Čeští šoféři patří mezi podvádějícími k nebývale důvtipným. Vždyť jen za celý loňský rok nachytali celníci v České republice 18 162 řidičů, kteří si dálniční známku nenalepili, nevyplnili nebo třeba neměli kontrolní útržek. I to je totiž přestupek.

Za takovéto jednání přitom hrozí na místě až pětitisícová pokuta a celníci či policisté – do jejichž kompetence kontrola patří – se nezdráhají tak vysoké pokuty udílet.

Mezi řidiči lze najít dost zaručených návodů, jak ušetřit na nákupu dálniční známky. Před napodobováním musíme upozornit, že tyto rady znají i „protivníci“, a proto je samozřejmě nedoporučujeme.

Nejčastěji se celníci setkávají s mobilními známkami. Mezi řidiči existuje přímo nepočítaně rad, jak je vyrobit. Podle jedné například před nalepením přitisknete kupon na rifle či látku, aby viněta snížila lepivost. Tím pádem lze známku vícekrát přelepit z auta na auto.

Jiný fígl doporučuje nalepit vinětu nejdřív na celofán od cigaretové krabičky, popřípadě potravinovou fólii. Před dalším nalepením se jen nasliní. Má to ale i nevýhodu – například nesmíte moc topit na čelní okno, protože se známka odlepuje. A aby finta fungovala, nesmí se vyplňovat registrační značka na známku ani útržek. „Ačkoliv statistiku nevedeme, mobilní kupony jsou odhalovány poměrně často. Bývá to postihováno v horní sazbě pěti tisíc korun blokově,“ varuje Jiří Barták z Generálního ředitelství cel. Připomíná, že v takovém případě ani řidič nemusí zkoušet výmluvy na opomenutí, nebo snad omyl.

Na následujících řádcích jsme připravili hitparádu přestupků, s nimiž se celníci setkávají. Výši pokut jsme vyvodili orientačně z našich reportážních zkušeností, popřípadě jsme obdrželi odpověď přímým dotazem celní správy.

Jaké jsou postihy:

Známka úplně chybí Už při prvním pohledu dalekohledem celníci zjistí, že na okně není nalepena žádná nálepka. Výše pokuty se odvíjí od konkrétního zjištění. Z naší zkušenosti víme, že pouhé „zapomenutí“ se hodnotí blokově sankcí 500 Kč. Pokud celník prokáže úmysl, může udělit až 5000 korun. „Třeba k důchodci, který třicet let jezdil stejnou cestou a teď omylem najel na stejném místě na dálnici, tak vysokou pokutu nedáme,“ říká Jiří Barták z Generálního ředitelství cel.

Nevyplněná poznávací značka Jeden z nejčastějších přestupků. Stejně jako v předchozím případě se hodnotí jako zapomenutí. Podle našich zkušeností můžete odjet i s pouhým varováním, pokud vyplníte kupon na místě před policisty. „Jestliže se to ale stane někomu už potřetí, těžko může počítat se shovívavostí a chápeme to jako podvod,“ varuje Barták.

Chybějící kontrolní ústřižek Když už je na známce vyplněna registrační značka vozidla, pak po vás nejspíš policista nebo celník ani nebudou chtít útržek vidět. Pokud náhodou ano, počítali bychom orientačně se stejným trestem jako v předchozím případě.

Stará i nová dálniční známka současně Zákon přikazuje sundat z okna neplatnou známku - a basta. Dejte pozor, pokutu za to můžete dostat i v případě, že nejedete po dálnici. Neočekáváme ale nic velkého.

Falešná známka Každý rok se objeví několik motoristů, kteří naletí. Existuje proto jediná rada: známky kupujte jen na poštách nebo ověřených prodejních místech označených specifickou nálepkou. Nikdy ne po internetu ani v pokoutných provozovnách. Radíme ponechat si i účtenku, přece jen nejde o pár korun a v případě zjištění vás čeká hodně vysvětlování. O výši pokuty za přestupek v takovém případě nemá smysl se zmiňovat.

Přenosná známka Úmysl podvodu je zde zřejmý a „nápaditost“ náležitě odměněna maximální sazbou, tedy pěti tisíci.

