Spotřeba mezi 2-3 l, schopnost vyvinout rychlost až 110 km/h a nízká pořizovací cena k tomu svádí. Pro všechny takové jsme vybrali pár letošních novinek.

Zájem o skútry s novinkou v legislativě rapidně vzrostl. Řidiči aut, které nově zákonodárci pasovali na motorkáře tak často přemýšlí o nákupu jednostopého vozítka. Zatímco na padesátku by neusedli, stopětadvacítku už považují za praktickou.

Nahrává tomu nepřekonatelná obratnost v městském provozu, spotřeba okolo 2-3 litrů i výkon motoru, který utáhne běžné kopce, spolujezdce, nebo dokonce dálnici.

Jenže jaký vybrat? Stačí nejlevnější čínské modely za necelých 25 tisíc, nebo je lepší se poohlédnout po něčem, co se cenou blíží ojetému autu? Nenechte se mýlit. Čína je skútrová velmoc a na tamní výrobky nasedá denně miliny lidí a řada zavedených značek jejich součástky používá. Na druhou stranu i kvalitativně bezchybné stroje znělých jmen seženete pod 60 tisíc.

Na co dát pozor?

1) Poraďte se s peněženkou - skútry se 125 ccm mohou stát 20, ale i 150 tisíc korun.

2) Zamyslete se kam budete jezdit - kočičí hlavy, okresky, dopravní zácpy. Každý skútr je zvládá jinak. Kupříkladu velká kola jsou lepší proti nerovnostem, malá zas na hbité zatáčení. Na dlouhé cesty je lepší větší štít vpředu.

3) Kolik vás bude jezdit - mezi skútry si můžete vybrat i cestovní maxiskútry, na kterých si můžete udělat pohodlný výlet ve dvou. Ty jsou ale na kličkování v městských zácpách docela velké.

4) Zjistěte si cenu a dostupnost náhradních dílů. Počítejte s tím, že skútr budete čas od času opravovat.

Teď už si stačí jen vybrat ve fotogalerii pod článkem!