TopGear běží ve Velké Británii už přes dvacet let, u nás ho vysílá televize Prima Cool. Je to pořad nabitý tradičním ostrovním humorem plným ironie, sarkasmu a politické nekorektnosti. Přesně tak, jako to dobře známe z britských seriálu Ano, pane ministře, Ajťáci nebo Black Books.

Národ automobilových nadšenců

Británie je navíc jedním z posledních národů automobilových nadšenců, přestože se v někdejší automobilové velmoci už mnoho aut nevyrábí a většinu automobilových značek vlastní Němci nebo Indové, sídlí tu většina týmů F1 a historicky je domovem sportovních legend jako Aston Martin, Lotus nebo Jaguár. Část z nich proslavil i James Bond.

Z těchto důvodů není možné, aby podobný pořad vznikl i u nás. Padesát let ježdění ve škodovkách, moskvičích a trabantech v nás zabilo jakoukoliv motoristickou vášeň. Navíc jsem si nikdy nedokázali dělat legraci sami ze sebe.

Top Gear urazil už snad všechny, na koho si vzpomenete

Za celou dobu pořadu TopGear moderátorům Jeremy Clarksonovi a Richardu Hammondovi podařilo urazit Němce, Poláky, Brity, Korejce, prostitutky, homosexuály, ochránce životního prostředí… Korejců se dotklo, že prý u návrhářského prkna jedí psy. Hrabství Lincolnshire s největším počtem smrtelných nehod je prý tak nudné, že jím jezdí moderátor pořadu Clarkson na plný plyn. Němcům se nelíbilo, že by BMW mělo vyrobit „kvintesenciálně německou verzi vozu Mini, barevné indikátory by na řidiče salutovaly jako náckové a navigace by řidiče vezla pouze do Německa. Ve vlastní hanbě ale Top Ger nevykoupal zdaleka jen je.

Zkrátka dobře je Top Gear vynikající zábava, která si svou sledovanost nezasloužila pro ni za nic.

Zde se o britském veleúspěšném automobilovém pořadu se dočtete více