Certifikát je zárukou toho, že autobazar při prodeji aut nepoužívá žádné nepoctivé praktiky, všechny nabízené vozy důsledně prověřuje jak po technické tak i po právní stránce a svým zákazníkům nabízí vyškolený personál ty nejkvalitnější služby. Pro zákazníky certifikát představuje jasný návod, kde mají hledat kvalitní ojeté vozy.

„Při výkupu denně odmítáme až 75 procent nabízených vozů. Buď zjistíme přetočený tachometr, nebo je podezření na jeho přetočení, jsou nesrovnalosti v dokladech, počtu majitelů, je nejasný původ vozu nebo je na voze finanční zatížení,“ říká Tomáš Svoboda z  Auto ESA.

Podle jeho slov pomůže certifikát Auto ESA odlišit od neseriózních prodejců ojetých vozů. „Prověřování vozů po právní a technické stránce nás ročně vyjde na více než 9 milionů korun.  Musíme zjistit, jestli vozy nebyly kradené, jestli mají v pořádku všechny právní náležitosti, tedy jestli majitel není v exekuci a podobně. Prověřujeme také, jestli vůz nebyl havarovaný a jestli je
v odpovídajícím technickém stavu,“ vysvětluje Svoboda .

Certifikát si každá společnost bude muset po určité době obnovovat. Pokud náročnými testy neprojde, o certifikát přijde. Podle vyjádření TÜV NORD Czech, která mimo jiné certifikuje například značkové servisy Škoda Auto, by v současné době prověrkami neprošly zhruba tři čtvrtiny tuzemských autobazarů.

Podle odborníků je v České republice víc autobazarů než ve Francii a v Německu dohromady. Jejich kvalita je však ve srovnání se zahraničím katastrofální. Podvody jako přetáčení tachometrů, prodej bouraných či kradených vozů a podobně jsou na denním pořádku. Certifikace TÜV NORD Czech by tyto nepoctivé praktiky měla zastavit.

„Věřím tomu, že v budoucnu si zákazníci u autobazarů bez certifikátu vůz nekoupí. To napomůže ke zkvalitnění celého trhu. U nás se zákazníci mohou plně spolehnout, že odjedou v důkladně prověřeném voze té nejvyšší kvality, bez skrytých vad a s garancemi, které nemají na trhu obdoby. Nyní naši kvalitu potvrzuje i certifikát, který jsme získali jako vůbec první autobazar na území České republiky,“ komentuje Tomáš Svoboda z Auto ESA. „A kdyby přeci jen zákazník na voze objevil po jeho koupi nějaký problém, nabízíme unikátní možnost výměny vozu do 7 dnů od jeho koupě bez udání důvodu.“