Autosedačka je povinná a musí ji mít všechny děti, které neměří alespoň 150 centimetrů nebo mají hmotnost nižší než 36 kilogramů. Věk nehraje roli! Klasické pásy jsou určeny pro dospělé a menší a lehčí děti jimy proklouznou. Vezete–li dítě na předním sedadle v sedačce proti směru jízdy (vajíčko, kolíbka), nezapomeňte vypnout airbag.

Pokud to nejde, dítě musí dozadu. Kdyby se airbag zaktivoval, přimáčkl by dítě velkou silou obličejem do sedadla a mohl mu způsobit i smrtelná zranění.

Co je isofix?

Speciální způsob kotvení dětských sedaček, který nepoužívá běžné pásy, ale vlastní příchyty. Aby fungoval, musí jím být vybaven jak vůz tak sedačka. Od listopadu 2014 bude u všech nových vozů povinný.

Německý autoklub ADAC otestoval 46 autosedaček různých velikostí. My vám přinášíme výběr těch nejlepších z každé kategorie.

Jak sedačky dopadly, se dozvíte v naší fotogalerii pod článkem!!

Sedačky, které jsou podle testu nebezpečné:

Některé autosedačky jsou podle testů ADAC pro děti naprosto nevhodné. Čtyři z nich propadly kvůli tomu, že při nárazu představují pro děti zvýšenné riziko. Jedna, jinak bezpečná, propadla kvůli tomu, že byla vyrobena z nevhodných plastů, které mohly ohrozit zdraví dítěte. Jsou to:

* Bebecar Easy Maxi EL, 

* Kiddy Guardianfix Pro (Isofix) 3

* Easy Carseat Inflatable

* Graco Junior Maxi

* Graco Logico L

Tipy, jak ukrátit dětem cestu v autě:

Výlet za pokladem

Vytiskněte si mapu cesty a vyznačte a ní zajímavosti v okolí, místa kde zastavíte na přestávku nebo třeba jen obyčejné křižovatky tak, aby byly vzdálené zhruba 30 minut od sebe. Pro každé z těchto míst vymyslete jednoduchý úkol a odměnu pro děti. Mohou to být sladkosti, časopis, omalovánky, drobná hračka, nebo jiná zábava. Děti budou mít přehled o tom, kde se právě nacházíte a cesta je bude bavit. Poklad je samozřejmě v cíli.

Tvořivá cesta
Pokud nelze vypnout airbaig, musí dítě ve vajíčku na zadní sedadlo
Autor: profimedia.cz

Většina dětí se nejlépe baví, když něco tvoří. Mladší děti ocení třeba samolepkovou knížku, která je zabaví na hodiny, nebo mohou kreslit co vidí za jízdy. Ideálním pomocníkem je v tomto případě měkký kreslící stoleček do auta a pastelky, nebo křídy. O fixech samozřejmě nemůže být řeč, protože dostat je z čalounění interiéru je téměř nemožné. Pozor také na voskovky, které se mohou zakutálet a na sluníčku roztát. Starší dětem pak můžete půjčit digitální fotoaparát, nebo mobilní telefon aby jízdu dokumentovali.

Svačinka

Když děti jí, nezlobí. Zabalte jim do krabičky na cestu rozinky, křupky, sušenky, provázkový sýr, nakrájená jablka, nebo hroznové víno. Výborné jsou i bonbóny a lízátka, která vydrží hodně dlouho. Zábavnou variantou svačiny je i cestovní mix, kdy do jedné krabičky sesypete všechno, co mají děti rády. Lentilky, želé medvídky, rozinky, oříšky, preclíkové rybičky, zkrátka cokoliv vás napadne. Dítě to cení a zabaví se i tím, že bude ve směsi vybírat, na co má zrovna chuť.

Technologie

Když už máte pocit, že jste udělali vše a stále je to málo, zachrání vás moderní technologie. Ideální jsou namluvené pohádky, které podporují dětskou fantazii a pobaví i vás. O dlouhou zábavu se postará i nová pohádka na přenosném DVD přehrávači, nebo stažená do chytrého telefonu. Nejsilnějším kalibrem jsou pak přenosné herní konzole, nebo hry stažené v chytrém telefonu. Ty by měly být ale až poslední možností. Děti od nich těžko dostanete a můžete se kvůli tomu i pohádat. Navíc si k nim pořiďte raději sluchátka. Zvuky videoher dokáží být pěkně otravné.

Fotogalerie
2 fotografie