do západní Evropy o 75 %. Nyní směrem na západ do EU vyvážíme přes 5000 vozů ročně. Zahraniční klienti raději uspoří a koupí si prověřený vůz od solidního prodejce ze zahraničí než na domácím trhu. Obchodníci ze „západu“ velmi rychle přišli na to, že v České republice jsou díky devalvaci koruny kvalitní ojetiny nejlevnější v Evropě,“ potvrdila nový trend Topolová. Dle statistik AAA AUTO je největší zájem o vozy z Čech z Německa, Francie a Holandska, z čehož největším odbytištěm je Německo, kde vede zájem o vozy koncernu Volkswagen. Stoupá také poptávka z Dánska po luxusních vozech s velkoobjemovými motory, tedy např. Porsche Cayenne, BMW X6 nebo Toyota Land Cruiser. Obecně nejžádanější vozy jsou značky Škoda, Hyundai a Volkswagen.