Rozbitá okénka, vytrhané kabely, sedačky a opěrky poškozené střepy jsou nejčastějšími upomínkami na zlodějské řádění. „Cena opravy takové škody na voze však není nízká, mnohdy se blíží či dokonce převyšuje hodnotu ukradené věci,“ vysvětluje Radim Nekov z České pojišťovny. „Z praxe mohu jmenovat příklad nedávno vykradené Škody Octavia. Zloději odcizili navigaci v hodnotě 60 tisíc korun, poničili však díly a součástky za 14 tisíc korun. Celková cena opravy poškozeného automobilu se pak vyšplhala na 78 tisíc korun,“ dodává.

Krádeže za světla jsou ničivější

Spěchající zloději, kteří kradou za dne, za sebou často nechávají brutálně zničená
auta. Nejčastěji to jsou sedačky poničené a pořezané střepy z rozbitých oken, rozřezané výplně dveří, poškrábané palubní desky apod. Zoufalí majitelé pak kromě ukradených věcí sčítají i škody, které jim lapkové způsobili na autě.

Co se nejvíce ztrácí?

Z automobilů se nejčastěji ztrácejí navigace a řídicí jednotky, airbagy nebo xenonové světlomety.

Noční žně

K největšímu počtu krádeží dochází v nočních hodinách. Ke krádežím dochází šetrnějším způsobem a odcizeny jsou pouze konkrétní díly.

Kde se nejvíce krade?

Lapkové nejčastěji řádí v Praze a Středočeském kraji. Na pomyslném třetím místě se potom umístil kraj Moravskoslezský. „Z našich statistik vyplývá, že s vykrádáním se setkávají především obyvatelé Prahy, tam jsme v loňském roce řešili téměř 60 procent všech případů,“ potvrzuje Radim Nekov z České pojišťovny.

Jaká auta »frčí«?

Nebezpečí vykradení hrozí především vozidlům mladším pěti let. V novějších modelech je totiž umístěna řada moderních technologií. Jedná se především o navigace a řídicí jednotky, airbagy, xenonové světlomety, hliníková kola apod. Podle dat České pojišťovny jsou nejčastěji vykrádána auta koncernu Volkswagen, naopak nejméně zloděje lákají automobily asijských značek.

4 jednoduchá pravidla, jak předejít problémům

1) Vozidlo zamykejte, kdykoliv se od něj vzdálíte.
2)  Všechny dveře pečlivě dovírejte, abyste předešli selhání centrálního zamykání.
3) Než vozidlo opustíte, zkontrolujte uzavření všech oken.
4) Nenechávejte na viditelném místě uvnitř auta žádné věci, dokonce ani držáky na navigace, nabíječky mobilních telefonů či mince.

Jak postupovat při zjištění krádeže

Našli jste svého plechového miláčka vykradeného? Tak udělejte tohle:
* Hned, jak zjistíte vykradení svého vozidla, kontaktujte asistenční službu. Její číslo najdete na zelené kartě.
* Operátoři asistenční služby vám poradí, jak v této situaci postupovat.
* K vykradenému automobilu musíte přivolat Policii ČR. Policejní protokol je totiž podmínkou pro vyřešení hlášené pojistné události.