Hodí se cestou k moři, na rybách z ní můžete vyndat vychlazené pivo, z obchodu převézt třeba mraženou pizzu či zmrzlinu nebo ji využít při kempování – to je autochladnička. Jak vybrat tu nejvhodnější? „Při volbě je důležité, aby si zákazník uvědomil, jestli chce pouze převážet potraviny krátkou dobu, nebo pojede delší cestu, při které už pasivní chladicí box nevystačí,“ vysvětluje odbornice na ledničky Irena Novotná z internetového obchodu Mall.cz.

Autochladnička je na cestách velmi dobrý pomocník
Autor: profimedia.cz
Na trhu je totiž celá řada zařízení od nejlevnějších pasivních boxů nebo tašek využívajících namrazené chladicí vložky přes aktivní, kde je chladnička zapojena do zapalování či klasické sítě, až po luxusní absorpční, poháněné propan-butanem. Ty se obejdou dlouhé dny bez potřeby elektrické energie.

„Některé mají i možnost kombinace všech těchto chlazení, tudíž je můžete doma nachladit z běžné sítě, po cestě mít zapojené v autozapalování, ale také si je s sebou vzít pryč a chlad budou dodávat chladicí vložky,“ popisuje Novotná.

Dále je nutné uvědomit si, jestli budeme autochladničku přenášet, nebo zda ji necháme  v autě. Podle toho bychom měli volit i hmotnost. Některé autochladničky nabízejí i další vychytávky, jako je možnost ohřevu, atraktivní design v různých provedeních na dveřích, možnost využití i jako stolek, přepážku na rozdělení vnitřního prostoru nebo třeba vysouvací rukojeť a kolečka pro snadný přesun.

My bychom se zajímali ještě o tři další věci: Jestli se dovnitř vejde velká PET láhev, jestli má chladnička ochranu proti přemrznutí – tedy termostat – a také proti vybití akumulátoru. Tou disponují dražší modely a funguje následovně: při poklesu napětí pod stanovenou hodnotu, (kolem 11,2 V) prostě chladničku odpojí a autobaterie zůstane čilá ke startování. „Proto doporučujeme v odstaveném voze autochladničku raději vypojit a použít chladicí vložky,“ prozrazuje Irena Novotná.

A jak se o letní oázu pro vaše potraviny starat? Po použití ji vždycky vytřete dosucha a nechte uschnout, aby se v ní nevytvořila plíseň.

Důležité je také ledničku před cestou dobře upevnit. „Podle našich informací v zahraničí za neupevnění pokuta nehrozí, v případě nehody však může být plná nezabezpečená lednička velmi nebezpečná,“ upozorňuje Igor Sirota z ÚAMK.  

Typy autochladniček:

* Chladicí box pasivní

Chladící box pasivní
Autor: profimedia.cz
Pořídit ho lze zhruba od pěti stovek, o něco levněji se nabízejí chladicí tašky. V obou případech je potřeba pořídit ještě chladicí vložky, které se dopředu namrazí v mrazáku. Ty vyjdou do stovky.

Výhody

+ Levné

+ Na kratší cestu stačí

Nevýhody

- Je potřeba namrazit dopředu

- Omezená doba chlazení

Cena od: 300 Kč

* Chladicí box aktivní

Chladící box aktivní
Autor: profimedia.cz
Už za tisícovku koupíte nejlacinější aktivní boxy. Ve srovnání s okolím jsou schopny snížit teplotu až o 20 °C, reálnější je ale pokles o patnáct stupňů. Dražší boxy dokážou snížit ještě výrazněji teplotu před cestou, při zapojení do zásuvky. Ideální je připevnit ledničku v klimatizovaném interiéru, kufr se totiž brzy odpadním teplem vytopí a účinnost chlazení nebude stát za nic.

V teplejších krajích se využívají kompresorové ledničky, které nejsou tak závislé na okolní teplotě, stojí ale mnohem více.

Výhody

+ U některých typů možnost nachladit dopředu

+ Lze kombinovat s chladicími elementy

Nevýhody

- Nefungují bez elektrické energie

- Vyšší hmotnost

Cena od: 1000 Kč

 * Chlazená přihrádka před spolujezdcem

Chlazená přihrádka před spolujezdcem
Autor: profimedia.cz
U celé řady aut najdeme také chlazenou přihrádku před spolujezdcem nebo třeba v loketní opěrce. V létě může pomoct, zázraky ale nečekejte. Do přihrádky totiž pouze vede větev klimatizace. Takže vháněný vzduch není chladnější než ten z výdechů. Také proto se dá chlazení i odpojit.

 Výhody

+ Bez příplatku u některých vozů s klimatizací

+ Nezabírá místo v interiéru

Nevýhody

- Omezený účinek

- Malý prostor

* Chladicí box plynový

Už prababičky našich domácích ledniček uměly fungovat na plyn a na stejném – absorpčním – principu mohou pracovat i cestovní ledničky. Za jízdy sice musí běžet na elektřinu, třeba při kempování v pustině však mohou fungovat i bez ní, a to s účinností blížící se právě domácímu zařízení. Musí ale být na větraném místě nebo mít komínek. Třeba u obytných vozů jsou zcela běžné. Cena je ale vysoká.

Výhody:

+ Bez nutnosti elektrické energie

+ Vysoká účinnost

Nevýhody

- Vysoká cena

- Nutnost odvětrání

Cena od: 4000 Kč