Zprávy o řidičích, kteří nikdy řidičský průkaz nevlastnili a jejich jízda skončila tragédií, plní stránky novin prakticky každý den. Jenže přesně takovým nahrává nový trestní zákoník, podle kterého bude od ledna 2010 jízda bez papírů zase jen přestupek. A za ten jim místo roku vězení hrozí maximálně 50tisícová pokuta. Změnu legislativy ale jako krok zpátky kritizuje policie, dopravní experti i ministerstvo dopravy.

„Poté, co v bodovém systému přibyla jízda bez řidičáku jako trestný čin, soudy zjistily, že jsou zavaleny agendou. Ministerstvo dopravy bylo zásadně proti tomu, aby to byl přestupek,“ řekl Blesku mluvčí resortu Karel Hanzelka. O tom, jestli nová pravidla »vyhecují« mladé hazardéry raději Hanzelka nechtěl spekulovat.

Policie také nadšená není. „Nicméně v této chvíli by bylo předčasné hodnotit, jakým způsobem se změna právní úpravy promítne do reality provozu na pozemních komunikacích,“ sdělila mluvčí policie Veronika Benediktová. Jen v loňském roce soudy projednaly na 14 tisíc případů jízdy bez papírů.
Ministerstvo spravedlnosti má ale jiný názor. „Nedojde k častější jízdě bez řidičského oprávnění, neboť sankce za tento přestupek je dostatečná,“ řekla mluvčí Veronika Ludvíková. Při druhém chycení bez řidičáku ale už prý půjde o trestný čin.

Tihle jezdili bez řidičáku! A takhle to dopadlo:

Květen 2008: Pětadvacetiletý řidič najel v Chrasti u Chrudimi na chodník a srazil osmadvacetiletou ženu s tříletým dítětem. Na místě oba zemřeli. Řidič utrpěl jen lehká zranění.

Květen 2008: Mladík (20) kvůli rychlé jízdě u Nového Bydžova dostal smyk. Auto se několikrát převrátilo na střechu a narazilo do stromu. Dva spolujezdci vyvázli s lehkými zraněními, řidič byl zraněn těžce.

Červen 2008: Osmatřicetiletý řidič se na Hradecku vřítil do zatáčky v protisměru a srazil projíždějícího motocyklistu. Ten byl odmrštěn mimo silnici. Řidič automobilu, jeho spolujezdec i motorkář zemřeli.

Červen 2009: Pětadvacetiletý muž a osmnáctiletá dívka nepřežili těžký náraz do stromu nedaleko Valašského Meziříčí. Mladá řidička vyvázla jen s lehkým zraněním.

Březen 2007: Motorista (25) s téměř jedním promile alkoholu prchal na Českolipsku při honičce před policisty a jednoho z nich lehce zranil. Snažil se vytlačit policejní vůz ze silnice.