Výměna oleje a filtrů je základ

Motorový olej je nutné pravidelně měnit. Buď po ujetí určitého počtu kilometrů, nebo po příslušné době. A s olejem rovnou vyměníme pochopitelně také filtry, abychom měli jistotu, že nepoškodíme motor, ani nesnížíme jeho výkon. Pokud kupujeme ojetý vůz, olej i filtry vyměníme automaticky. Stáří oleje ani kilometrový průběh totiž prakticky nelze ověřit.

Rozvody se nevyplácí podceňovat

Také rozvody mohou napáchat pořádnou neplechu, pokud nejsou pravidelně kontrolovány a  měněny.  Pokud má automobil motor s řemenovým rozvodem, může řemen prasknout a  poničit agregát.  Nikdy se nespokojte jen s výměnou řemenu, rozvody je třeba vyměnit kompletně.  Starší kladky totiž mohou bránit optimálnímu napínání řemenu, takže ten pak může spadnout nebo přeskočit. Tím, že vyměníme také vodní pumpu, která je na rozvodech, zabráníme možnému zatékání v budoucnosti.

Kdo jezdí, ten brzdí

O tom, jak podstatné jsou pro vůz funkční brzdy, není třeba polemizovat.  S  přiskakujícími kilometry  dochází  k  jejich opotřebení, které je  o  to rychlejší,  jezdíme-li  systémem  brzda-plyn,  nebo  naše  cesty  probíhají  zejména  ve městě, kde je třeba šlapat na brzdu prakticky neustále. Brzdové kotouče, obložení a destičky musíme nejen kontrolovat (minimálně vždy při přezouvání pneumatik), ale také čas od času měnit. Vyplatí se také kontrolovat brzdová vedení a stáří brzdové kapaliny, která by se měla měnit každé dva roky.

Autor: Auto Kelly

Tlumiče garantují bezpečí

České silnice vypadají, že si na nich vojáci trénovali hod granátem. Není divu, že tlumiče automobilů kvůli leckdy velmi hlubokým výmolům dostávají pořádně zabrat.  To, jestli jsou tlumiče funkční, si lze nechat zkontrolovat v každém servisu. Jednoduše je můžete vyzkoušet také tak, že vůz z jedné strany zatížíme a pustíme.  Pokud se rozhoupe, je tlumiče nutné vyměnit. Pokud se vůz jen vrátí do správné polohy, fungují tlumiče tak, jak mají.

Prasklý výfuk snižuje výkon

Celá výfuková soustava velmi trpí a dříve nebo později je třeba jednotlivé díly vyměnit.  Výfukové potrubí je totiž vystavováno častému střídání teplot a také vlhkosti. I drobná dírka ve výfuku pak nepříznivě ovlivňuje výkon motoru. O hluku, na který by právem mohla poukázat policie, ani nemluvě.

Jak ušetřit až 3 300 Kč

Jednoduše! Stačí se zaregistrovat na www.autokelly.cz/registrace, vytisknout si slevové kupony na www.autokelly.cz/kupony a uplatnit je v jednom ze servisů sítě Auto Kelly Autoservis! Ty vám ušetří například 600 Kč při výměně předních tlumičů nebo 800 Kč při výměně rozvodů.

Jestli jste již registrovaným zákazníkem Auto Kelly, kupony po přihlášení najdete na www.autokelly.cz/kupony.

Nejbližší servis snadno vyhledáte na www.autokellyautoservis.cz

Kupony platí od 14. 10. do 31. 12. 2013.

Fotogalerie
8 fotografií