Český patent z Gumotexu na první pohled vzbuzuje jisté rozpaky. Co je nafukovací, většinou bývá fórové, náchylné ke zničení… Máme do něčeho takového posadit svoje děti? První, na co se tedy Blesk zaměřil, byl certifikát o její bezpečnosti. Testy provedla Dekra a po všech nezbytných crash testech ji uznala za zcela vyhovující. Úplně se tedy vyrovná sedačkám pevným.

Fotogalerie
4 fotografie

Co testoval Blesk

- Nafouknutí sedačky je otázkou asi minuty, ovšem jak zjistíte, že je nafouknutá dost? Nějaký »měřák« tlaku pro pocit jistoty rozhodně chybí!

- Návod na instalaci je přehledný, problém není ani s instalací – přizpůsobí se tvaru sedadla.

- Pásy se upnou do speciálních přezek také dle návodu snadno.

- Ačkoli to asi nikdo dělat nebude, nechali jsme do sedačky posadit i dospělého s váhou kolem 80 kg … Jen přetlakový ventil upustil trochu vzduchu.

- Bohužel není počasí na to, abychom vyzkoušeli, jak bude reagovat ve sluncem rozpáleném autě, ale kromě ztráty tlaku by se nic stát nemělo. V mrazivé noci se jí nestalo vůbec nic.

- Protože má být společníkem dětí, rozlili jsme do ní kolu a rozmačkali hranolky s kečupem… Obojí šlo za pomoci vlhkého hadříku setřít, i když na ní nebyl prací potah.

- Sedačka byla natahována, mačkána, škrábána klíči a nehty – toho se občas děti dopouští. Vše bez následků. Nožem ani nůžkami jsme proti ní nešli – do auta tyto věci nepatří…

- Jediným problémem bylo sedačku vypustit a složit. Současně musíte stlačovat pojistku, která brání samovolnému vypouštění vzduchu, a zároveň mačkat a vyhánět vzduch ze sedačky ven. Obtížně proveditelná operace, pokud nejste chobotnice.

Klasická sedačka versus nafukovací
Autor: Blesk - David Malík

Čtenáři testovali s Bleskem

Blesku požádal čtenáře, kteří už mají nafukovací autosedačku, aby poslali své zkušenosti. Tady jsou některé vaše názory:

- Moje zkušenosti jsou kupodivu dobré. Kupodivu říkám proto, že jsem jí nevěřila, ale přenést ji není problém, strčit ji do kufrunení problém, nafouknutí trvá naštěstí jen chvilku… Navíc Davídek ji miluje, a to jinak sedačky rád nemá. Vydržela i poměrně drsné zacházení a oceňuji, že se dá jednoduše omýt. Jen mi přijde dražší.

Dana Fajtová

- Je to skvělý nápad. Máme tříletého vnoučka, a protože si ho bereme na víkendy, dcera tuto sedačku koupila, aby se nemusela stále přendávat velká. Vyhovuje po všech stránka.

Hana Gasparová

- I když s ní nemáme potíže a slouží, stále se ještě nemohu zbavit pocitu, že jde o provizorní řešení. Používám ji výjimečně, jen na krátké cesty. Bál bych se, jak by našeho vnuka ochránila při bočním nárazu.

Karel Brotánek