 

Známku není problém vyměnit!

Málo kdo ví, že existuje celá řada případů, kdy lze známku legálně vyměnit a to na pobočkách pošty. Jde to třeba při poškození v při rozbití čelního skla, chybnou manipulaci s kuponem při vyplňování registrační značky nebo před vylepením. Už vůbec nikdo pak asi netuší, že vyměnit ji za novou můžete dokonce i při změně převozní značky dovezeného auta na registrační.

Největším překvapením zřejmě bude zjištění, že novou známku dostanete i při ztracení ústřižku. A za to platí řada motoristů úplně zbytečně pokuty v domnění, že by museli kupovat novou vinětu.

Paradoxně dostanete novou nálepku i v případě krádeže starého kuponu či dokonce celého auta. Musíte jen na poštu donést dokument od policistů, že krádež vyšetřovali. Výměna je logicky možná i v případě, že je známka jakýmkoliv způsobem vadná.

Použitou známku lze koupit na internetu!

Jak jsme si sami vyzkoušeli, s použitými známkami se dokonce v Česku čile obchoduje - nejčastěji v době před letními či zimními dovolenými. Stačí do internetového vyhledávače zadat „Prodám dálniční známku“ - a hned vyjedou desítky odkazů. Nejvíc se samozřejmě „sortiment“ týká dovolenkových destinací typu Slovinska či Švýcarska – ve druhé zemi lze koupit jen celoroční vinětu, do které se kvůli týdenní dovolené investovat nikomu nechce.

Objevili jsme také celoroční známku pro ČR, která platí až do konce ledna 2012. Za pětistovku to vyjde kupce pořád levněji než čtyři měsíční kupony: každý po 350 korunách. Úskalí je v tom, že když bude předtím použitá na jiném autě a celník to zjistí, vyfasuje nový nabyvatel výše zmíněnou pokutu.

Pět otázek a odpovědí týkajících se dálničních známek

Kdo kontroluje dálniční známky?

Dozor nad časovým i výkonovým zpoplatněním komunikací spadá do kompetence celníků, ale pokutu může udělit i policista během běžné silniční kontroly. A pozor, za starou známku i mimo dálnici.

Jak se kontrolují známky?

Nejčastější klišé hovoří, že pohledem do dalekohledu. Pravda to sice je, ale poloviční. Mnohem jednodušší je obejít zaparkovaná auta na dálničních odpočívadlech, benzinkách a motorestech. Zažili jsme však i policejní akci, kdy policisté svedli auta do jednoho pruhu a kontrolovali nálepky pohledem.

Musím na motorku platit dálniční známku?

Počínaje rokem 2007 jsou od placení v Česku osvobozena jednostopá vozidla a povinnost platí jen pro čtyřkolá. Ale pozor dejte hned za hranicemi, kde se za motorky běžně hradí dálniční poplatky - a platí to i pro cizince.

Musí platit všechna auta?

Ne. Od placení dálničních poplatků je osvobozeno třeba auto, které přepravuje osobu těžce zdravotně postiženou (výhody II. stupně s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou nebo III. Stupně). Jenže pozor - platí to jen tehdy, pokud je držitelem vozidla sama postižená osoba nebo jí blízká. Platit nemusí ani hasiči, policisté, vězeňská stráž nebo záchranka.

Co hrozí za nevylepení dálniční známky?

Použití zpoplatněné komunikace bez platného kuponu může být v blokovém řízení pokutováno do výše 5000 Kč a ve správním řízení až do výše 100 000 Kč.

Víte, že…

… dálniční známky v ČR platí od roku 1995?

… od roku 2007 byl zaveden systém elektronického mýtného pro vozidla s největší povolenou hmotností nejméně 12 tun?

… od roku 2010 platí mýto i vozidla nad 3,5 tuny?

…  mýto se od nákladních vozidel s hmotností nad 3,5 tuny vybírá na více než 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných úseků silnic I. třídy (cca 180 km)?

… celkem je v mýtném systému registrováno 540 tisíc palubních jednotek?