Hledat výhodné povinné ručení je pro řadu řidičů k vzteku. Na internetu si sice najdou výhodnější než to které mají, ale protože jim smlouva skončí až třeba za půl roku, musí si počkat. Smlouvu totiž můžete bez problémů změnit jen na výročí smlouvy.

Výpověď navíc musí být doručena alespoň šest týdnů před koncem smlouvy, a když to nestihnete, automaticky se vám zas o rok prodlouží. Změnychtiví řidiči proto vymýšlí jak změnit pojišťovnu co nejlépe okamžitě. Využívají přitom toho, že pojišťovna ručení automaticky ruší třeba při prodeji auta, nebo odevzdání poznávacích značek do depozitu. Tyto triky přitom řidiče mohou stát i víc, než kolik ušetří.

Triky, které řidiči vymýšlí:

1. Fiktivní prodej auta 

Změny chtivý zapomnětlivec si najde známého, se kterým podepíše kupní smlouvu na svůj automobil. Pojišťovně po »prodeji« oznámí, že vůz již nevlastní. Ta proto smlouvu o povinném ručení zruší a klientovi vyplatí zpět peníze za nevyčerpanou pojistnou dobu. V kupní smlouvě je ale klauzule o tzv. neopravitelné vadě, na základě které je auto vráceno původnímu majiteli. Ten tak má auto zpátky a může si ho pojistit znovu u jiné pojišťovny.

Co na to odborníci: „Tento způsob je trnem v oku všem pojišťovnám a snaží se ho klientům znepříjemnit zpětnou kontrolou v databázi České kanceláře pojistitelů. Ta kontroluje, zda novou smlouvu uzavřel jiný pojistník. Navíc by si lidé měli uvědomit, že jde o fiktivní prodej, který je v rozporu s pojistnými podmínkami pojišťoven. V případě, že se na něj přijde, může podvodník platit místo jednoho výhodného pojištění dvě,“ říká Martin Špaček z cenového srovnávače Sfinance.cz. „Jednoduchým způsobem lze ověřit, zda-li došlo opravdu ke změně vlastníka vozidla. Pokud ne, ukončení smlouvy je neplatné a pojištění trvá nadále. Toto pojišťovny v praxi využívají,“ upozorňuje mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata.

2. Dočasné vyřazení vozu z evidence

Jde také o poměrně často používaný fígl. Klient při něm vozidlo odhlásí dočasným odevzdáním SPZ na registru vozidel. Odevzdání SPZ je zapsáno do velkého technického průkazu. To si klient okopíruje, a nahlásí pojišťovně, která na základě předložených dokumentů pojistku zruší. Již na druhý den si pak řidič jde auto nově přihlásit a následně si sjednává novou pojistku.

Co na to odborník: „Vyřazení z evidence klienta také něco stojí a co ušetří na případné změně pojišťovny, může dát do poplatků za vyřazení vozidla z evidence,“ připomíná Milata. Za vyřazení zaplatíte poplatek 100 kč a za následné přihlášení 50 Kč. Odlášení i přihlášení se sice často dělá na počkání, ale úřadu to může trvat až 30 dní.

3. Zrušení pojistné smlouvy pro neplacení

Toto je asi nejrozporuplnější způsob, jak změnit pojišťovnu. Lidé si totiž často myslí, že žádná pojišťovna nedrží klienta, který neplatí. Proto přestanou platit dohodnuté splátky pojistného v domnění, že pojišťovna pojistku zruší a oni pouze doplatí dlužnou částku do doby, než byla zrušena.Pojišťovna si sice neplatiče ndrží, ale smlouvu nezruší hned a dlužná částka je často vyšší, než kolik ušetříte.

Co na to odborníci: Pojištění zaniká až 30 dní od doručené upomínky pro neplacení. Kdy pojišťovna upomínku zašle, není nikde stanoveno a záleží to vyloženě na nastavení procesů dané pojišťovny. Zánik pojištění pak může trvat i třeba několik měsíců od neuhrazené splátky,“ upozorňuje Milata. „Mnoho lidí si vůbec neuvědomuje, že takovéto jednání je protiprávní a může vést k tomu, že přeplatí tisíce korun a ještě si zbytečně způsobí právní tahanice,“ varuje i Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Srovnání cen povinného ručení najdete ve fotogalerii pod článkem.
Fotogalerie
1 fotografie